De 12 werken van Antoine Potty

Enkele maanden na zijn 17de verjaardag gaat Antoine Potty een grote uitdaging aan door aan het stuur van een Toyota GR Supra GT4 van het CMR team te starten in de GT4 European Series. Net zoals Hercules bij zijn twaalf werken krijgt de jonge Belg dit seizoen twaalf races voorgeschoteld. De eerste twee worden al dit weekend verreden, op de beroemde Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola.

Hij is niet eens oud genoeg om een rijbewijs te hebben, maar toch maakt Antoine Potty dit weekend zijn debuut in de GT4 European Series! Met zijn 17 jaar en drie maanden wordt hij één van de jongste rijders op de startgrid in Imola. Als lid van het Franse CMR team schenkt de Belg de splinternieuwe Toyota GR Supra GT4 bovendien zijn racedebuut.

“Onmiddellijk beginnen met dit Europees GT4-kampioenschap is een grote uitdaging”, stelt de inwoner van Hamoir. “Maar ik kan wel starten in een ideale context. Met Timothé Buret heb ik een heel ervaren teammaat aan mijn zijde. Hij heeft immers drie keer Le Mans gereden, aan het stuur van een LMP2-prototype, en in GT3 rijdt hij ook met een Lexus. Ik heb al kunnen vaststellen dat hij voluit zijn ervaring met mij wil delen en hij heeft me dan ook al heel wat tips gegeven om progressie te kunnen boeken.”

Hoewel de start van het seizoen om de welbekende redenen is uitgesteld mocht Antoine tijdens een driedaagse testsessie al met zijn nieuwe wapen kennismaken. Voor de ex-karter, die onder andere op het podium finishte in de Internationale IAME-Finale in X30 Junior en in 2017 12de werd in het wereldkampioenschap OK-Junior, ging een heel nieuwe wereld open. “Mijn ervaring in de autosport is heel beperkt”, stelt hij. “In 2018 reed ik drie meetings van de Formule 4 South East Asia, en vorig jaar twee races in de VW Fun Cup. En nu krijg ik een echte GT4 voorgereden, 430 pk sterk!”

Naast de wagen moet Antoine uiteraard ook een groot deel van de circuits op de kalender onder de knie krijgen. Daarbij ook Imola, de omloop van dit weekend. “Ik heb het circuit een beetje op de simulator verkend, en weet dus wat me te wachten staat”, stelt de nieuwe rijder van het CMR team. “Het lijkt me een heel plezante omloop… maar ook heel lastig. Er zijn een paar plaatsen waar een iets te optimistische aanpak allicht duur betaald wordt.”

Antoine bleek tijdens de pre-seizoenstesten heel overtuigend, maar houdt toch de voetjes op de grond als het om zijn ambities gaat. “Ik ben heel blij dat ik het eindelijk tegen de concurrentie kan opnemen en kan vaststellen over welk niveau ik beschik”, glimlacht hij. “Ik hoop dat mijn rondetijden van niveau zullen zijn en dat ik beetje bij beetje aan de regelmaat kan werken. Maar ik moet nog alles leren! De wagen is splinternieuw, en hoewel die over een mooi potentieel beschikt, moet we de finesses van de auto nog leren. We krijgen in ieder geval de technische steun van de ingenieurs van Toyota Gazoo Racing, het beste bewijs dat ze dit project heel ernstig nemen. Ik kan haast niet wachten!”

Na de vrije trainingen op vrijdag worden er op zaterdag om 11u10 twee kwalificatiesessies afgewerkt. ’s Namiddags, om 16u15, volgt dan de eerste race. Zondagochtend springen de lichten om 9u45 dan op groen voor de tweede wedstrijd. Beide races kunnen live en volledig gratis gevolgd worden op https://european.gt4series.com/watch-live.

Foto’s met dank aan Nico Deumille.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws