Jens Marquardt over het heden en de toekomst van de DTM

Het DTM maakt, net zoals vele andere kampioenschappen, een moeilijke tijd door en dat heeft alles te maken met het coronavirus. De verschuivingen en zelfs annulaties alsook de onzekerheid over de toekomst doen geen enkel kampioenschap goed.

In een interview legt Jens Marquardt, directeur bij de BMW Group Motorsport, de huidige situatie in het DTM uit, maar neemt ook een standpunt in over de toekomst van de raceserie.

Mr Marquardt, wat voor effect heeft de pandemie van het coronavirus op de autosport in het algemeen?

“De pandemie heeft een serieuze impact op alles en iedereen en ook de autosport ontsnapt daar niet aan. Maar de autosport is grotendeels afhankelijk van de evenementen en de fans. Persoonlijk bekijk ik de vooruitzichten voor de autosport in drie periodes. Een eerste is op korte termijn want de maatregelen ons allen opgelegd door de wetenschappers en politici waren en zijn nog absoluut noodzakelijk, laat daar geen twijfel over bestaan. Op middellange termijn zijn we blij dat we dit jaar nog kunnen racen en dat de fans de BMW M4 DTM in actie kan zien. En dan komen we uit bij de vooruitzichten op lange termijn, maar daar kan niemand een duidelijk beeld over geven want dat is te onvoorspelbaar.”

Als je een paar weken teruggaat, had je dan gedacht dat er dit jaar überhaupt motorraces zouden zijn?

“Al was het, zoals ik net zei, altijd vrij onduidelijk en onvoorspelbaar, maar toch had ik altijd de hoop nog dit jaar terug te kunnen keren naar het circuit en de vooruitzichten nu zijn beter dan een paar weken geleden. Maar we zijn er nog niet natuurlijk, al werkt iedereen binnen de DTM goed mee om zich te houden aan de opgelegde voorwaarden. De gezondheid en de veiligheid van iedereen blijft primair. Maar we gaan natuurlijk moeten leren leven met het feit dat de fans niet naar het circuit kunnen komen, maar laat ons allen hopen dat ook dat niet meer te lang zal duren.”

Wat zijn je gevoelens terwijl je je voorbereidt op het DTM-seizoen?

“Ik zit eerlijk gezegd met gemengde gevoelens want de pandemie van het coronavirus overschaduwt alles. Maar aan positieve zijde zijn we er van overtuigd dat nog meer in petto hebben dan de tweede helft van het vorige seizoen. Maar de aankondiging dat onze concurrenten zich voor het komende seizoen terugtrekken is vanzelfsprekend zeer negatief voor het kampioenschap. We hadden in feite twee speerpunten, nl. de fans in 2020 fantastische races aan te bieden en om daar de voorwaarden voor te realiseren en anderzijds om de DTM voor te bereiden op de toekomst en samen te werken aan de hybridisatie van 2022 en de elektrificatie in 2025, maar dat laatste is er nu duidelijk niet meer.”

Wat betekent dit voor de toekomst van de DTM?

“Al het werk dat we op gebied van autosport verrichten heeft exact hetzelde DNA als de DTM en dat wil zeggen de competitie tussen diverse merken op het hoogste niveau. Dat is ook waar de DTM voor gemaakt is. De terugtrekking van Audi is daarmee in tegenspraak, zoveel is duidelijk.”

Wat dan met een mogelijk seizoen volgend jaar?

“Het is niet alleen aan BMW om daar beslissingen in te nemen natuurlijk, maar is het belangrijk om met ITR samen te werken om de effecten van de terugtrekking van Audi te bekijken en wat de gevolgen daarvan zijn.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws