Belgische zonnewagen wint Europees kampioenschap

Sinds dit weekend mag het Belgische Solar Team zich niet alleen wereldkampioen maar ook Europees kampioen noemen. De zonnewagen BluePoint reed op zondag om 13 uur als winnaar over de streep van de iLumen European Solar Challenge. Het hoogste aantal rondjes was dankzij een snelle wagen en een sterke strategie. Dit is de derde overwinning op rij voor het Belgische Solar Team, na winst in Chili in 2018 en op het wereldkampioenschap in Australië in 2019.

Foto met dank aan Agoria Solar Team

Intense race

De iLumen European Solar Challenge duurt 24 uur en vindt plaats op het Circuit van Zolder. Het Agoria Solar Team nam deel aan de race met twee zonnewagens, de BluePoint en de Punch 2. De BluePoint, de nieuwste wagen van het team, kwam met het hoogste aantal rondjes over de finish.

Zo nam het Belgische team de titel mee naar huis, met op de tweede plaats het Nederlandse Solar Team uit Twente. Deze overwinning is te danken aan een snelle wagen en een race-strategie die sterk verschilde van andere teams: “Tijdens deze wedstrijd is het toegelaten om de batterij twee keer op te laden. Wij hebben gekozen om maar een keer op te laden, waardoor we een uur langer rondes konden rijden”, aldus Romanie Cnockaert, stratege van het Belgische Solar Team uit Wervik, West-Vlaanderen. Door de gunstige weersomstandigheden werd het record van hoogste aantal rondes op 24 uur door zonnewagens met een vierde verbeterd.

De Punch 2, de wagen die het team bouwde in 2017, finishte zesde in de race. Het grote verschil is te wijten aan de leeftijd van de wagen. De wagens maken gebruik van de allernieuwste technologieën die voortdurend veranderen. Dit is tevens ook een van de redenen waarom het Solar Team telkens een volledig nieuwe zonnewagen bouwt voor het tweejaarlijks wereldkampioenschap.

Derde overwinning

De overwinning op het Europees Kampioenschap is de derde overwinning op rij voor het Belgische Solar Team. In 2018 finishte het team eerste na de uitdagende Carrera Solar Atacama in Chili, dwars door de Atacama woestijn. Het jaar daarop werd het team wereldkampioen dankzij een spannende overwinning op de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Professionele piloot Bert Longin was een van de chauffeurs tijdens de laatste twee races. “Winnen went nooit: dat blijft een euforisch moment”, aldus Bert Longin.

Foto met dank aan Circuit Zolder (Facebook)

De volgende race van het Belgische team vindt in februari plaats in Zuid-Afrika. In oktober van 2021 zal het team de wereldtitel verdedigen in de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië.

Foto Bert Longin met dank aan Circuit Zolder (Facebook).

Hans
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Marc Duez met Alpine Rally in Ieper!

Marc Duez en Jacques Castelein zullen in Ieper deelnemen met een Alpine A110 Rally R-GT in de kleuren van Alpine Center Brussels,...

Pieter Tsjoen in Ieper met Hyundai WRC!

Dat de Rally van Ieper dit jaar deel zou gaan uitmaken van het wereldkampioenschap, was al heel bijzonder nieuws voor de Belgische...

Gaan we naar drie dagen racen op Circuit Zolder?

In normale omstandigheden stonden komend weekend de 'Finaleraces' op het programma op het TT Circuit van Assen, maar vanwege de COVID-19 maatregelen...

Huidige prestaties schenken voldoening

Als uittredend Junior-kampioen behoorde Nathan Vanspringel bij de start van het derde seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup tot één van...

Spa World Rallycross of Benelux zonder publiek

Wat velen al wel voelden aankomen is ook nu helaas, en alweer, waarheid geworden want de Spa World Rallycross of Benelux zal...

De 57ste 1-2 voor Mercedes in de F1

Geen enkele combinatie van mens en machine is sneller dan Hamilton met de Mercedes F1 W11 en dat demonstreerde hij vandaag opnieuw...

Gerelateerd nieuws