De ‘stavaza’ in het WRC op dit moment

De organisatie van het WRC bracht heden voormiddag een ‘stand van zaken’ uit aangaande de nog resterende wedstrijden waarbij de actuele toestand werd weergegeven, alsook de laatste nieuwe aanpassingen die mogelijks te verwachten vallen. 

Van de rally van Argentinië, aanvankelijk gepland van 23 tot en met 26 april, weten we dat deze uitgesteld is omwille van de gesloten grenzen en de verplichte quarantaine voor de inwoners van het land. De opgelegde maatregelen door de overheid aldaar blijven van kracht, een nieuwe datum zou pas kunnen vanaf het vierde kwartaal van het jaar. 

De Vodofone Rally de Portugal (21 tem 24/05) werd dit jaar helaas geannuleerd. Het zal dus wachten zijn tot 2021.

Naar de Rally Italia Sardegna (04 tem 07/06) dan, ook hier werd de rally voorlopig uitgesteld. Gezien Italië enorm zwaar getroffen werd, werd de noodtoestand er afgekondigd. Verplaatsingen van en naar Sardinië zijn dan ook streng gereglementeerd. Sinds eergisteren mag familie er terug een beetje samenkomen en vanaf 01 juni worden de maatregelen er mogelijks wat versoepeld. 

Over naar de Safari Rally Kenya(16 tem 19/07). De organisatie werkt nog verder, maar de overheid wenst haar tijd maximaal te benutten om de situatie te evalueren. Momenteel zijn de grenzen gesloten (30 dagen) en buitenlanders mogen het land niet in. Op 15 mei wordt er meer nieuws verwacht en dan weten we ook hoe het zit met het vrachtverkeer over zee. 

Ook voor de Neste Rally Finland (06 tem 09/08) blijft men de nodige voorbereidingen treffen. Massabijeenkomsten zijn er nog verboden tot einde juli en verplaatsingen tussen de Schengenlanden zijn beperkt. In juni volgt er een nieuwe evaluatie, maar de rally uitstellen tot in september of oktober wordt overwogen. 

Wat Nieuw-Zeeland (03 tem 06/09) betreft kunnen we kort zijn. Ook daar wordt er verder gewerkt met de planning en de voorbereiding van de rally, maar de grenzen zijn er op dit moment gesloten. Eind mei wordt er opnieuw geëvalueerd. 

Naar Turkije dan, een rally die van 24 tem 27/09 ook op onze agenda staat. Men doet er nog verder met de voorbereidingen, er is momenteel een beperkte lockdown in een aantal grote steden van kracht en het transport naar en van Italië is er beperkt. Verder werd er nog niets bekend gemaakt. 

De organisaties van de ADAC Rallye Deutschland, Wales Rally GB en Rally Japan werken ondertussen ongestoord verder aan de voorbereidingen van hun event. 

Finaal wil dit zeggen dat de organisatie van het WRC op zich de situaties overal op de voet volgt, maar dat er geen beslissingen worden genomen alvorens er nieuwe updates van de lokale regeringen worden gegeven. Men doet er alles aan om in de mate van het mogelijke er het maximum uit te halen, maar men stelt wel voorop dat de gezondheid van eenieder prioritair is.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws