“Ieper wordt nog moeilijker”

Afgelopen week werd er bijna hetzelfde moment koud en warm geblazen in het Belgisch rallywereldje. Op het moment dat er driewerf hoera geroepen werd voor de opname van de Renties Ypres Rally op het hoogste niveau, het Wereldkampioenschap, kregen we ook de spijtige annulatie te horen van de Omloop van Vlaanderen, East Belgian Rally en hoogstwaarschijnlijk ook de Condrozrally. Hieromtrent vielen er de laatste dagen en uren al heel commentaren, en op de sociale media was dit bij uitstek een van de gespreksonderwerpen. Wij gingen eventjes ten rade bij de hoofdrolspelers, de piloten en co-piloten, om te horen wat hun mening hieromtrent is.

Bjorn Degandt heeft al heel wat buitenlandse rally’s op zijn palmares staan, en is vooral gekend als co-piloot van Noorderburen Bob De Jong en Hans Weijs Jr. “Voor een Belgisch rallyliefhebber en-beoefenaar is het nieuws rond Ieper fantastisch. Dit kunnen we enkel toejuichen. Het hoogste kampioenschap in onze sport dat naar ons land komt en bovendien als finale dienst zal doen. Geweldig! Mijn ouderlijke thuis ligt op 15 km van Ieper en mijn middelbare school heb ik afgewerkt in het College daar. Negen keer stond ik er aan de start en eenmaal op het podium (nvdr. in 2011 2e met Hans Weijs Jr.). Ik zal dus altijd een voorliefde hebben voor deze rally, die nu zelfs tot het WRC behoort. Beter wordt het niet, denk ik.

Mijn laatste deelname in Ieper dateert van 2013, dus al even geleden. De laatste jaren kriebelt het fel om opnieuw aan de start te staan, maar dat bepaal ik niet zelf. Als co-piloot hang je af van een piloot en tot nu toe heb ik van mijn gebruikelijke piloten nog geen telefoontje gehad. Uiteraard zeg ik niet nee tegen een deelname in Ieper. Al krijgen we daar een heel andere rally voorgeschoteld dan de gebruikelijke juni-versie. Alles zal afhangen van de weersomstandigheden op dat moment. Ondanks dat het klimaat grillen toont, is de kans groot dat de wegen er vuil en modderig bij zullen liggen. Zo wordt de kleine marge die je hebt op de smalle wegen in de Westhoek nu nog beperkter. Ander element dat een rol zal spelen is het rijden in het donker. Dit zal in november meer zijn dan in juni. Bovendien wordt er in het WRC al jaren maar weinig in het donker gereden. Benieuwd om te zien wie hier het beste mee omgaat.

Aan de andere kant ben ik niet verrast door het afhaken van enkele organisatoren. Een rally organiseren is geen sinecure en al helemaal niet in onzekere Corona-tijden, waar maatregelen om de haverklap veranderen. Bovendien gebeurt het in de meeste gevallen allemaal door vrijwilligers. Dat organisaties door de aanhoudende onzekerheid en onduidelijkheid er, elk met hun eigen beweegredenen, de stekker uittrekken, daar kan ik alle begrip voor opbrengen. Liever dan een volwaardig kampioenschap volgend jaar met gezonde organisaties, dan risico’s te nemen dit jaar om toch nog een geforceerd kampioenschap af te werken.”

Een streekrijder die wel present zal tekenen in Ieper is Bert Coene, die er vorig jaar zijn debuut vierde aan het stuur van een R5. Wij stoorden hem eventjes tijdens zijn welverdiend verlof. “Het zat er aan te komen dat ook het najaar moeilijk zou worden voor de organisaties. Bovendien had ik begrepen dat er weinig of geen steun kwam van bovenaf… Anderzijds is Ieper als WK-proef heel mooi. Jammer natuurlijk dat de onzekerheid blijft hangen door de covid. Deze rally zal zeker op ons programma staan. Hopelijk kunnen we als voorbereiding nog de Hemicuda en eventueel Kortrijk afwerken. Ieper wordt door de weersomstandigheden en de duisternis nog moeilijker dan anders.”

Jasper Vermeulen is sinds 2018 de vaste co geworden van Pieterjan-Michiel Cracco. “Een WK-rally in België is fenomenaal. Een enorme kans om dit jaren te kunnen organiseren. Hopelijk ziet onze politiek ook in hoe positief dit kan uitpakken voor onze economie. Ze moeten deze kans met twee handen grijpen. Zelf doen we zeker mee in Ieper. De rally gaat nu een pak later door, wat de weersomstandigheden zal veranderen. Persoonlijk vind ik Ieper meer passen in het zomerse juni. Dit zal uiteraard ook een deel gewenning zijn, maar toch..Het opdoeken van enkele Belgische rally’s is nu iets waar ik niet van schrok, maar het toch wel niet zag aankomen. Als je in ons landje woont schrik je niet zo snel meer van dergelijke beslissingen. Maar toch wel ongelooflijk dat er nu al terug besprekingen zijn om toch door te gaan. Het is vooral heel irritant dat wij niet onze agenda kunnen maken. Voor Pieterjan-Michiel met een heus takenpakket is dit bijna onmogelijk telkens data te verschuiven. We kijken zeer hard uit naar de eerste rally, maar we weten zelf niet wanneer die komt. Na de beslissing van die verdwenen BRC-rally’s, hebben we beslist naar het buitenland uit te wijken omdat we daar meer zekerheid voelen.”

Ook Gunther Monnens zal zeker present tekenen in Ieper. “Voor Ieper als WRC-manche vind ik dit natuurlijk geweldig. Ook voor het Belgische rallypubliek moet dit het neusje van de zalm worden. Binnen Europa denk ik dat we als rallylandje toch hoog aangeschreven staan. Dergelijk avontuur willen we met onze Porsche 991 zeker niet missen. Zeker 300 km tegen de klok, met klassementsproeven over de smalle, gladde baantjes rond Ieper. En dit in combinatie met de maand november. Met de typische weersomstandigheden in die periode zullen velen de moeilijkheidsgraad onderschatten om aan de massale valstrikken te ontkomen. Voor ons zal het met de pk-rijke Porsche ook geen alledaags ritje worden. Bovendien gaan we dan ook nog eens naar de andere kant van het land om het publiek te plezieren op de powerstage. Tenminste als ze er publiek gaan toelaten. Maar laat ons hopen dat er tegen dan meer gezond verstand gaat zijn en er goede afspraken kunnen gemaakt worden. Iets waarin alle instanties zich kunnen vinden en iedereen weer van deze prachtige hobby kan genieten.

Wat de afgelasting van enkele wedstrijden betreft, vind ik het zeer spijtig dat hier niet meer moeite in wordt gestoken om toch nog iets op poten te krijgen. Volgens mij worden hiermee enkele anti-rally organisaties alleen maar sterker van. En wordt het voor hun alleen maar makkelijker om hun doel te bereiken. We zullen moeten actie ondernemen om alles terug op gang te krijgen, en zeker niet bij de pakken blijven zitten. Kijk maar naar de ons omringende landen, daar is alles weer op gang getrokken. In België kan dit weer niet, zoals gewoonlijk!

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws