Ardeca Ypres Rally: Lefebvre en Loix als uitdagers

Met de Ardeca Ypres Rally die op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni verreden wordt, is het Belgisch rallykampioenschap toe aan zijn vierde manche in Divisie 1. De 59ste editie van de Ieperse klassieker kan rekenen op een erg aantrekkelijk startveld, met maar liefst 93 deelnemers in Divisie 1 en nog 47 in Divisie 2, een wedstrijd die enkel op zaterdag verreden wordt.
De voltallige Belgische top staat vrijdag om 15h aan de start in Ieper. Tijdens de openingsavond worden twee lussen van 4 proeven afgewerkt (Vleteren, Westouter, Mesen-Wijtschate, Zonnebeke), waarna op zaterdag nog 10 proeven volgen (3x Kemmelberg, Dikkebus en 2x Watou, Zillebeke), samen goed voor 222 km op snelheid.
Na drie overwinningen op rij, start Niels Reynvoet als leider in het kampioenschap met een pak vertrouwen. Maxime Potty, de 24-jarige titelverdediger, staat tweede in de tussenstand, al greep hij telkens nipt naast de zege. In Ieper gaat Maxime Potty de uitdaging met de Toyota Yaris GR Rally2 van LifeLive aan. Benieuwd of hij de driecilinder meteen kan temmen. Met 11-voudig Ieper-winnaar Freddy Loix, eveneens in een Toyota Yaris GR Rally2, heeft hij de ideale referentie. De aanwezigheid van Freddy Loix zorgt voor een extra uitdaging voor de jongeren die mikken op de titel.

Stéphane Lefebvre

Met Stéphane Lefebvre, de Belgische kampioen van 2022, komt een tweede referentie aan de start. Bovendien is de Fransman ingeschreven in het BRC. Hij kan punten scoren en zo eventueel Cédric Cherain een handje helpen. Deze keer start Stéphane Lefebvre immers in een Hyundai i20 N Rally2. Een derde “outsider” die de troepen komt vervoegen is Bernd Casier die met een fonkelnieuwe Skoda Fabia RS van PTR Racing aan de start komt.
Na zijn sortie op de allerlaatste proef van de Sezoensrally, een schuiver veroorzaakt door een gebroken versnellingsbak, heeft Jos Verstappen afgelopen weekend vertrouwen getankt in Wervik.

Bjorn Syx

Wie ook met vertrouwen aan de start komt is Bjorn Syx, die begin mei de Nederlander kon kloppen op de Monteberg. In eigen streek wil Bjorn Syx zich tonen, net als Gilles Pyck, die deze keer de VW Polo van SXM zal besturen.

Gilles Pyck

Daardoor stapt John Wartique over naar een nieuwe Skoda Fabia RS. Benieuwd hoe snel hij de Tsjechische bolide onder de knie krijgt.
Kortom, een beresterke kopgroep, want dan hebben we het nog niet gehad over vice-kampioen Cédric Cherain in zijn Hyundai i20 N Rally2, die absoluut een goed resultaat wil meenemen uit Ieper nadat hij twee keer door lekke banden kostbare punten verloor in de Wallonie en de Sezoensrally. Davy Vanneste heeft al twee testwedstrijden met de Hyundai in de benen. Hij zou klaar moeten zijn voor zijn traditionele jaarlijkse confrontatie met de Belgische top. Bastien Rouard, schreef zich heel laat in, ook met een Hyundai. Hij zal de proeven van Ieper ontdekken. Dat kan niet gezegd worden van Vincent Verschueren, die met de Citroën C3 Rally2 ongetwijfeld mikt op een plaats in de top 5.

Cédric Cherain

Zoals gezegd, de affiche oogt indrukwekkend, want ook Fred Miclotte, voor de eerste keer aan de start als piloot in Ieper, Roger Hodenius en Nicola Stampaert willen zich in de kijker rijden met hun Skoda Fabia’s. Tom Boonen, pas keurig 10de op het onverhard in Bocholt, wil korter aansluiten bij de Belgische top. Hij wil het verschil ten opzichte van de toppers verkleinen tot 0″5 per kilometer. Emile Breittmayer heeft zich deze week erg goed voorbereid met zijn Citroën C3 Rally2, terwijl Bert Coene, Philip Barbier en Etienne Verbeke in de eerste plaats de finish willen bereiken om maximaal te genieten van de ambiance van de Ypres Rally.

Nicola Stampaert

En dat is zeker niet alles, want op alle niveaus zal het niveau erg hoog liggen. Zeker bij de Porsches in de GT-klasse, waar kleppers als Kris Princen, voor de eerste keer met zijn 991 GT3 in Ieper, Tim Van Parijs, Patrick Snijers, Glenn Janssens en Pieter-Jan Michiel Cracco het opnemen tegen het damesduo Melissa Debackere-Marlon Krieger. Een duo dat de Porsche steeds beter onder de knie krijgt. Benieuwd of Christophe Kerkhove zich met zijn Alpine A110 RGT tussen de 911’s kan mengen. Chris Vandamme wil zich in de eerste plaats amuseren met zijn oranje Alpine.

Tim Van Parijs

En dan is er nog de prestigestrijd tussen de lokale rijders Kurt Boone, Steve Bécaert en Frederik Lerminez, allemaal in een snelle Mitsubishi.

Steve Bécaert

Misschien moeten ze wel uitkijken voor de Rally3’s, 4×4’s van de nieuwe generatie, van onder andere Xavier Dekeyser, Olivier Decoene, Fred Berville en Dominique Bruyneel, die een opmerkelijke comeback maakt.
Kortom, op alle niveaus wordt deze 59ste Ardeca Ypres Rally een bijzonder boeiende wedstrijd, zeker omdat de weergoden voor een bijzonder verraderlijk parcours zullen zorgen.

Xavier Dekeyser
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws