Kalle Rovanperä: “Ik ben blij dat ik niet als eerste start”

Het Toyota Gazoo WRC team hoopt de eerste overwinning in Rally México te herhalen die het drie jaar geleden behaalde met Sébastien Ogier. De Fransman heeft in totaal zes overwinningen behaald in Mexico – een gezamenlijk record – waaronder in elk van de laatste drie bezoeken aan het WRC. Hij zal terugkeren in de line-up van het team voor zijn tweede start in 2023, na zijn overwinning in de Rallye Monte-Carlo in januari. Hij sluit zich aan bij Kalle Rovanperä en Elfyn Evans, die genomineerd zijn om constructeurspunten te scoren. Takamoto Katsuta maakt zijn Mexicaanse debuut in een vierde auto met steun van het TGR WRC Challenge Program.

Kalle Rovanperä: “Het is leuk om na lange tijd weer op gravel te rijden, en het is vooral lang geleden dat we voor het laatst in Mexico waren. Ik weet zeker dat het een lastig evenement wordt, zoals altijd; met de hoge ligging is het een van de meest speciale gravelrally’s op de kalender. Maar het is echt spannend om er weer heen te gaan. Als team hebben we veel werk verricht om de auto en de snelheid voor ruwe gravelomstandigheden te verbeteren, en het was leuk om tijdens onze recente test in Spanje al te zien dat we zeker vooruitgang boeken in de goede richting. Ik ben blij dat ik in Mexico niet als eerste start – één positie kan al een groot verschil maken. Het zal misschien nog moeilijk worden in vergelijking met degenen die achter ons starten, maar we zullen ons best doen.”

Elfyn Evans: “Het is goed dat Mexico dit jaar weer op de kalender staat. Het is een evenement dat qua klimaat altijd een beetje een cultuurschok geeft in vergelijking met de eerste twee rondes, en het is altijd een grote uitdaging. Dit is de eerste keer sinds een paar jaar dat we weer op die grote hoogte rijden, en we kunnen altijd veel hitte en droog gravel verwachten. Het is erg moeilijk om die omstandigheden na te bootsen bij het testen in Europa in deze tijd van het jaar, maar we hebben geprobeerd het zoveel mogelijk na te bootsen. Als de wegen droog en los zijn, is tractie essentieel en we hebben aan alle onderdelen van de auto gewerkt om elk aspect te optimaliseren en zo goed mogelijk voorbereid te zijn.”

Sébastien Ogier: “Toen ik wist dat Rally México terugkwam, moest ik het meteen in mijn agenda markeren als een evenement dat ik graag nog eens zou doen. Het is waar alles begon voor mij in het WRC, want het is eigenlijk waar ik mijn debuut maakte in 2008, en sindsdien zijn er veel goede herinneringen en veel succes geweest. De sfeer is er altijd leuk, met ook mooie proeven. Ik had sinds Portugal vorig jaar niet meer echt op dit type gravel gereden, dus de recente test in Spanje was belangrijk voor mij om het beste gevoel te vinden. Het zal interessant zijn om te zien hoe de hybride kan helpen tegen het gebruikelijke vermogensverlies dat we op grote hoogte voelen. Meer dan ooit kan het belangrijk zijn om hem zo efficiënt mogelijk te gebruiken, want dat kan een groot verschil maken voor de prestaties.”

Foto: Toyota Gazoo Racing Media Mexico 2020

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws