Bert en Stienes Longin en Peter Guelinckx blijven met PK Carsport Audi strijden om de titel

Bij de voorlaatste manche van het Belcar Endurance Championship op de Franse Anneau du Rhin wisten Bert en Stienes Longin met de PK Carsport Audi R8 LMS GT2 te zegevieren. Meteen vrijwaren ze hun kansen op de nationale endurancetitel. Alles wordt beslist tijdens de slotmeeting in Zolder, op 13 oktober.

Het was een aparte timing, daar in de Franse Elzas. De traditionele drie uursrace werd opgesplitst in drie manches van een uur, met één uitslag (en punten) aan het eind. De strategie was duidelijk: tijdens de eerste twee delen in dezelfde ronde als de leider blijven, en dan in het laatste om de zege strijden. Maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan.

“L’Anneau du Rhin is geen makkelijk circuit voor onze Audi”, legt Bert Longin uit. “Op de technische gedeeltes moesten we altijd een beetje toegeven. Maar dat was niet het grootste probleem. Dat werd gevormd door de agressieve curbstones. Tot vier keer toe zijn we lek gereden of hadden we een leegloper.”

Een lekke band in het eerste wedstrijduur fnuikte bijna de ambities van de Longins. “In ieder uur moest er verplicht één pitstop worden afgewerkt, tussen de 20ste en 40ste minuut”, gaat Longin sr. verder. “Maar al vlak na de start had ik door dat er iets scheelde aan één van onze banden. Vlak voor het verplichte pit window openging ontplofte het ding, en ik kon niets anders dan het wiel te laten wisselen. Nadien moesten we dan nog onze verplichte pitstop afwerken, zodat we maar heel nipt in dezelfde ronde als de leiders bleven. Maar we hebben het gered en sloten dat eerste uur als derde af.”

In het tweede uur werd ondanks een nieuwe lekke band een plaatsje gewonnen, waardoor er van op een uitstekende uitgangspositie aan het beslissende derde deel kon worden begonnen. Stienes Longin klaarde de klus en voor het eerst dit seizoen kwam de #1 PK Carsport als winnaar over de streep.

“Door die zege maken we wat punten goed op onze titelrivalen”, besluit Bert Longin. “De kloof bedraagt nu 34 punten in de algemene rangschikking (met nog 52 punten te verdienen, red.) en 19,5 punten in de GTA-klasse (met nog 27 punten te verdelen). Het verdict valt dus pas tijdens de slotrace van het Belcar-seizoen, in het kader van het American Festival dat op 12 en 13 oktober in Zolder wordt gehouden. Het wordt niet makkelijk, maar we hebben in het verleden al moeilijker opdrachten tot een goed einde gebracht. We zijn er helemaal klaar voor.”

Vooraleer die beslissende Belcar-race wordt afgewerkt verdedigt Stienes Longin volgend weekend zijn Europese titelkansen tijdens de GT Cup Europe-meeting in Barcelona. De races (zaterdag om 13u35 en zondag om 14u55) kan u live volgen op het YouTube-kanaal van de GTCupOpen Series.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws