Thierry Neuville: “Geen makkelijke opgave in Letland”

Hyundai Motorsport richt zijn vizier op de nieuwe toevoeging aan de FIA World Rally Championship kalender, Rally Letland (18-21 juli), op zoek naar wat meer afstand tussen het team en haar rivalen in alle drie de kampioenschappen.

Rally Letland is een snelle gravelwedstrijd waar precieze snelheidsnoteringen van vitaal belang zijn voor succes. Dit legt een grotere nadruk op de verkenning van het evenement, waar de bemanningen slechts één doorgang hebben om de informatie te verzamelen die ze nodig hebben. De eisen zijn niet beperkt tot de onbekende ondergrond en lay-out: Het unieke parcours van Letland kent zeer weinig herhaalde etappes. Dit betekent niet alleen dat bemanningen meer etappes moeten voorbereiden voordat het evenement begint, maar het is ook moeilijker voor hen om in een ritme te komen of om de lessen van de ene poging toe te passen op de andere.

Esapekka Lappi/Janne Ferm vertegenwoordigen dit weekend opnieuw het Hyundai Shell Mobis World Rally Team, naast Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe en Ott Tänak/Martin Järveoja. Dit wordt Lappi’s derde evenement van het seizoen 2024, na Rally Zweden, waar de Fin als eerste eindigde, en Safari Rally Kenia.

Na een zwaar weekend in Rally Polen probeert kampioenschapsleider Thierry Neuville zijn leiding in het klassement te behouden, terwijl Ott Tänak als derde het weekend in gaat. Rally Letland is een uitgelezen kans voor Tänak om het gat van zes punten naar de tweede plaats te dichten, maar ook voor Hyundai Motorsport om verder afstand te nemen van de rest van het veld in het constructeurskampioenschap.

Thierry Neuville: “Rally Letland wordt weer een uitdagende rally en het is altijd moeilijker als je als eerste onderweg bent en als eerste de omstandigheden ontdekt. We weten dat de ondergrond van het evenement erg lijkt op die van Estland, misschien zelfs iets sneller, maar Polen heeft ons geholpen om ons voor te bereiden op een snelle rally na een reeks langzamere, meer technische evenementen. We hebben veel onboard beelden bekeken van andere kampioenschappen om de karakteristieken en de route te leren kennen en om een gevoel te krijgen voor de bandenkeuze en de set-up. Ik ben vooral gefocust op mijn twee belangrijkste rivalen in het kampioenschap en probeer meer punten van hen af te pakken, maar het zal moeilijk worden – de schoonmaak zal enorm zijn, sommige proeven worden niet herhaald en er zullen veel snelle parttimerijders aanwezig zijn, dus hoewel onze verwachtingen niet zo hoog zijn, is onze motivatie om voor onze rivalen te eindigen sterk.”

Foto: Hyundai Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws