Vanthoor en Weerts op podium van ongebruikelijke en ‘Kortste Eifel Marathon’

De 2024 editie van de ADAC RAVENOL 24h Nürburgring werd gekenmerkt door uitzonderlijke omstandigheden, waardoor het de kortste ‘Eifel Marathon’ in de lange geschiedenis van het evenement werd.

Foto met dank aan Facebook Scherer PHX.

Scherer PHX behaalde een historische overwinning, wat hun zevende overwinning betekende, waardoor ze gelijk komen met recordhouder Manthey. Onze landgenoten Laurens Vanthoor en Charles Weerts eindigden op een mooie tweede en derde plaats.

Start en eerste fase

De race begon met regen kort voor de formatieronde, wat al direct zorgde voor uitdagende omstandigheden. Polesitter Harper bleef aanvankelijk op slicks, maar moest al snel overschakelen naar regenbanden waardoor hij terugviel naar de 21e plaats. De #911 Manthey Porsche, bestuurd door Kevin Estre, nam de leiding en hield deze vast tot de eerste pitstops. De eerste uren zagen felle gevechten tussen de voorhoede, met de #99 Rowe BMW die een lange tijd de leiding had totdat een crash hun race beëindigde.

Mist en neutralisatie

Foto met dank aan Facebook ADAC Ravenol 24H Nürburgring.

Tijdens de nacht begon de mist zich te vormen, wat de raceomstandigheden aanzienlijk bemoeilijkte. Om 23:23 uur werd de race stilgelegd vanwege te dichte mist, wat leidde tot een onderbreking van 14 uur, de op een na langste onderbreking in de geschiedenis van de race. De herstart vond plaats om 13:30 uur op zondag, maar de zichtbaarheid verbeterde niet voldoende, waardoor de race voortijdig werd beëindigd en de laatste ronden achter de safety car werden afgelegd.

Hoogtepunten en winnaars

De #16 Scherer Audi R8 LMS GT3 evo II, met Ricardo Feller achter het stuur, kwam als eerste over de finishlijn om 15:15 uur op zondag. Dit was de eerste keer dat de race werd beëindigd vóór de volledige 24 uur en ook de eerste keer dat de race werd geneutraliseerd en voltooid achter de safety car. Feller werd vergezeld door Dennis Marschall, die zijn eerste overwinning in een 24-uursrace vierde, en de ervaren Audi-coureurs Frank Stippler en Christopher Mies, die hun derde overwinning in de Eifel behaalden.

Foto met dank aan Facebook Scherer PHX.

De tweede plaats ging naar de #911 Manthey Porsche met Laurens Vanthoor, Thomas Preining, Kevin Estre en Ayhancan Güven. De derde plaats werd ingenomen door de #72 RMG BMW, bestuurd door Daniel Harper, Max Hesse en Charles Weerts. Deze teams, samen met tien andere auto’s die op dezelfde ronde als de leider zaten toen de race werd onderbroken, hadden geen kans om de leiding aan te vallen omdat de laatste vijf ronden achter de safety car werden gereden

Wat deden onze belgen

Foto met dank aan Facebook Laurens Vanthoor.

Laurens Vanthoor behaalde zoals reeds vermeld de tweede plaats in de #911 Manthey Porsche, samen met zijn teamgenoten Thomas Preining en Kevin Estre. Onze andere landgenoot Charles Weerts eindigde op een indrukwekkende derde plaats in de #72 RMG BMW, samen met Daniel Harper en Max Hesse. Dit resultaat markeerde een sterke prestatie voor het BMW Junior Team, dat door hun strategie en snelheid zich een weg naar voren wist te banen

Foto met dank aan BMW Group

Op de zesde plaats eindigde Alessio Picariello, die ook een solide race reed en zijn team hielp om een top 10-positie veilig te stellen

Foto met dank aan Facebook Maxime Martin.

Maxime Martin, rijdend in de tweede Rowe BMW, eindigde als zevende. Ondanks de moeilijke omstandigheden toonde hij zijn ervaring en vaardigheden en Frédéric Vervisch behaalde de achtste plaats in de tweede Scherer Audi, waarmee hij het succes van de Belgische coureurs in deze race verder versterkte.

Foto met dank aan Facebook Dries Vanthoor.

De grote verliezer onder de Belgische coureurs was Dries Vanthoor, die met de #99 Rowe Racing BMW in een veelbelovende positie zat totdat een ongeluk zijn kansen op een goede eindklassering teniet deed. Dit incident was een zware klap voor het team, dat een sterke race reed tot dat moment.

De volgende ADAC RAVENOL 24h Nürburgring staat gepland voor 19 tot 25 juni 2025.

(foto boven met dank aan Facebook Scherer PHX)

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws