Maxime Potty wint spannende East Belgian Rally

Na vijf keer een vijfde plaats dit seizoen heeft Maxime Potty, de regerende kampioen van België, eindelijk zijn eerste overwinning van het seizoen behaald in de East Belgian Rally. De voorlaatste manche van het kampioenschap bleef bijzonder spannend tot de slotronde. Bij het ingaan van de laatste lus van 4 proeven bedroeg het verschil tussen leider Maxime Potty en Cédric Cherain amper 0″9. Uiteindelijk hield de Citroën-rijder het hoofd koel om met 7″ verschil te winnen. Daarmee komt hij terug tot op 1 puntje van Niels Reynvoet, de leider in het kampioenschap, terwijl Cédric Cherain met 114 punten ook nog alle kansen heeft op een eerste Belgische titel. Het wordt een uitermate spannende finale van het Belgisch kampioenschap op 30 november en 1 december in de Spa Rally.
“In het begin van de wedstrijd moest ik nog even wennen aan de Citroën C3 Rally2, nadat we vorige week beslisten om terug met de Citroën te rijden in plaats van met de Toyota Yaris. Ik vond snel mijn draai en tegen het einde van de wedstrijd vond ik terug het vertrouwen van vorig jaar. Op de laatste proef wist ik dat ik geen 3″ zou verliezen op Cédric Cherain. We reden strak ons eigen tempo, ook al lag de proef er erg verraderlijk bij. Ik trek met vertrouwen naar de Spa Rally voor opnieuw een spannende seizoensfinale,” lachte Maxime Potty.

Cédric Cherain

Ook Cédric Cherain was niet ontevreden met zijn tweede plaats. “Winnen was mooier, maar ik heb een klein foutje gemaakt op de laatste proef. Deze tweede plaats is een goed resultaat, want ik heb een slecht schrapresultaat van 4 punten, zodat ik in Spa alle kaarten nog in handen heb. Als ik daar win, ben ik kampioen,” aldus Cédric Cherain.
Niels Reynvoet, die als leider aan de start kwam, blijft leider in het kampioenschap met 126 punten. De Skoda-rijder besefte al vroeg dat er niet meer in zat dan de derde plaats in Sankt-Vith. “Op de eerste proef hadden we al een spannend moment en had het afgelopen kunnen zijn. Ik ben blijven pushen om Maxime en Cédric onder druk te zetten, maar hun tijden evenaren zat er niet in. Alles zal beslist worden in Spa,” aldus Reynvoet.

Niels Reynvoet

Jos Verstappen maakte in de openingsronde een schuiver rechtdoor, terwijl hij in de regen niet het vertrouwen had om de tijden van de koplopers te evenaren. In de namiddag gokte hij op slicks terwijl het nat bleef, wat nog meer tijd kostte. Verstappen werd uiteindelijk vierde voor een sterk rijdende Pool Jaroslav Koltun, die voor de tweede keer aan de start stond van de East Belgian Rally. Nicola Stampaert eindigde mooi op de zesde plaats na een straffe remonte, nadat hij in de eerste ronde het vertrouwen verloor door een foute afstelling.

Fred Miclotte

In de slotfase ging hij voorbij Luxemburger Steve Fernandes, die voor de tweede keer met zijn Hyundai i20 N Rally2 reed. Thibaud Mazuin strandde op de 8ste plaats met de Skoda van PTR Racing, voor Fred Miclotte, voor de eerste keer aan de start als rallyrijder in Sankt-Vith, en Emile Breittmayer, die een mooie remonte maakte nadat hij bijna vijf minuten verloor bij een schuiver in Burg-Reuland.

Tom Heindrichs

Jonas Dewilde mocht zijn tweede Junior-titel vieren. In de Stellantis Cup en in het Junior-klassement moest hij wel het onderspit delven tegenover Tom Heindrichs, de lokale specialist. In Historic ging de overwinning naar Dirk Deveux, terwijl Nard Ippen, zoals verwacht, de snelste was in de Clio Trophy, al schoof hij op de allerlaatste bijzonder verraderlijke proef nog even van de baan.
De Belgische rallyfans kijken ondertussen al reikhalzend uit naar de finale van het seizoen in Spa op 30 november en 1 december. Kan Maxime Potty zijn titel verlengen, pakt Cédric Cherain zijn eerste titel of gaat de Belgische titel voor de eerste keer naar Niels Reynvoet?

Foto Maxime Potty: BRC Media

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws