Eerste manche van Swecon World RX of Sweden gaat naar Kristoffersson

Johan Kristffersson won voor Ekström en Scheider. Marklund eindigde derde maar kreeg na het podium een penalty en werd pas vijfde. Kristoffersson is de eerste leider in de FIA World Rallycross Championship 2020. Kristoffersson was de beste in de eerste kwalificatie van 2020.

Mattias Ekström kon de snelheid van Johan goed volgen en kwam zelf iets dichter tegen het einde, Larsson was derde. De Noor Andreas Bakkerud was de snelste in vrije training maar liet zijn Renault Megane Supercar stil vallen tijdens de start. Ekström bewees in Q2 dat hij het niet verleerd is, met winst ging hij GCK piloot Anton Marklund voorop. Het circuit werd steeds droger en droger wat maakte dat de laatste heat snellere tijden konden neerzet worden.

Toch was het Johan Kristoffersson die als leider naar de halve finale mocht, dankzij zijn winst in Q3. Ekström en Marklund waren tweede en derde na de kwalificaties. Ook beide Peugeot 208 Supercar van de Hansen broers waren gekwalificeerd. Liam Doran kon door pech maar één kwalificatie rijden. Zijn teamgenoot Bakkerud was 13de en kon zich niet plaatsen voor de halve finale samen met GCK team baas Chicherit.

Winst voor Kristoffersson en Ekström in de halve finale.

In de eerste halve finale zagen we een spannend duel tussen Larsson en Marklund voor de derde plaats, het was Robin Larsson die naar de finale mocht. Na een onderzoek kreeg Larsson drie sec. penalty en verloor alsnog de plaats in de finale. In de tweede halve finale verzeker Timo scheider, Timmy Hansen en Mattias Ekström een plaats in de finale.

Enkele minuten voor de finale begon het hevig te regen, en iedereen moesten laatste minuut veranderen naar regenbanden. Terugkerende tweevoudig wereldkampioen Johan Kristoffersson reed dankzij een perfecte start heel de finale aan de leiding, Mattias Ekström werd tweede in zijn Audi S1. Anton Marklund mocht op de laatste podium plaats na goede eerste dag in Zweden, maar na het podium kreeg hij een penalty en zakte weg naar P5. Timo Scheider plaatste zijn Ibiza Supercar op P4 voor Niclas Gronhölm die zijn supercar liet stil vallen tijdens de start, door het wegzakken van Marklund ging beide een plaats vooruit. Huidig wereldkampioen Timmy Hansen zag na contact (met Marklund) in de eerste ronde zijn top plaats verloren gaan en werd zesde. Morgen de tweede manche van Swecon World RX of Sweden.

Project E
Neubauer won de allereerste kwalificatie met elektrische Supercar maar na een penalty van 30 sec ging de overwinning naar Ken Block. In totaal waren drie Ford Fiesta Supercar aanwezig, Ken Block, Hermann Neubauer en Natalie Barratt hadden de eer om het debuut van Project E te mogen open. Q2 ging nu wel naar Hermann Neubauer. De elektrische supercars zijn zwaarder dan de normale supercars en ook is het koppel groter, dat maakt dat het zoeken is naar de juiste rijstijl.

Euro RX
1-2 voor team DA Racing RX tijdens Q1 met winst voor Jean-Baptiste Dubourg. Het was aan de jonge gasten in Q2 met winst voor Oliver Eriksson in de Ford Fiesta en tweede plaats voor Sondre Evjen. JB bleef leider na de eerste dag. Morgen staan nog twee kwalificaties, halve finale en finale op het programma.

Door Covid 19 konden sommige teams en/of piloten niet aanwezig zijn.

Photo credit: FIAWorldRallycross.com

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws