Reden genoeg tot feesten bij BMA

Grégoire Munster en Louis Louka (Hyundai i20 R5) hebben zondag de Rallye Castine – Terre d’Occitanie gewonnen. Munster won zes van de twaalf klassementsritten en had bij aankomst 47 sec voorsprong op Jean-Baptiste Franceschi. Charles Munster (Peugeot 208 Rally T4) moest zondagochtend na een dubbele lekke band op zaterdag en gebroken stuurstang en aandrijfas op zondag opgegeven. Bij de historics bezorgde Gérard Marcy (Porsche 911 Carrera RS) BMA een tweede podium. Marcy eindigde na een sterke wedstrijd tweede en was de beste tweewielaangedreven wagen. Francis Heyse (Porsche 911) greep in zijn eerste rally net naast het podium en eindigde als vierde.

Nadat Grégoire Munster eerder al had deelgenomen aan wedstrijden van het WRC, ERC en BRC stond hij dit weekend aan de start van de Rallye Castine – Terre d’Occitanie, een wedstrijd die meetelt voor het Franse onverhard kampioenschap. Na zijn deelnames aan de onverhard rally’s in Letland en Estland, waar broer Charles Munster, Gérard Marcy en Francis Heyse al waren ingeschreven voor de Rallye Castine – Terre d’Occitanie, was het een kleine moeite om de Hyundai mee te nemen richting Bretenoux.

Het bijzondere aan wedstrijden van het Franse onverhard kampioenschap is dat er vooraf niet verkend mag worden. De rijders verkennen bij het begin van de wedstrijddag het parcours met de rallywagen tegen een maximale snelheid van 80 km/u. Na die eerste verkenning worden de twee daaropvolgende lussen in wedstrijdconfiguratie gereden. “Na die verkenningsronde zijn Louis en ik begonnen met het herbekijken van de onboardbeelden waardoor we onszelf een tweede doortocht op het parcours gunden en waar nodig de nota’s konden bijstellen. Hierdoor konden we vanaf de eerste klassementsrit meteen voluit gaan” aldus Grégoire Munster.

Met succes want de Belgische Luxemburger was meteen de snelste in de openingsrit om vervolgens in de tweede KP lek te rijden en, behalve 27.1 sec, ook nog eens de leiding te verliezen. Na een schuiver in de derde rit beëindigde Munster de eerste wedstrijddag met twee snelste tijden en sloot hij de dag af als leider met een bonus van 17.8 sec op Durbec. Op zondag wonnen Grégoire Munster en Louis Louka nog eens drie klassementsritten. Zijn absolute dominantie en vooral zijn constante tijden leverden hem de zege op. Voor het eerst sinds 2013 slaagt een buitenlander erin om een manche van het Franse kampioenschap te winnen. Het is eveneens de eerste overwinning van een Hyundai in dit kampioenschap. “Voor de fans en organisatie is deze zege mogelijk verrassend, maar Louis en ikzelf voelen ons elke wedstrijd meer comfortabel in de wagen” blikt Grégoire Munster terug. “Je mag niet vergeten dat Nasser Al-Attiyah, die drie keer de Dakar won, een pak ervaring op onverhard heeft, dat we de Franse regerend kampioen op onverhard Thibault Durbec verslaan en Franceschi, de winnaar van de vorige wedstrijd van het kampioenschap, achter ons weten te houden. We kunnen terugblikken op een goede, maar geen perfecte rally. Daarvoor moeten die kleine foutjes eruit. Hadden we die niet gemaakt dan hadden we zaterdagavond nog wat meer voorsprong kunnen hebben.”

Charles Munster begon aan zijn derde wedstrijd met de Green Energy Peugeot 208 Rally T4. Na de neutralisatie van de eerste rit begon hij met een tweede en een derde tijd. In de vierde rit reed hij twee keer lek en beschadigde hij de stuurinrichting van zijn Peugeot. Omdat een goed klassement niet meer mogelijk was besloot de Belgische Luxemburger om zondag in het teken te stellen van een maximaal leerproces. Helaas sneed hij in de openingsrit een bocht iets te diep af waarna een aandrijfas brak en de stuurinrichting opnieuw stuk ging. “Zo’n opgave is bijzonder zuur maar maakt ook deel uit van het leerproces. Ik heb één meter te ver gecoupeerd met dramatische gevolgen. Maar ik onthoud ook het positieve. Vanaf de eerste klassementsrit voelde ik met goed in de wagen, had ik het goede ritme beet en volgden de tijden. Op zondag had ik graag iets langer willen rijden, maar het heeft niet mogen zijn” besluit Charles Munster.

Bij de historische wagens kwam BMA bijzonder sterk voor de dag. Gérard Marcy eindigde tweede algemeen en won het klassement bij de tweewielaangedreven wagens. Marcy begon zaterdag eerder voorzichtig om nadien vier keer na elkaar de derde tijd te rijden en de dag af te sluiten als derde. Zondagochtend schoof de Belg meteen op naar de tweede plaats algemeen en pakte hij de leiding bij de tweewielaangedreven wagens. Een bijzonder sterke prestatie van het duo Marcy – Leyh.

Nog opmerkelijker is de vierde plaats van Francis Heyse die in zijn allereerste rally vierde algemeen eindigt. De eerste ronde op zaterdag beschouwde hij eerder als een tweede verkenningsronde. Zaterdagnamiddag volgden de tijden, sloot hij met de derde chrono de dag af om zijn Porsche als vijfde in het servicepark achter te laten. Heyse paste hetzelfde principe toe op zondag waar hij er dankzij een tweede tijd in de voorlaatste rit erin slaagde om op te schuiven naar de vierde plaats. Een schitterende prestatie!

Foto’s: Persbericht BMA

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws