Historische overwinning voor Team WRT met BMW op Monza

Tijdens de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS Endurance Cup afgelopen weekend op Monza werd geschiedenis geschreven toen OQ by Oman Racing het eerste team buiten de Pro-klasse werd dat de algemene overwinning behaalde. De #30 Team WRT BMW behaalde deze prestatie tijdens een evenement dat meer dan 35000 toeschouwers trok naar de legendarische Italiaanse locatie, die opnieuw getuige was van een ongelooflijk sportief spektakel.

In wat herinnerd zou kunnen worden als de meest dramatische en onvoorspelbare race van het kampioenschap, leverde de Bronze Cup-crew van Ahmad Al Harthy, Sam De Haan en Jens Klingmann een topprestatie aan boord van de #30 Team WRT BMW om de grootste namen in het kampioenschap te verslaan en de eindzege in de wacht te slepen. Het belangrijkste verhaal van deze drie uur durende wedstrijd was de strijd tussen rauwe snelheid en strategisch denken, nadat door een wijziging in de regels voorafgaand aan het evenement een extra verplichte pitstop aan de agenda van de teams was toegevoegd.

Desondanks leek het er een groot deel van de race op dat de #51 Ferrari – AF Corse Francorchamps Motors zou zegevieren. De auto domineerde de kwalificatie en reed de eerste twee uur comfortabel aan de leiding, waarbij Alessio Rovera en daarna Vincent Abril snelle en consistente prestaties leverden achter het stuur.

In het laatste uur werd het belang van de strategie pas echt duidelijk. De Ferrari moest een volledige pitstop maken met nog iets minder dan 50 minuten te gaan, waardoor hij terugviel in het peloton. Maar met Alessandro Pier Guidi achter het stuur was de auto verbluffend snel en reed zich in no time terug naar voor.

Maar naarmate de laatste minuten wegtikten, werd het duidelijk dat de overwinning niet zeker was. Klingmann en Dries Vanthoor (#32 BMW – Team WRT) hadden hun verplichte stops al vroeg in de race gemaakt en vielen in de openingsronde helemaal achteraan het veld terug. Daarom konden ze met nog maar 10 minuten te gaan snel door de pitstraat om ervoor te zorgen dat ze de maximale stinttijd niet zouden overschrijden. Ze kwamen voor Pier Guidi uit, wat een ongelooflijk eindgevecht voor de overwinning opleverde.

De Italiaan moest eerst Max Hofer (#66 Audi – Tresor Attempto Racing) passeren voor de derde plaats en vervolgens de achterstand op het BMW-duo wegwerken. Deze keer was Vanthoor echter vastbesloten om niet gepasseerd te worden. Pier Guidi had ongetwijfeld de snelheid en vestigde een nieuw GT3-ronderecord op Monza toen hij de leiders opjoeg.

Pier Guidi zette zijn aanval in bij de Rettifilo chicane, maar Vanthoor verdedigde stevig. De Ferrari passeerde hem, maar alleen door buiten de baan te raken en kreeg al snel de opdracht om de positie terug te geven. Er was geen tijd meer om nog iets te doen en Klingmann kon de geblokte vlag hijsen en de historische eindzege – en ook de Bronze Cup-zege – voor het Omaanse team bevestigen.

De #99 Audi – Tresor Attempto Racing kwam als vierde over de finish en kwam zo tot op drie punten van de leiding in het algemeen klassement. Hij profiteerde van het feit dat de #7 Aston Martin – Comtoyou Racing niet tot scoren kwam. De #46 BMW – Team WRT maakte de top vijf compleet, met Valentino Rossi achter het stuur om de geblokte vlag te zien voor zijn thuispubliek.

Kobe Pauwels en Nicolas Baert mochten ook het podium op en dit dankzij een tweede plaats in de klasse ‘Silver’ (15de algemeen). In de klasse ‘Gold’ zien een identiek scenario, daar werd landgenoot Gilles Magnus samen met zijn teamgenoten eveneens tweede (26ste algemeen).

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws