Overwinning, maar geen titel voor Longin en Saelens

Stienes Longin en Nicolas Saelens hielden gemengde gevoelens over aan de slotmanche van de GT Cup Europe 2024. Op zaterdag wisten ze met hun Porsche 911 GT3 Cup van Q1 Trackracing de voorlaatste race van het seizoen te winnen, wat het duo op kop van het kampioenschap bracht.

Tijdens de slotrace fnuikte een stukke ophanging echter alle titelkansen. Met drie overwinningen en een derde plaats in de eindstand mogen Longin en Saelens echter trots zijn op hun debuutseizoen in de GT Cup Europe.

Het contrast tussen beide dagen kon moeilijk groter zijn. Een meesterlijke overwinning op zaterdag, brute pech op zondag. De gevoelens van Stienes Longin na de slotmeeting van de GT Cup Europe 2024 lagen al even ver uiteen.

“We hadden gerekend op zware weersomstandigheden, om zo het potentieel van onze Porsche volledig te kunnen benutten”, klonk het bij de Leuvenaar. “We werden op onze wenken bediend, zeker voor de eerste race. Ik kon van op pole vertrekken en die goede uitgangspositie nog voor de verplichte rijderswissel omzetten in een stevige voorsprong. Na de pitstop reed ook Nicolas een degelijke race, zodat we onze derde overwinning van het jaar konden scoren.”

Omdat directe tegenstanders Ludwig en Velasco op het natte Monza veel minder goed uit de voeten konden, namen Longin en Saelens zelfs de leiding in de tussenstand. “Dat was eigenlijk een beetje een verrassing, ook voor ons”, geeft Longin toe. “Voor de meeting in Le Castellet hadden Nicolas en ik afgesproken dat we in de laatste drie meetings van het seizoen alles op alles zouden zetten, om te proberen zo hoog mogelijk te eindigen in het kampioenschap. Met een zege op Circuit Paul Ricard klommen we daar naar drie, in Barcelona schoven we zelfs door naar twee. En in Monza stonden we opeens op de eerste plaats. Omdat het verschil slechts één punt bedroeg was het duidelijk dat wie in de laatste race van het seizoen eerst over de streep zou komen, de titel zou binnen halen. We wisten dat de opdracht voor ons lastiger was, want door onze zege op zaterdag moesten wij verplicht een langere pitstop afwerken. Dat nadeel had het Ferrari-duo niet.”

Zover kwam het echter nooit. In de traditioneel wat hectische start in Monza geraakte Nicolas Saelens betrokken bij een aanrijding. De ophanging ging stuk, het stuurhuis werd beschadigd en enkele honderden meter verder moest Saelens de Porsche parkeren. Weg waren de titeldromen.

“Als je er zo dicht bij bent, dan is dat natuurlijk een grote ontgoocheling”, besluit Longin. “Maar eens we het konden laten bezinken, was het duidelijk dat we best trots mochten zijn op ons debuutseizoen in de GT Cup Europe. Drie overwinningen, daarnaast nog drie keer op het podium, derde in de eindstand: daar kan je mee thuiskomen.”

(foto’s persbericht, met dank aan Racemail Press)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws