Op weg naar Dijon-Prenois voor een endurance race van vier uren

Na de tweede afspraak van het seizoen in de Nièvre, op het circuit van Nevers Magny-Cours, kiest de 100 Series by BGDC dit weekend een hele nieuwe richting binnen Frankrijk. En opnieuw betreft het een omloop die ooit het kader leverde voor de Grand Prix van Frankrijk. Deze keer is het Dijon-Prenois, voor een wedstrijd van 240 minuten, gereden door de deelnemers aan de Trophée Tourisme Endurance…

Dijon-Prenois is gelegen in het hartje van de Bourgogne. Het is een legendarisch circuit, waarop Gilles Villeneuve en René Arnoux in 1979 één van de mooiste duels in de geschiedenis van de Formule 1 leverden. Het is een piste die zijn typische ‘old school’ karakter heeft behouden, hoewel de hele infrastructuur die er omheen staat, helemaal werd aangepast naar hedendaagse normen. Het maakt het een ideale tussenstop voor iedere zichzelf respecterende competitie, die enige verscheidenheid wil brengen op zijn kalender.

Dit weekend zien we er de 100 Series by BGDC aan het werk, met op het programma een wedstrijd van vier uren waarvan de start zal worden gegeven op zondag om 14u00, en dat alles met een startveld van de Franse TTE. Er zal dus heel wat volk op de piste zijn op het moment dat het deelnemersveld voor de eerste keer afstormt op de dubbele rechtse van Villeroy! Eerder kunnen de concurrenten nog profiteren van twee vrije trainingssessies van 60 minuten op zaterdag, voordat de kwalificatiesessie van 40 minuten wordt gehouden op zondagochtend. Kortom, het wordt een echte meeting, met veel tijd op de baan…

In afwezigheid van de MARC Focus V8 VDS Racing Adventures, zullen de Porsche 911 GT3 Cup nog maar eens de favorieten zijn bij de bookmakers. Het betreft hier de 992 GT3 Cup #17 van Olivier Dons en Philip Wils, en de 991 GT3 Cup #991 van Johan en Michael Van Peperzeel. Twee bolides en dus evenveel referentiepunten voor de oudere Porsche 996 GT3 Cup van Patrick Vander Eecken en Nicolas La Monica, die hun leerschool vervolgen.

Over de afstand van 240 minuten, zullen deze topbolides moeten afrekenen met andere wagens uit de Divisie 4. Met de veelbelovende Toyota GR Supra GT4 #11 van Patrick Dubois en Cédric Wauters, maar ook met de twee Porsche Cayman GT4 die worden ingezet door Q1-Trackracing, enerzijds voor Didier Rousseau en Nicolas Vandierendonck (#40) en anderzijds voor Eric Billiard en Quinn Van Hooydonk (#244).

De enige wagen in de klasse E binnen de Divisie 2, de Alpine A110 Cup #250 van Alain Boveroux, zal opnieuw een hele sterke bezetting kennen met Stéphane Cristinelli en Armand Fumal om de ploeg te vervolledigen.

In de klasse F zal er volop strijd geleverd worden tussen de BMW Z4 #4 van Alain Van Tornhaut, die de vier uren van de wedstrijd solo zal afwerken, en de BMW 130 GTR #277 van Philippe Wouters en Raf Peeters.

Met acht wagens ingeschreven in de klasse B (2 liters) van de Divisie 1 is dit weeral een goed bevolkte klasse. Het meest te duchten duo wordt er gevormd door Yvan Muller en Gaël Frère. Zij zullen er alles aan doen om hun goede vorm op de groene Renault Clio Cup III #268 verder te zetten. De kampioenenwagen zal er de degens kruisen met de Vauxhall Astra Coupé #777 van Guy Katsers, Philippe Ménage en François Jeukenne, de Honda Civic #6 van Patrick Van Billoen, Navric De Laet en Christophe Cagnina, evenals een hele zwerm aan Clio wagens, met de #37 van Hervé Deger en Jérôme Heinen, de #61 van Thomas Vanloocke en Jérémy Princen, de #97 van Philippe Hortulanus, Yannick Rollin en Régis Matot, de #110 van Frédéric Faucon, Georges Pons, Gaëtan Hayot en Michael Divoy, en ook de #510 van Olivier Debroux, Evelyne François en Philippe Raemaekers. Dat belooft…

Van duels zal er ook sprake zijn binnen de klasse A (1600cc), met de Renault Clio II #69 van Rogier Van Kuyk en Thomas Leten, en de Citroën Saxo #67 van Eric en Renaud Lambert.

Er zijn dus vele onderlinge treffens en wedstrijden binnen de wedstrijd, waarbij men dan ook nog rekening moet houden met de aanwezigheid op de baan van de vele deelnemers aan de TTE, en dat zou de debatten wel eens pittig kunnen kruiden.

Foto’s met dank aan Jacques Letihon.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws