Akio Toyoda trots op de overwinningen in de 24 uur van Le Mans en Rally Turkije

We zouden de 24 uur van Le Mans 2020 kunnen winnen. We zouden in hetzelfde weekend ook de Rally van Turkije kunnen winnen, de vijfde ronde van het FIA World Rally Championship.

Het was de laatste keer dat de TS050 HYBRID deelnam aan de 24-uursrace. Sébastien, Kazuki en Brendon, heel erg bedankt voor het rijden met de TS050 en dit voor een langere afstand dan welke andere auto ook.

Elfyn en Scott, heel erg bedankt voor het sneller zijn dan wie ook door deze moeilijke wegen in Turkije.

Het is jammer dat ik dit jaar niet naar beide locaties kon om samen met de teams te vechten. Ik had het WEC-team beloofd dit jaar met hen op het podium te staan, maar ik kon deze belofte niet opnieuw waarmaken. Maar in mijn hart zat ik zowel in Le Mans als in Turkije en stond ik met hen op het podium.

Er waren geen toeschouwers zowel in Le Mans als in Turkije, maar net als ik geloof ik dat veel fans over de hele wereld naar de live uitzendingen hebben gekeken en ons steunden. Heel erg bedankt voor al je steun.

Het was onze derde overwinning op rij in Le Mans. We konden dit bereiken dankzij onze fans, partners en onze medewerkers. Ik ben zo trots op de grote trofee die we hebben verdiend, maar om eerlijk te zijn is mijn gevoel meer frustratie.

Het is niet zo dat de winnende TS050 HYBRID # 8 geen problemen had. In de eerste helft van de race moest hij terug naar de pit vanwege koelingsproblemen met de remmen en viel hij een tijdje van positie.

En het spijt me heel erg voor Mike, Kamui en José die # 7 TS050 HYBRID reden. Voor de race zei Kamui dat hij zou krijgen wat hij daar in voorgaande jaren had laten liggen. Ik kon hem echt begrijpen, en Mike en José moeten hetzelfde gevoel hebben gehad als Kamui.

Kamui stuurde me vlak voor de race een bericht en zei dat hij zou genieten van de druk en 24 uur zou rijden, gelovend in de machine, mechanica en ingenieurs. We konden echter niet voorkomen dat er problemen met zijn auto zouden ontstaan, en daarom kon hij weer niet bereien wat hij wou, het spijt me echt.

Ook in de Rally van Turkije moest Sébastien, die in een goede positie reed, stoppen vanwege motorpech. Wij, Toyota, konden winnen in het WRC en voor de derde maal op rij winnen in Le Mans, maar ik voel diep vanbinnen dat we nog steeds bouwen aan wagens die beantwoorden aan de vragen en het gevoel van de rijders.

We zullen blijven werken om steeds betere auto’s te maken, zodat onze chauffeurs zich op hun gemak en zelfverzekerd voelen om naar hun doel te rijden. Ik waardeer al uw voortdurende steun.

Akio Toyoda President, Toyota Motor Corporation

Foto’s: Toyota persbericht

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws