Marco Wittmann over 2020

Ongeveer negen maanden zijn verstreken sinds Marco Wittmann (GER) voor het laatst ging racen in de Schaeffler BMW M4 DTM. De uitgestelde start van het seizoen 2020 staat nu voor de deur van de tweevoudig DTM-kampioen. In een interview vertelt Wittmann over het lange wachten en zijn verwachtingen voor de komende 18 races.

Marco, hoeveel kijk je ernaar uit om het 2020-seizoen over een paar dagen eindelijk van start te laten gaan?

Marco Wittmann: “De anticipatie voordat we eindelijk weer in een raceauto klimmen en het seizoen beginnen, is enorm. De latere startdatum is nieuw voor iedereen en er is ook een beetje spijt dat er geen fans op het circuit mogen komen. Ik denk echter dat we de steun zullen krijgen van de fans die op televisie kijken en we zullen natuurlijk proberen een heel coole show voor hen op te zetten. De seizoensopener in Spa is ook nieuw en nogal speciaal voor ons, dus we zijn erg enthousiast.

Hoe heeft de gedwongen onderbreking, als gevolg van de pandemie, uw voorbereidingen voor het seizoen beïnvloed?

Wittmann: “De voorbereidingen waren duidelijk een beetje anders. We hadden veel meer tijd om aan je conditie te werken. De hoeveelheid uithoudingsvermogen en krachttraining die we deden was enorm en veel groter dan normaal. Anders hebben we de teamvergaderingen een beetje verplaatst totdat we elkaar weer mochten ontmoeten. Ondertussen hebben we echter ook virtueel veel gedaan – zaken als Skype-vergaderingen, Zoom-vergaderingen, enz. Dat was duidelijk nieuw terrein voor ons allemaal. Het werkte eigenlijk heel goed, ook al ben ik niet echt een grote fan van virtuele dingen. Ik spreek het liefst persoonlijk met mensen.”

Wat heb je, behalve training, gedaan?

Wittmann: “Ik werk nog steeds in de werkplaats van mijn vader, zelfs tijdens een normaal seizoen. Meestal is dat één of twee dagen per week, wanneer er geen afspraken zijn. Door de coronavirussituatie hadden we geen motorsportafspraken, dus kwam ik eigenlijk elke dag in de werkplaats terecht. Dat was echt gaaf, want het geeft me nog steeds een geweldige balans en zorgt ervoor dat ik me niet verveel. We hadden het geluk dat we de werkplaats nooit hoefden te sluiten en in principe konden blijven werken. ”

Wat heb je vorig seizoen geleerd?

Wittmann: “Ik denk dat we vooral in de winter aan de auto hebben gewerkt om de tekortkomingen die we in het seizoen 2019 hadden, weg te werken. De turbomotor was nieuw voor ons allemaal en we hebben er echt mee geworsteld. We zijn er echter in geslaagd om de technische problemen van vorig seizoen op de voet te volgen. Ik heb toen geprobeerd aan mezelf te werken – met behulp van gegevens en video’s van eerdere races. Ik hoop dat we goed uitgerust zijn en een stap vooruit hebben gezet. Ik denk dat we veel competitiever zijn dan in 2019. ”

De seizoensopener in Spa zorgt voor een tweedaags evenement op een baan die nieuw is voor de meeste coureurs. Hoe moeilijk zal het zijn om na slechts één oefensessie de kwalificatie in te gaan?

Wittmann: “Het is natuurlijk een extreem gecomprimeerd weekend, waarin alles soepel moet verlopen. Het feit dat we voor het eerst in 15 jaar in Spa racen, zal het leven voor iedereen een beetje moeilijk maken. Zowel BMW als Audi hadden de gelegenheid om daar een dag te testen, waarbij Augusto Farfus voor ons reed. We hebben daar de eerste basisgegevens verzameld, dus we reizen al naar Spa met een soort van opstelling. We hebben echter maar één oefensessie om dingen te veranderen, dan is het meteen kwalificatie. Als coureur moet je snel je voeten op de baan vinden, maar ik hou van zulke uitdagingen. Je hebt niet veel tijd om na te denken, want alles komt dik en snel en je moet gewoon alles goed doen. Ik kijk er naar uit.”

Dit jaar zullen er een paar back-to-back races zijn. Past dat bij jou?

Wittmann: “Ik ben elk weekend fan van racen. Het zal fascinerend zijn om te zien hoe dat echt werkt als het seizoen begint. Ik denk dat back-to-back races cool zijn. Je bent echt opgewonden en in stress-modus. Laten we eens kijken hoe we ons voelen na het laatste weekend (lacht), maar het is natuurlijk gaaf dat we er ondanks alles in geslaagd zijn om een ​​kalender samen te stellen waarmee we nog steeds bijna alle races kunnen voltooien. Ik denk dat dat heel goed nieuws is voor de DTM en de fans, maar ook voor ons chauffeurs. ”

Hoe belangrijk zal ervaring zijn in dit buitengewone seizoen? Is het voor u en BMW Team RMG een voordeel dat u al zo lang samenwerkt?

Wittmann: “Het is altijd handig om een ​​ervaren team te hebben en elkaar goed te kennen, dan weet je al hoe je moet beginnen en welke set-up je nodig hebt op veel racecircuits. Ik denk dat de drukke kalender geen groot verschil zal maken, want we zullen niet veel tijd hebben voor analyses en iedereen zit uiteindelijk in hetzelfde schuitje. Als we een double-header hebben, zoals op de Lausitzring en Zolder, dan heb je niet veel tijd voor reflectie. Je moet gewoon uitgaan en opnieuw optreden. Bovendien heb je het feit dat we op verschillende lay-outs racen, wat ik persoonlijk erg cool vind. Het is een beetje alsof je het volgende weekend opnieuw begint.”

De huidige situatie heeft de annulering van de geplande seizoensopener op de Norisring gedwongen. Hoe erg vond je het om die beslissing te horen?

Wittmann: “Het was een extreem bittere pil voor mij. Ik heb directe communicatie met de organisatoren, MCN (Motorsport Club Nürnberg), voor wie het echt een enorme taak was. Ik heb geprobeerd veel input te geven en te helpen, en ik denk dat we goed op weg waren om het evenement mogelijk te maken. Je moet bedenken dat het geen permanente racebaan is, dus het kost bijvoorbeeld veel om op te zetten. Uiteindelijk sprak de stad Neurenberg haar veto uit. In deze tijden spreekt het vanzelf dat veiligheid voorop moet staan. Desondanks was het voor mij persoonlijk nog steeds erg jammer, want het is mijn thuisrace. Er gaat veel liefde en emotie in dat evenement. ”

Afgezien van de afwezigheid van de Norisring deze keer, naar welke circuits op de kalender kijk je het meest uit?

Wittmann: “Twee zelfs. Uiteraard de opener in Spa, want het is een super gaaf circuit en ik heb er al twee keer eerder gereden – een keer met Formula BMW en in de BMW M6 GT3. Het circuit heeft een megageschiedenis en is een typisch old-school, natuurlijk circuit. Ik kijk ook uit naar Assen, want dat was vorig jaar mijn meest succesvolle weekend. Het is een heel cool circuit met een geweldige sfeer en ik hou echt van de lay-out. ”

Wat zijn je doelen voor het seizoen 2020?

Wittmann: “Het uiteindelijke doel is zeker de titel te winnen. Als je al twee titels hebt, zoals ik, dan ben je nooit tevreden met de tweede of derde plaats. Om aan het eind van het jaar te kunnen strijden voor de titel, moeten we echter eerst enkele overwinningen en podia scoren.”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws