Een geanimeerde herstart voor de IAME Series Benelux

Ondanks de buitengewone gezondheidscontext, was de openingsmanche van de IAME Series Benelux een succes. Dit weekend maakten meer dan 170 deelnemers de verplaatsing naar Genk om eindelijk aan hun seizoen te beginnen. En het minste dat we kunnen zeggen is dat de eerste strijden op het circuit intens waren!

De 173 ingeschreven piloten voor de eerste afspraak van de IAME Series Benelux hebben hun terugkeer naar Genk niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Zoals we dat van hen gewoon zijn hebben ze het ganse weekend gevuld met spectaculaire races. Op zaterdag gingen de eerste overwinningen van het seizoen naar Elie Goldstein (X30 Senior) en Bart Ploeg (X30 Junior). Thibaut Ramaeckers (Mini), Benjamin Berghmans Jr (X30 Master) en Christof Huibers (X30 Super Shifter) deden hen dit na op zondag.

Door het coronavirus was het verplicht om de proef in twee te splitsen om zo de gezondheidsmaatregelen te kunnen respecteren (races achter gesloten deuren, mondmasker verplicht, social distancing,…).

X30 Senior: Goldstein winnaar, Masson leider

In de zeer hoogstaande X30 Senior klasse kwam Elie Goldstein tonen wat hij waard was: men zal rekening moeten houden met hem voor de titel. De Brusselaar, die als derde op de startgrid stond, maakte een sterke indruk door met een mooie kleine voorsprong de overwinning te pakken. Maar er waren in werkelijkheid twee grote winnaars in Genk: Kampioen van Frankrijk Junior Esteban Masson, die eerste was na de manches en tweede in de Finale, pakte de meeste punten over het ganse weekend. Niet slecht voor zijn debuut in de IAME Series Benelux! Daarachter toonde de Nederlander Daan Steenman zich de sterkste van het strijdende trio dat hij vormde met Sam Balota en de Brit Philip Rawson en nam zo de derde trede van het podium in. De mooiste remonte van de dag kan worden toegeschreven aan Evan Beccera. De Belg kon maar liefst elf van zijn tegenstanders inhalen om zo te eindigen op de zesde plaats voor Liam Hezemans, de Nederlander Rivaldo Van de Westelaken, Xavier Handsaeme en de Fransman Bastien Cochet.

X30 Junior: Ploeg maakt het spannend tot aan het einde

De deelnemers van de X30 Junior klasse (12-15 jaar) maakten er een adembenemende Finale van. Nadat er verschillende malen werd gewisseld van leider met de polesitter Yani Stevenheydens, kwam Bart Ploeg als eerste voorbij de geblokte vlag met een verschil van maar 15 duizendsten van een seconde… Wat een strijd! Het vervolg van het kampioenschap belooft dus spannend te worden tussen deze twee protagonisten die met hetzelfde aantal punten Limburg verlaten.

Lucas Taelman, die zeer regelmatig reed tijdens deze openingsmanche, kon een mooie derde plaats verzilveren voor de beste “Rookie”, de Nederlander San van Voskuilen. Zijn landgenoot Senna van Soelen vervolledigd de Top 5 voor Nicolas Strauven. Dani Prins (2 wielen buiten de startgang) en Noah Maton (losgekomen voorbumper) konden van hun kant een mooie ereplaats behalen, maar een tijdstraf sloeg hen terug naar een 7de en 8ste plaats. We noteren ook de twaalfde plaats van de eerste vrouwelijke pilote in het peloton, Sita Vanmeert.

Foto’s met dank aan Pascal Verheuge

Mini: perfecte race voor Ramaeckers

Met de pole in de kwalificatiesessies, de eerste plaats na de kwalificaties en een onbetwistbare overwinning in de Finale heeft Thibaut Ramaeckers een perfect parkoers afgelegd in de Mini klasse (7-11 jaar). De Belg scoorde dus het maximum van de punten en kan vol vertrouwen naar Mariembourg trekken eind september. Het liep heel wat minder goed voor de Tsjech Lukas Horcicka en de Nederlander Luca Houghton. De twee hadden het goeie ritme om een podium te kunnen behalen, maar een aanrijding verknalde alle hoop op een podiumplaats. Luuk Taal, die gedurende de dag zijn prestaties verbeterde kon beslag leggen op de eerste ereplaats voor het trio Thibauld Geladé-Nils Lelaure-Mickey Blankespoor. De Nederlander kon zich ook als beste “Rookie” van de dag kronen voor Roberto Baas (7de), Anthony Bongartz (8ste) en Jason Bralic (9de). Je kan al merken dat de nieuwe kleine mannen hun plaats al hebben ingenomen in het peloton.

X30 Super Shifter: Huibers tussen de regendruppels door

Door het wisselvallige weer waren er veel wendingen tijdens de Finale van de X30 Super Shifter klasse (175cc motor met een versnellingsbak) in Genk. Thomas Cypers, auteur van de beste tijd in de kwalificatiesessies en leider na de manches, leek goed op weg om alles binnen te halen. Maar dat was zonder de regen gerekend bij de start van de Finale… die werd gereden op slicks! Christof Huibers, derde op de startgrid, toonde zich zeer strijdvaardig in het begin van de wedstrijd vooraleer richting de overwinning te rijden. Hij ging de regelmatige Sam Claes en Jimmy Deveen, die van de 12de naar de 3de plaats opklom, voor. Tim Ver Elst en Mickey Slotman vervolledigden de top 5. Er was ook een eervolle start voor Matteo Raspatelli, die zesde werd voor Thomas Cypers, die veel verloor op het einde van deze eerste proef van de IAME Series Benelux. De beste “Gentleman”, Hughes De Schepper, sloot zijn wedstrijd als 13de af.

Foto’s met dank aan Pascal Verheuge

X30 Master: Berghmans Jr winnaar van een onderbroken Finale

De Finale in de X30 Master klasse (minimum 25 jaar oud of zwaarder dan 75kg voor een volledig uitgeruste piloot) beloofde adembenemend te worden, maar deze moest onderbroken worden. Hevige regenbuien dwongen de koersdirectie ertoe om de rode vlag boven te halen na vier rondes. Als gevolg daarvan werden enkel de helft van de punten toegekend zoals dat in het reglement wordt voorzien. Benjamin Berghmans Jr, winnaar van de twee kwalificatiemanches en de ingekorte Finale, kan terugkijken op een perfect weekend. Hij ging titelverdediger Hubert Bauthier en Sébastien Biélande voor. De “Gentlemen” klasse werd op haar beurt gewonnen door Kristof Vincent.

In deze klasse konden de piloten slechts genieten van een voorproefje bij het verlaten van Genk en staan dus al te popelen om het opnieuw tegen elkaar op te nemen tijdens de volgende proef die geprogrammeerd staat tijdens het weekend van 27 september in Mariembourg!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws