Ugo de Wilde, de jongste Belg in Le Mans: “Wat een gevoelen!”

Een vijfde snelste chrono in de vrije trainingen van de Road to Le Mans, dat was het debuut van Ugo De Wilde in een prototype op het mythische Franse circuit. De dag was amper begonnen en de jongeman uit Zaventem van zeventien racete al aan 300 km/u over de snelle omloop in het departement van de Sarthe.

Donderdagochtend, 9u02… Ugo De Wilde neemt het stuur over van zijn Duitse teamgenoot Wolfgang Triller, aan het stuur van de Duqueine prototype LMP3 uit de ateliers van DKR Engineering. Hij legt zijn eerste rondje af van 13,6 km op het legendarische circuit van Le Mans. Meteen staat er een nieuw record in de autosportgeschiedenisboeken. Ugo heeft nog geen rijbewijs, maar racet wel aan 300 km/u op de lange rechte lijn van de Hunaudières, meteen ook een nieuwe record voor hemzelf als het om topsnelheid gaat.

“Ik moet toegeven dat ik in mijn ‘outlap’ een beetje verloren was… Ik reed 100 meter van mijn kot waar ik tijdens mijn studieperiode hier verbleef. Ik reed op de weg die ik maar al te goed ken, want hier in de buurt ging ik vaak lopen en er is zelfs mijn favoriete Italiaanse restaurant… En nu racete ik op die weg, aan zo’n snelheid”, vertelt de jonge Belg achter zijn mondkapje van het team DKR.

Nooit eerder in de geschiedenis van onze autosport, heeft zo’n jonge Belgische rijder op dit circuit gereden. “De baan is echt ongelofelijk… Het is een fantastische ervaring en ik heb het moeilijk om te geloven dat dit echt is. Ik ken dit circuit zo goed van de beelden op Tv. Dit is maar een eerste, kleine stap in de richting van een droom, met name deelnemen aan de 24 Uur van Le Mans zelf, want ik rij dit seizoen in het voorprogramma. Ik wil iedereen bedanken die dit meer heeft mogelijk gemaakt. Waarschijnlijk zal dat gevoelen vrijdag, bij de start van de race, nog sterker zijn.”

In de eerste vrije sessie – er volgt nog een tweede om 18u30 donderdagavond – legde Ugo zeven ronden af: “Ik heb iedere ronde bijgeleerd, met inbegrip van enkele kleine foutjes. Ik heb tragere wagens (van de GT-3klasse) moeten inhalen, iets waar ik niet mee vertrouwd ben. Ik denk dat we nog te veel neerwaartse druk hebben, want bij het inhalen op de rechte lijn miste ik wat snelheid. Ik had dan weer marge in de snelle bochten zoals de Porsche Esses of Indianapolis. De tragere, technische bochten, zoals Tertre Rouge heb ik misschien wat onderschat, hetzelfde geldt voor de laatste chicane, die zeer technisch is. Het aanvoelen van het stuur was wat licht, waardoor ik niet dezelfde controle had als normaal in mijn eenzitter. Mijn ingenieur zei me dat ik de stuurbekrachtiging moest uitzetten, maar ik vond de knop niet…”

Ugo zette de vijfde tijd neer, op 2,5 seconde van de beste chrono van de ochtendlijke sessie. Die werd neergezet door ex-F2-rijder en Red Bull talent Niko Kari. De laatste ronde van Ugo, die nog sneller was, werd echter onderbroken door een rode vlag. “Vanavond zal de piste meer grip bieden, want er gaat veel meer rubber liggen, na de vrije trainingen van de wagens van de 24 Uur van Le Mans. Ik denk dat we deze avond onder de 3min50 gaan duiken. Dat is toch al sneller dan de wagens uit de klasse LM GTE Pro in de 24-uursrace zelf. En dan moet je weten dat ons vermogen beperkt is door een kleinere luchtinlaat en dat onze Duqueine 10 kilo handicap meekreeg.”

Waar Ugo rekening mee zal moeten mee houden, is het ritme van zijn teamgenoot Wolfgang Triller die toch enigszins van zijn tijden verwijderd is. De Duitser draaide namelijk 15 seconden trager dan Ugo. Dat kan uiteraard een invloed hebben op het resultaat van de beide races, vrijdag om 14u15 en zaterdag om 11u15.

“Dat wist ik vanaf het begin. Aanvankelijk had ik de toprijder van het DKR-team, Laurens Hörr moeten vervangen en met Jean Glorieux gereden hebben, waardoor ik vanaf mijn eerste deelname voor de overwinning zou kunnen vechten. Helaas kon de jonge Duitser niet deelnamen aan de 24 Uur zelf en dus nam hij plotseling zijn plaats in Road to Le Mans terug in, wat me terugstuurde naar de tweede auto. Geen probleem, ik ben hier vooral om te leren, ervaring op te doen en een van mijn dromen waar te maken. Ik heb genoeg tijd om terug te komen in de toekomst om te winnen …”

Met dank aan Georges Decoster voor de foto.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws