Rally San Martino di Castrozza, een rally om terug te komen!

Ik ging het avontuur aan om deze wedstrijd op mijn kalender te plaatsen, het gemis aan competitie begon wat zwaar door te wegen. Gezien de moeilijke omstandigheden in eigen land wat rallysport betreft en de daarmee ingenomen standpunten gaan mensen op zoek naar alternatieven. En dit was het alternatief die mij het meest aansprak.


De proeven:

De rally op zich bestond uit twee dagen actie, op vrijdag de shakedown en op zaterdag de wedstrijd. Zes proeven tegen de tijd is aan de weinige kant als je dit vergelijkt met de timings in België, echter moet je rekening houden dat het verplaatsen van proef naar proef bijna uitgesloten is gezien de regio waarin gereden wordt.

De regio, de Dolomieten, maakt het mogelijk om proeven uit te tekenen waarmee je slechts één weg dient af te sluiten. Neem als voorbeeld de eerste proef, Manghen, deze start aan het begin van de SP31, de weg die leidt naar de top van de “Passo Manghen”, goed voor een hoogte van 2042m. Eenmaal de rallywagens daar boven komen, storten ze zich opnieuw naar beneden via de SP31. Dit is goed voor 22km proef met heel weinig impact naar bewoners toe. Bovenop de top is een restaurantje waar het eten klaargemaakt wordt op nog echt houtvuur voor de liefhebbers.

Door het feit dat je hier echt te maken hebt met bergproeven betekent dit dat toegangswegen ofwel heel beperkt zijn ofwel er gewoon niet zijn.

Iets wat me opviel tijdens de verkenning is dat de meeste teams dit soort proeven verkent in twee keer. Men rijdt van de start tot de top en keert dan terug naar de start om een tweede keer erover te gaan. Indien de nota’s in orde zijn verkent men dan de afdaling.

De shakedown:

Een duurtijd van 11u00 s’morgens tot 15u30 in de namiddag waarbij iedere wagen 5 passages mag laten optekenen. Toen ik rond 10u00 aan de weg naar de start verscheen werd ik staande gehouden door de politie, echter had de organisatie mij voorzien van de nodige doorgangen zodat ik vrijgeleide kreeg om alsnog de proef te verkennen. Eenmaal aan de start kreeg ik ook daar nog een go om de proef te volgen tot aan de finish, en ook hier opnieuw een weg afgesloten over een afstand van één kleine drie kilometer. Echter drie kilometer die een helse uitdaging zijn: kort na de start een opeenvolging van haarspeldbochten met daarna een ultra snel stuk met heel wat valstrikken.

Ik mocht jammer genoeg ondervinden dat niet iedereen deze valstrikken kon vermijden met een stevige crash tot gevolg. Helaas was bij deze crash ook een gewonde van het team te betreuren.


De wedstrijd:

Het doel was om twee keer de proef van Manghen te bekijken, tijdens de verkenning had ik een aantal plaatsen genoteerd waar ik eventueel kon parkeren. Vroeg het bed uit op zaterdagmorgen om de proef helemaal tot boven te rijden en de rallywagens op het hoogste punt van de proef op te wachten. De beklimming naar deze top moet impressionnant zijn van in een rallywagen aan hoge snelheden, maar vooral bangelijk als je het niet gewoon bent.

De wagens worden hier naar mijn mening tot het uiterste gedreven en het is vooral zaak om in gedachten te houden, eenmaal je boven bent er ook nog een afdaling te wachten staat van een kleine tien kilometer. De passages op de top waren super, prachtig zicht en op verschilende plaatsen kan je de wagens heel lang volgen.

Na de laatste wagen van de eerste ronde gaat de proef gewoon weer open voor alle verkeer. Dus nogmaals weinig impact naar de regio toe. Hiervan gebruik makend nam ik de afdaling terug richting start om daar de wagens van dichtbij te bekijken, want aan een start of stop beleef je altijd iets. En dit keer was het niet anders, de opgave van Fontana in de Hyundai WRC maakte ik mee vanop de eerste rij.

De afdaling tussen de twee passages was trouwens een avontuur op zich, verkeer naar boven en verkeer naar beneden op heel smalle bergwegen, leuk leuk!

Naast de moderne wagens is de historic wedstrijd eveneens de moeite met wagens die tot de verbeelding spreken, van Lancia tot Opel…alles passeert de revue!


De organisatie:

Als buitenlandse rally website werd ik met open armen ontvangen en kreeg ik alle info die ik nodig had om mijn weg te vinden. Ook langs de proeven is het strak georganiseerd, op heel korte afstanden van elkaar vindt je posten terug. Deze posten zijn naar mijn mening ook nodig want er kan zoveel mislopen op deze proeven dat je maar beter weet waar het team stil staat, of erger nog ergens naast de weg ligt. Naast de weg heeft hier op bepaalde plaatsen een andere betekenis als je de afgronden ziet.

Ook deze organisatie werd getroffen door het Covid-19 drama, echter merk je dat de mensen er volwassen mee omgaan. Jammer van het Covid gegeven, de sfeer in normale omstandigheden moet top zijn met uitzinnige Italianen langs de proeven.


Besluit:

Wat mij betreft een wedstrijd die zeker de moeite is om te bezoeken: een decor die indrukwekkend is en een deelnemerslijst die top is! Een absolute aanrader…

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws