Simon Pilate debuteert dit weekend in het NWES

Een eerder onbekende naam, die van onze landgenoot Simon Pilate, zagen we de afgelopen dagen op de deelnemerslijst van de ‘NASCAR Whelen Euro Series’ prijken. Hij debuteert dit weekend in de NWES en doet dit aan het stuur van een Chevrolet Camaro met het nummer 6 op de deuren. Pilate start in de EuroNASCAR 2, deelt de wagen met Patrick Lemarié en rijdt in het team van Feed Vict Racing, het team waar ook een zekere Jacques Villeneuve deel van uitmaakt.

Reden genoeg dus om de jongeman uit Eigenbrakel een beetje beter te leren kennen. RallyandRaces nam gisterenavond contact op met Simon die in Italië met plezier even tijd voor ons vrijmaakte.

Foto met dank aan Bart Wouters (Speedcatchers)

Vertel eens … wie is Simon Pilate?

“Wel, ik kom uit Eigenbrakel, ben dit jaar 18 jaar geworden en de passie voor de autosport heeft altijd al wel in de familie gezeten. Vroeger werd ieder weekend elke race die op televisie werd uitgezonden samen met mijn vader bekeken, maar de microbe sloeg pas echt over toen mijn oudere broer in Mariembourg ging karten. Ik kon blijven kijken. Toen ik negen was verhuisden we naar Frankrijk en daar ben ik dan ook beginnen karten, wat later zat ik al in het ‘Kart in Pro’ team. Gedurende twee jaar heb ik er veel geleerd en dit gepaard gaande met de nodige ‘ups and downs’. Maar aan het einde van die twee jaar was ik wel PACAC-kampioen (Provence Alpes Côte D’Azur en Corsica) en eindigde ik in de top 20 van het Franse kampioenschap.

Spijtig genoeg verhuisden we andermaal naar een plaats waar er in de wijde omgeving geen spoor van autosport of karting te bekennen was. Ik concentreerde me bijgevolg op mijn studies en behaalde vorig jaar, op 17-jarige leeftijd, mijn internationaal baccalaureaat en dat maakte dat er terug tijd vrijkwam voor de autosport.

Niet veel later kwam ik uit op een soort wedstrijd georganiseerd door FEED Racing met Jacques Villeneuve en Patrick Lemarié. Ik schreef me in en moest me bewijzen ten opzichte andere deelnemers die op dat moment veel meer ervaring hadden, maar dat hield me niet tegen om mijn uiterste best te doen. Het was moeilijk, zeker aan het stuur van een F4 maar ik volgde de goede raad van Jacques, Patrick en ook Xavier Pompidou goed op waardoor ik zienderogen vooruitging. Na de halve finales vertelde Patrick me dat hij en Jacques in het NWES een auto met me wilde delen. Ik heb natuurlijk niet getwijfeld want zo’n kans krijg je maar één keer in je leven.

Foto met dank aan Simon Pilate

Zoals iedere jonge gast actief in de autosport droom ook ik er natuurlijk van om van mijn passie te kunnen leven maar wat de toekomst brengt weet niemand. Ik hoop dan ook via het NWES een massa vooruitgang te boeken om door te stoten naar de wedstrijden in de Verenigde Staten en een kans in één of andere race in een GT slaan we natuurlijk ook niet af.

Op dit moment heb ik het enorme voorrecht om deel te kunnen nemen aan de 24 Uren van Le Mans, maar virtueel dan en ook dat event heeft duizenden en duizenden kijkers over de hele wereld. Dat geeft zichtbaarheid en trekt hopelijk de sponsors aan naar waar ik op zoek ben.”

Hoe verloopt de samenwerking binnen het team?

“De samenwerking met Jacques Villeneuve en Patrick Lemarié verloopt bijzonder goed. Ik leer enorm veel van hen en ik tracht elke tip of advies zo nauwkeurig mogelijk op te volgen wat me in staat moet stellen om snel vooruitgang te boeken. Het is dan ook een zeer groot voorrecht om met hen te kunnen samenwerken. Onomstotelijk wordt het een moeilijk jaar, voor iedereen, maar het NWES heeft zo veel werk verricht om toch nog van een degelijke kalender te kunnen spreken waardoor we nog van een leuk kampioenschap kunnen genieten.”

Foto met dank aan Simon Pilate

En wat verwacht je van je eerste race?

“Goh, dat gaan we moeten afwachten natuurlijk hè. Ik ga ongetwijfeld snel ontdekken waar ik sta ten opzichte van de andere deelnemers in de EuroNASCAR 2. Maar we hebben al wat testwerk achter de rug wat mijn gebrek aan ervaring al een heel klein beetje compenseert. Ik ga me volledig geven, maar tegelijkertijd ook verstandig en voorzichtig trachten te rijden om zo hoog mogelijk te eindigen.”

Simon, RallyandRaces wenst je enorm veel geluk met je eerste race daar in Vallelunga. Bedankt voor je tijd …

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws