Negende seizoen voor BMW Team RBM – Bart Mampaey: “Het was opbeurend nieuws dat we zowel in Spa als in Zolder aantreden!”

Na een DTM-debuut in 2012 is het Belgische BMW Team RBM dit jaar toe aan het negende seizoen in de Duitse toerklasse, als één van de twee BMW-fabrieksteams. Achter het stuur van de ‘Belgian’ BMW’s vinden we de vertrouwde gezichten van Oostenrijker Philipp Eng (29) en Zuid-Afrikaan Sheldon van der Linde (20), die dit jaar het gezelschap krijgen van nog een Zuid-Afrikaan, Jonathan Aberdein (22). Ter voorbereiding van het komende seizoen wordt er deze week op de Nürburgring gedurende vier dagen uitvoerig met de BMW M4 DTM getest, maar wel achter gesloten deuren. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de maatregelen die wereldwijd nog steeds gelden voor het bestrijden van het coronavirus.

Het is ook deze pandemie die zorgde voor heel wat verschuivingen op de kalender van de Deutsche Tourenwagen Masters. Dat resulteerde onrechtstreeks in de komst van drie DTM-meetings op Belgisch grondgebied, met naast twee keer Circuit Zolder helemaal bovenaan op de agenda de terugkeer van DTM op Spa-Francorchamps!

“Na de voor iedereen moeilijke maanden was het echt opbeurend nieuws dat we niet één, maar drie keer in België aantreden,” klinkt het opgelucht bij team principal Bart Mampaey. “Net zoals voor de vier testdagen gelden er voor al onze werkzaamheden strenge veiligheidsmaatregelen en moeten wij – en ook de fans – rekening houden met het feit dat we alvast in België wellicht één of meerdere keren zonder publiek zullen racen.”

Van zodra duidelijk werd dat er weldra kon worden getest, hernamen ook de dagelijkse activiteiten in de workshop te Mechelen. Uiteraard in overeenstemming met de geldende hygiënemaatregelen.
“Van bij het uitbreken van de pandemie werden net zoals in bijna alle bedrijven de activiteiten teruggeschroefd, om niet te zeggen volledig stilgelegd,” blikt Bart terug op de voorbije periode. “Een kleine crew draaide een hele tijd op een laag ritme en pas begin mei konden de werkzaamheden hernomen worden. Toen werd er gestart met de volledige heropbouw van de verschillende chassis van de BMW M4 DTM.”

Normalerwijze gaat de start van het nieuwe seizoen op 1 en 2 augustus door, op wat bekend staat als het ‘mooiste circuit ter wereld’. Voor Bart Mampaey is dit een bijzondere plaats, want de naam Mampaey is ontegensprekelijk verbonden met de geschiedenis van het circuit in de Belgische Ardennen. Juma, het team van zijn vader Julien, was in de vorige eeuw één van de smaakmakers in de 24 Uren van Spa en won voor BMW drie keer de etmaalrace, terwijl Bart in 1998, bij zijn debuut als teambaas, BMW een 21ste zege bezorgde!

“En of ik aangenaam verrast werd toen de naam van Spa viel! Er niet enkel omwille van de link met onze familie. Spa is en blijft een circuit waar Grote Jongens het verschil kunnen maken en daar hou ik van. De BMW M4 DTM is goed voor 610 pk tegenover 986 kg, dan weet ik dat het zeer hard zal gaan op de snelle Spa-roetsjbaan, en dat we daar zeker iets te zien zullen krijgen!”

Zuiver geografisch is Circuit Zolder meer het home circuit, want er liggen slechts 80 km tussen het Limburgse tracé en de thuisbasis van BMW Team RBM.

“Vorig jaar beleefden we op Circuit Zolder de terugkeer van DTM en wij vierden dat op schitterende wijze, met die prachtige zege van Philipp Eng. Wetende dat we dit jaar in Zolder tijdens twee achtereenvolgende weekends – 9, 10, 11 oktober en 16, 17, 18 oktober – in een beslissende fase in de titelstrijd zullen vertoeven, zou het mooi zijn om op passende wijze ‘at home’ een punt te zetten achter dit negende seizoen van BMW Team RBM in de Deutsche Tourenwagen Masters!”.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws