Kalle Rovanperä wint verraderlijke Rally Chili

Kalle Rovanperä heeft zondag de overwinning behaald in de Bio Bío Rally Chili. Hij overwon dichte mist en verraderlijke omstandigheden en boekte zijn vierde overwinning van het 2024 FIA World Rally Championship seizoen.

Met een Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID versloeg de Fin zijn Toyota GAZOO Racing-teamgenoot Elfyn Evans met 23,4 seconden tijdens de laatste gravelwedstrijd van het jaar, die plaatsvond op gravelwegen in de Chileense Bio Bío regio.

Rovanperä begon voorzichtig aan deze 11e ronde van het seizoen en gaf toe dat het Chileense gravel niet bij zijn rijstijl paste. Naarmate de rally vorderde, vond hij echter zijn ritme. Het keerpunt kwam op zaterdagmiddag, toen hij Evans inhaalde bij bijna nul zichtbaarheid. Hij navigeerde door dichte mist en pakte een voorsprong van 15,1 seconden op weg naar de laatste dag.

De tweevoudig WRC-kampioen bleef onverstoorbaar in al even moeilijke omstandigheden, door Evans op één na in alle laatste vier de etappes voor te blijven en de 15e overwinning uit zijn WRC-carrière veilig te stellen.

Ott Tänak van Hyundai Motorsport maakte het podium compleet, met een achterstand van 20,5 seconden op Evans in zijn i20 N Rally1 HYBRID. Ondanks het podium van de Est verloor Hyundai terrein in het constructeurskampioenschap. Toyota verkleinde het gat tot slechts 17 punten, dankzij de meesterlijke prestaties van Rovanperä en Evans en de cruciale punten van Sébastien Ogier in de Super Sunday.

“Het voelt echt goed,” glimlachte Rovanperä. “Grote dank aan het team, de auto en alles werkte perfect. De overwinning voelt eigenlijk als een goede – vrijdag voelde niet zo goed en de omstandigheden waren het hele weekend erg moeilijk, dus het voelt echt goed.”

Kampioenschapsleider Thierry Neuville genoot van een relatief drama-vrije rit naar de vierde plaats, een resultaat dat hem nog dichter bij zijn eerste coureurstitel brengt omdat hij met nog maar twee ronden te gaan 29 punten bovenaan staat. Neuville kan het zich veroorloven om volgende maand in de Central European Rally een handvol punten te verliezen op zowel Evans als Ogier en daar alsnog de titel te pakken, mits hij teamgenoot Tänak verslaat.

Terwijl Ogier maximale punten redde uit Super Sunday, lijkt zijn hoop op een negende WRC-titel nu klein. De Fransman, die de snelheid had om te strijden voor de overwinning, trok zijn Toyota op zaterdag terug met schade aan de ophanging nadat hij een rots had geraakt.

Adrien Fourmaux was de topfinish van M-Sport Ford op de vijfde plaats, met een achterstand van 1min 1,6sec op Neuville. Het resultaat van de Fransman had nog beter kunnen zijn, ware het niet dat hij op vrijdag een straf van één minuut kreeg voor te laat inchecken.

Toyota’s rijzende ster Sami Pajari maakte indruk door zesde te worden in zijn tweede Rally1-deelname, terwijl Fourmaux’ Puma-teamgenoot Grégoire Munster op de voet volgde als zevende.

Esapekka Lappi lag op koers om achtste te worden, maar moest op de voorlaatste etappe opgeven nadat een spin de radiateur van zijn Hyundai beschadigde. De terugtrekking betekende ook het einde van de onderscheiden WRC-carrière van bijrijder Janne Ferm na 90 starts, twee overwinningen en 15 podiumplaatsen.

Door het uitvallen van Lappi werden de Citroën C3 Rally2-coureurs Yohan Rossel en Nikolay Gryazin respectievelijk achtste en negende in het algemeen klassement, waarmee ze de bovenste twee plaatsen in het WRC2 veiligstelden. Hun resultaten stelden ook de WRC2-teamstitel veilig voor DG Sport Competition. Gus Greensmith, een andere koploper in het WRC2, maakte de top 10 compleet.

Het kampioenschap keert terug naar Europa voor de Central European Rally van 17 tot 20 oktober, de voorlaatste ronde van het seizoen. Vanuit Bad Grießbach, een stad in het zuidoosten van Europa, rijden de teams over asfaltproeven in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

Rallyklassement:

  1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 2u 58m 59.8s
  2. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +23,4s
  3. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N +43,9s
  4. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +1m 1,1s
  5. A Fourmaux / A Coria FRA Ford Puma +2m 2,7s
  6. S Pajari / E Mälkönen FIN Toyota GR Yaris +2m 39,7s

FIA Wereldkampioenschap Rally (na ronde 11 van 13)

  1. T Neuville 207pts
  2. O Tänak 178pts
  3. S Ogier 166pts

Foto’s: Red Bull Content Pool

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws