Toyota wint onvoorspelbare Total 6 Hours of Spa

Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria Lopez hebben gisteren in hun Toyota Gazoo Racing #7 TS050 Hybrid de zesde ronde van het FIA World Endurance Championship, de 6 Hours of Spa, gewonnen.

Foto’s Toyota met dank aan Toyota GAZOO Racing.

In tegenstelling tot de vrije trainingen en de kwalificaties deed het circuit van Spa-Francorchamps tijdens de race haar reputatie, die van de wisselende weersomstandigheden, weer alle eer aan. Omwille van die veranderlijke en/of verraderlijke weersomstandigheden en wat incidenten moest de safety car vier keer uitrijden. En dat maakte natuurlijk dat de bandenkeuze tijdens deze zes uren een zeer belangrijke factor zou spelen.

Foto met dank aan Rebellion Racing (Facebook).

Rebellion Racing, dat er de voorbije dagen geen gras over liet groeien, vertrok op de pole maar zag beide Toyota al voor Combes passeren. Norman Nato verloor in de #1 R13 kostbare tijd vanwege problemen met de bandenspanning en kon in het verdere verloop van de race die verloren tijd niet meer goedmaken. Senna, Menezes en Norman eindigden bijgevolg als derde. Een schrale troost voor het team is het feit dat Bruno Senna in de 92ste ronde de snelste tijd realiseerde, nl. 1:59.432.

Foto’s Toyota met dank aan Toyota GAZOO Racing.

Maar de overwinning ging dus naar de #7 van Toyota Gazoo Racing, de derde voor het trio al dit seizoen en de vierde voor het team. Aanvankelijk reed die andere TS050 van het team thans aan de leiding, maar een beslissing om al redelijk vroeg de pits op te zoeken om over te schakelen naar slicks bleek niet de juiste beslissing aangezien het wat later opnieuw begon te regenen. Door als tweede te finishen maakten Sebastien Buemi, Kazuki Nakajima en Brendon Hartley er aan het stuur van de #8 TS050 er bijgevolg een 1-2 van voor Toyota Gazoo Racing.

Foto’s Toyota met dank aan Toyota GAZOO Racing.

In de klasse LMP2 was het opnieuw het Britse team United Autosports dat met het trio Phil Hanson, Filipe Albuquerque en Paul Di Resta hun derde opeenvolgende overwinning in de LMP2 behaalde met de #22 Oreca 07.

Foto met dank aan FIA World Endurance Championship.

Het bleek aanvankelijk een spannende strijd te worden toen Giedo Van der Garde in de #29 Oreca 07 een geweldige openingsstint reed en een mooie, vroege voorsprong neerzette voor Racing Team Nederland, maar United Autosports vocht terug, mede ook hier weer ten gevolge van de weersomstandigheden en de snellere pitstops, en nam de leiding in de laatste twee uren van de race over. Racing Team Nederland werd uiteindelijke derde. De tweede plaats ging naar de #42 Cool Racing Oreca 07 met Nicolas Lapierre, Antonin Borga en Alexandre Coigny. Het Zwitserse team kende vroeg in de wedstrijd een moeilijke start, maar het trio deed er alles aan in de top drie te eindigen, en slaagden daar dus wonderwel in.

De volgende wedstrijd op de kalender van het FIA World Endurance Championship is de legendarische ’24 Houres of Le Mans’ in het weekend van 19 en 20 september die … achter gesloten deuren zal doorgaan.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws