Een dubbele top 5 en enkele verbeterpunten voor Belgian Audi Club Team WRT op de Nürburgring

Nadat Belgian Audi Club Team WRT triomfeerde bij de openingsmanche van de GT World Challenge Europe Endurance Cup in Imola, eindigden twee van zijn wagens op de Nürburgring in de top 5, met een 4e plaats voor de #31 van Mirko Bortolotti-Rolf Ineichen-Kelvin van der Linde en een 5e plaats voor de #32 van Dries Vanthoor-Charles Weerts-Christopher Mies. Belgian Audi Club Team WRT blijft op kop in het klassement van de Endurance Cup bij de teams en de rijders in de aanloop naar de Total 24 Hours of Spa, ondanks dat straffen de beide “Belgische” Audi R8 LMS waarschijnlijk een podium plaats kostten.

Een wagen in de top 5 laten eindigen in een dermate competitief kampioenschap als de Endurance Cup van de GT World Challenge Europe is reeds een prestatie op zich! Met twee wagens in de top 5 bewijst Belgian Audi Club Team WRT dat het een van de referenties is binnen het kampioenschap. Nochtans hadden de troepen van Vincent Vosse op zondagavond stof tot nadenken… Zowel de #31 van Mirko Bortolotti-Rolf Ineichen-Kelvin van der Linde als de #32 van Dries Vanthoor-Charles Weerts-Christopher Mies hadden namelijk op het podium kunnen staan, als ze geen straf hadden opgelopen.

“Deze race over 6 uur op de Nürburgring was enorm intens”, erkent Vincent Vosse, Team Principal van Team WRT. “Globaal bekeken hebben we hebben een mooie prestatie neergezet, al hebben we ook enkele kleine foutjes gemaakt. Als je de kwaliteit van het veld in beschouwing neemt, dan is op de 4e en 5e plaats eindigen reeds een knappe prestatie. We weten echter waaraan we moeten werken in de aanloop naar de volgende wedstrijden! In afwachting daarvan blijven we aan de leiding van de rangschikkingen bij de teams en de rijders in de Endurance Cup, maar ook in de twee klassementen van de GT World Challenge Europe zelf, dat Sprint en Endurance combineert.”

De Audi R8 LMS #32 die de sporen kreeg van twee Belgen, Charles Weerts en Dries Vanthoor, en hun Duitse teamgenoot Christopher Mies, was een van de smaakmakers van de race. Charles Weerts, die aan het stuur zat bij de start, stootte van de 11e plaats op de grid door tot de 2e plaats aan het einde van een geanimeerde openingsronde. Vier uur lang was de #32 in een felle strijd verwikkeld voor een podiumplaats. Dries Vanthoor lag op de tweede plaats toen hij op iets meer dan een uur van het einde een straf kreeg vanwege een “unsafe release” (de wagen had, volgens de wedstrijdleiding, de pitlane op een gevaarlijke manier verlaten). Een actie die zich… 2 uur en 20 minuten voordien had afgespeeld. Een ontketende Dries Vanthoor zette vervolgens een slotakkoord in zoals enkel de Audi Sport-rijder dat kan. Met enkele uiterst indrukwekkende inhaalbewegingen wist hij beslag te leggen op de punten van de vijfde plaats.

“Ondanks alles ben ik relatief tevreden over onze wedstrijd”, erkende Dries. “Het ritme zat goed en ik denk dat we met onze Audi R8 LMS hadden kunnen strijden voor de overwinning. We hebben echter geen perfecte prestatie geleverd. Ik lag op de tweede plaats toen we een Drive Through Penalty kregen. Dat is jammer, maar dat zijn nu eenmaal de regels van het spel. Nadien ben ik nog kunnen oprukken tot de 4e plaats. In de slotronde heb ik deze 4e plaats afgestaan aan mijn teamgenoot Mirko Bortolotti. Hij had me eerder laten passeren zonder weerstand te bieden zodat ik kon proberen een podiumplaats uit de brand te slepen. Er was met hem afgesproken dat hij de plaats zou terugkrijgen als hij aan het einde van de race net achter me zou rijden. Zo gezegd, zo gedaan en dat is niet meer dan logisch in het licht van de teamgeest die er heerst binnen WRT.”

Charles Weerts kende een fantastische start en was aan het einde van de dag eveneens tevreden. “Er waren goede en minder goede zaken”, lachte de jongeman uit Aubel. “Ik kende een zeer goede start waarbij ik 9 plaatsen goedmaakte en zo kon doorstoten tot de tweede positie. Met banden die reeds wat versleten waren, had ik het soms lastig, maar ik sloot mijn dubbele stint af op de vijfde plaats. Vervolgens was er die straf die zeer laat toegekend werd en die ons het podium heeft gekost. Ik wil echter niet met de vinger wijzen! We werken allemaal op de limiet en in deze omstandigheden kunnen er fouten gebeuren. Het belangrijkste is dat we opnieuw belangrijke punten hebben gepakt!”

Ondanks een spin, na een aanrijding tegen hoge snelheid, en een Drive Through voor een stint van Rolf Ineichen die enkele seconden te lang duurde, pakte de #31 die de Zwitser deelt met Kelvin van der Linde en Mirko Bortolotti dus de 4e plaats. Wetende dat hij vanaf de 21e plaats op de grid vertrokken was, heeft de laureaat van de openingsmanche in Imola absoluut de schade beperkt!

“Als je vanaf de 21e plaats start en moet oprukken in het peloton, weet je dat je geen gemakkelijke opdracht hebt”, vertelde de Zuid-Afrikaan. “Los van de straf door een communicatieprobleem met de radio hadden we een goede strategie en eindigden we in de top 5. Daarmee doen we een goede zaak in het kampioenschap aangezien we belangrijke punten pakken en we zo op kop blijven in de Endurance Cup in de aanloop naar Spa.”

Minder succes was er voor de andere wagen van het team, de #33 van Benjamin Goethe, Stuart Hall en Rik Breukers. Deze werd gedwongen tot de opgave na een contact in de aanvangsfase van de wedstrijd.

Volgende week is Belgian Audi Club Team WRT hard aan het werk op het Circuit van Nevers Magny-Cours, in Frankrijk, voor de vierde manche van de GT World Challenge Europe. Ditmaal staan er twee sprintraces van een uur op het menu!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws