Hitchcock sprint van Dylan Derdaele, ongelooflijke inhaalrace van Tomas De Backer

De eerste race van de tweede round van de Ford Fiesta Sprint Cup was er ééntje om duimen en vingers af te likken.  Dylan Derdaele haalde het pas aan de finish van Colin Caresani in deze spannende België-Nederland, terwijl Tomas De Backer na een ongemeen sterke inhaalrace de 2de plaats haalde bij de Belgen en uiteraard de Junior naar zijn hand zette!

Na afloop van de kwalificaties bleek dat heel wat coureurs de fameuze track limits niet voldoende hadden gerespecteerd en de koersdirectie een pak snelle ronden diende te schrappen. Zo verspeelde Nederlander Caresani de “pole position” – hij was in 2.01.152 zonder enige twijfel de snelste in het veld – en schoof Kenny Herremans, geheel zonder enige inbreuk op de regels, op naar de tweede plaats, achter Rik Koen. De coureur van de #32 FordStore Feyaerts AM Afsprakenmaker pakte als snelste Belg één puntje extra, en bleef er de Belgische baas van Dylan Derdaele, Tomas De Backer, een verrassende Maxim De Witte en Nathan Vanspringel. Op basis van de omgekeerde Top 5 had de man van de #29 FordStore Vanspringel by Team Floral in Race 1 aanspraak gemaakt op de ‘pole position’, maar na afloop van de kwalificaties bleek bij het wegen van alle auto’s dat de #97 Belgium Racing/Ford Peerlings onder het gewicht zat, met als gevolg dat de verwezenlijkte rondetijden werden geschrapt en Tomas De Backer naar de allerlaatste plaats werd verwezen en… Alexander Borgmans in de #14 Alnimax Racing/Ford Peerlings in “pole position” kwam te staan!

Over die, zeg maar eigenaardige weging bestond heel wat onduidelijkheid. Wegens allerlei redenen vond deze op vrijdag blijkbaar niet onder de ideale omstandigheden plaats, waarbij de betrokken Fiesta #97… té zwaar werd bevonden en men aldus overging tot het verlichten van de koets.

Gamma Racing Day at TT-circuit Assen, Assen, The Netherlands, September, 26, 2020, Photo: Rob Eric Blank

Race 1: Derdaele versus Caresani

Hoewel er dreigende wolken hingen boven het TT Circuit Assen verschenen de twintig Fiesta’s – met de overstap van Belg Kristoff Cox naar het Nederlandse kamp, mooi opgesplitst met tien Belgen en tien Nederlandse deelnemers – op een droge piste aan de start, met dus vooraan op de eerste rij, naast elkaar de #14 van Belg Alexander Borgmans en Nederlander Dante Rappange.

Laurens de Wit kwam evenwel het snelste uit de startblokken en leidde meteen de dans, voor superstarter Derdaele (gestart vanop de 4de rij), Colin Caresani, Alexander Borgmans, Kenny Herremans en Rik Koen. Bij het aansnijden van de Geert Timmers-bocht was Rappange de eerste die zich liet vangen en na de schuiver het hele peloton zag voorbijsnellen.

In de 3de ronde stelde Dylan Derdaele orde op zaken en leidde, zij het nipt, voor Caresani, De Wit, Herremans en Koen. Het was dit vijfkoppig gezelschap dat de toon bleef zetten, terwijl Tomas De Backer was opgeklommen naar de 8ste plaats en Junior-collega’s Nathan Vanspringel en Alexander Borgmans in het visier kreeg. In de vijfde ronde moest Derdaele evenwel een snellere Caresani voorlaten en liep het leidersduo wat uit op de volgende groep, waarin Kenny Herremans in de bewuste Geert Timmers-bocht schade opliep bij het weliswaar licht aantikken van de banden die daar geplaatst werden om het afsnijden van de chicane te bemoeilijken. Hij zou niet enige zijn die problemen kende met de bandenhindernis…

De Backer had ondertussen de leiding overgenomen in het Junior-klassement – en trok door naar een 6de plek algemeen – en Nathan Vanspringel, Alexander Borgmans en Milan De Laet volgden op een zakdoek. Wederom in de Geert Timmers-bocht verhapte daarop Borgmans zich in de woelige strijd, de auto ging glijden en eindigde zijn vlucht tegen de vangrails. De Safety Car neutraliseerde de race, Borgmans kwam er met de schrik vanaf en na de herstart en met nog slechts twee ronden te gaan, bleef Dylan Derdaele Colin Caresani onder druk zetten, hetgeen uiteindelijk aan de eindmeet à la Hitchcock werd beslecht in het voordeel van de Belg.

Gamma Racing Day at TT-circuit Assen, Assen, The Netherlands, September, 26, 2020, Photo: Rob Eric Blank

Koen vervolledigde het podium van de Dutch Belgian Star en eindigde voor De Wit en De Backer. Deze laatste won magistraal de Junior van Vanspringel – en 3de algemeen in het Belgische klassement – en net zoals Derdaele, slaagde Valckenaere erin om aan de eindmeet met een halve motorkap verschil de 3de plaats in de Junior af te snoepen van Milan De Laet. Onder invloed van de schade kon Herremans de race slechts volmaken op een 10de plek en moest, naast De Laet, ook nog Nederlanders Jules Grouwels en La Rappange laten voorgaan.

Na het ontleden van alle camerabeelden werd Nathan Vanspringel door de koersdirectie voor niet geheel correct rijgedrag bedacht met 40 strafseconden, waardoor hij de 2de plaats in de Junior en de 3de plaats algemeen moest afstaan aan Vanspringel TeamFloral-maatje Ruben Valckenaere. Automatisch schoof Milan De Laet alzo door naar de 3de plaats op het Junior-podium.

Met 64 punten verstevigt Dylan Derdaele zijn leiderschap in het kampioenschap (met de snelste ronde in wedstrijd scoorde hij een extra puntje) en de tweede plaats gaat, voorlopig, naar Tomas De Backer (47) voor Kenny Herremans (46). De Backer doet alleszins een goede zaak in de Junior-klassering: 47 punten, tegenover 37 voor Milan De Laet, 34 voor Ruben Valckenaere en 28 voor Nathan Vanspringel.

Ford Peerlings nv Pelt won uiteraard probleemloos in het Ford Dealer Team Championship en leidt met de #99 van Dylan Derdaele stevig in de tussenstand (60), voor de #97 Ford Peerlings nv Pelt van, jawel, Tomas De Backer (47) en de #32 FordStore Feyaerts van Kenny Herremans (45).

Dylan Derdaele, winnaar: “Caresani was duidelijk de snellere. Even kon ik hem achter mij houden en toen hij mij passeerde, ben ik hem blijven opjagen. Ik wist dat ik enkel met de hulp van de slipstream in zijn buurt geraakte en, ja, na die laatste bocht en enkele meters nog te gaan, slaagde ik erin om hem toch te verschalken en aan de finish met 14 duizendste als eerste over de eindmeet te gaan. Wetende dat Tomas De Backer voor een andere krachttoer zorgde, kan dit weekend niet meer stuk voor het verenigde Belgium Racing/Ford Peerlings!”

Tomas De Backer, 1ste Junior: “Wat een race! Na de ellende van het verlies van mijn goede startplaats, had ik geen andere keuze dan tot het uiterste te gaan en er alles aan te doen om op te klimmen naar de voorste gelederen. Na de eerste ronde reed ik al in 10de stelling, ik ben blijven pushen en zo kwam ik aan de leiding in de Junior. Een beetje geholpen door de komst van de safety car geraakte ik helemaal dichtbij Kenny Herremans en kon ik daarop doordrukken naar die finale 2de plaats! Dit smaakt zeer zoet en doet mij de eerder opgelopen teleurstelling helemaal vergeten.”

Race 2 gaat van start vandaag om 17u30.

Uitslag Race 1: 1. Derdaele 14 ronden; 2. Caresani, op 0.014; 3. Koen, op 1.987: 4. De Wit, op 2.180; 5. De Backer (1ste Junior), op 5.888; 6. Valckenaere, op 11.951; 7. De Laet, op 12.130; 8. Grouwels, op 12.318; 9. B. Rappange, op 13.621; 10. Herremans, op 15.169; 11. Olejniczak, op 15.450; 12. Land, op 16.547; 13. Huart, op 17.000; 14. De Witte, op 18.854; 15. Pireyn, op 21.913; 16. D. Rappange, op 22.479; 17. Vanspringel, 51.796; 18. Cox, op 1.04.804; 19. Wierzbicki, op 9 ronden; 20. Borgmans, op 7 ronden.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws