Deldiche Racing pakt zege in Belcar Endurance Championship

Sport is passie en emotie en dat is meteen de perfecte samenvatting van het tweede weekend van Deldiche Racing in het Belcar Endurance Championship. Het team trok naar Assen, in de Nederlandse provincie Drenthe, met drie Norma M20FC Peugeot en beleefde een rollercoaster van emoties in helse weersomstandigheden. Winst was er op zaterdag voor Tim Verbergt en Thomas Piessens, die zich meteen opwerpen als kandidaten voor de nationale titel, maar Sam Dejonghe beleefde dan weer het meest hachelijke moment uit zijn carrière. Op zondag werden belangrijke punten gescoord, maar de weergoden speelden het team van de familie De Cock parten.

Halverwege de eerste race van het tweeluik in Assen, gingen de hemelsluizen plots open boven het bekende MotoGP circuit in het noorden van Nederland. Sam Dejonghe was stevig leider in zijn Norma M20FC, overleefde de laatste ronde op slicks in de regen en kwam de pitlane binnengereden. Eind goed, al goed, denk je dan…

“Maar plots vertrok de auto op een watervlak en dan is er geen houden meer aan. Door de aquaplaning word je als het ware nog eens gelanceerd en dus was ik plots de passagier in mijn eigen auto. Ik hoopte dat ik niets zou raken en weer op de piste zou terechtkomen, maar had pech en de impact volgde. Ik kwam tot stilstand, was heel even de kluts wat kwijt en ben dan uit de auto gekomen, want ik besefte dat ik op een gevaarlijke plek stond. Gelukkig was ik net uit de auto en uit gevarenzone toen die BMW plotsklaps op de Norma invloog. Wat een geluk dat ik weg was…”, doet Dejonghe zelf het relaas van de feiten.

Terwijl het team nog bijkwam van de emoties, reden Tim Verbergt en Thomas Piessens een zeer uitgekookte en foutloze wedstrijd, die ze winnend afsloten.

Tim Verbergt: “Op één of andere manier klikt het heel erg tussen ons als team en wij spelen dat uit op de piste. We wisten dat we konden winnen als we alles perfect uit zouden voeren en dat deden we samen met het team van Deldiche Racing. De auto was perfect en op de piste verliep alles zoals we dat wilden en de strategie van het team klopte als een bus. Ik ben ongelofelijk blij met deze zege, de tweede al in Assen met het team, nadat ik vorig jaar ook al won op ditzelfde circuit.”

Luc De Cock, Steve Vanbellingen en Tim Joosen kenden een minder makkelijk raceverloop en werden zesde in de klasse voor de prototypes en elfde algemeen.

Tim Joosen: “Ik schoof ook van de baan in de zware regenbui en dan is het vervolgens niet makkelijk om echt een goed resultaat neer te zetten, maar wij geven niet op en zijn blijven vechten om nog een aantal plaatsen goed te maken. Op het einde speelde de techniek ons dan ook nog wat parten…”

Overleven en punten pakken

Op zondag was de tweede overwinning van het weekend een feit en die behaalde het team… in de paddock nog voor de race was begonnen. De auto van Boonen- Dejonghe raakte weer klaar en dat was op zich al een overwinning waard en ook Norma van Luc De Cock, Steve Vanbellingen en Tim Joossen stond startklaar na de eerdere problemen!

Jim De Cock (Teammanager): “Proficiat! Echt, een welgemeende dikke proficiat aan iedereen die dit heeft mee mogelijk gemaakt, dit heeft bloed, zweet en tranen gekost. Dit tekent hoe de sfeer in dit team is. We zijn ook blij dat Sam weer kan rijden.”

De wedstrijd zag de wagens van Boonen-Dejonghe en Piessens-Verbergt broederlijk op de vierde en vijfde plaats over de meet komen.

Jim De Cock (Teammanager): “We hebben gekozen voor een afstelling die goed zou zijn in de regen en op een opdrogende piste, getuige de snelle rondetijden van onze jongens op het einde van de race, maar jammer genoeg voor ons is het dus te lang echt nat gebleven… Dus was het in de zware regen niet mogelijk om een vuist tegen de concurrentie te maken. We hebben dan maar eieren voor ons geld gekozen en punten gepakt! Jammer dat onze keuze niet helemaal strookte met het weer, maar dat is uiteraard altijd een beetje gokken in een lange race.”

Luc De Cock, Steve Vanbellingen en Tim Joossen dienden jammer genoeg op te geven met een aandrijvingsprobleem.

Het volgende luik van het Belcar Endurance Championship ligt in de herfst, met een raceweekend op 3 en 4 oktober, gevolgd door een nieuw weekend met het DTM- kampioenschap op 17 en 18 oktober. Het seizoen eindigt dan met de 24 Uur van Zolder op 7 en 8 november! Ongezien, maar dat is alles in dit vreemde seizoen…

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws