Toyota Gazoo Racing WRT blikt vooruit op Sardinië

Het Toyota Gazoo Racing World Rally Team trekt op 8-11 oktober naar het Italiaanse eiland Sardinië voor de zesde ronde van het seizoen 2020 met als doel het leiderschap in de beide kampioenschappen te verdedigen. Na zijn overwinning in Turkije leidt Elfyn Evans het rijdersklassement met 18 punten op teamgenoot Sébastien Ogier, negen punten na de Fransman vinden we Kalle Rovanperä terug.

De Rally Italia Sardegna, die de afgelopen seizoenen in juni werd gehouden, werd uitgesteld vanwege de pandemie van het coronavirus en zal voor het eerst sinds 2012 worden gehouden als een herfstevenement. De rally omvat snelle, smalle etappes met een fijn zandoppervlak dat wordt weg geveegd door elke passerende auto om een ​​rotsachtigere weg naar boven te laten komen. De latere datum betekent dat de temperaturen waarschijnlijk niet zo hoog zullen zijn als normaal, met een grotere kans op regen.

Na een shakedown op donderdagmiddag, begint de rally op vrijdagochtend met de etappes Tempio Pausania en Erula-Tula, die elk twee keer worden gereden. Na een middagstop in Alghero zijn er nog twee etappes, Sedini-Castelsardo en Tergu-Osilo, deze zullen ongeveer 24 uur later worden herhaald om zaterdag na twee lussen van de Monte Lerno en Coiluna-Loelle-tests een vergelijkbaar format te voltooien. De zondag is identiek aan 2019, gebaseerd op de westkust van Sardinië, dicht bij Alghero, met de etappes van Cala Flumini en Sassari-Argentiera die elk twee keer worden verreden.

Tommi Mäkinen: “We hebben een sterke positie in beide kampioenschappen, maar alles staat nog open, dus we moeten ons concentreren op onze eigen rally en ons best doen om zoveel mogelijk punten te scoren. Sardinië is meestal niet de beste plek om vrijdag als eerste op de weg te gaan, aangezien Elfyn met Seb vlak achter hem zullen ze een volledige etappedag op die posities moeten afleggen. Maar de latere datum voor de rally dit jaar zou ons kunnen helpen, aangezien we misschien wat regen krijgen. Hoe dan ook, we hebben vrij veel vertrouwen in de omstandigheden waarmee we te maken hebben op Sardinië en we zijn klaar om het meeste te halen uit het potentieel dat we daar in het verleden hebben getoond. “

Sébastien Ogier: “Sardinië is een rally die ik leuk vind, maar we gaan daar op een andere tijd van het jaar rijden dan normaal, dus de uitdaging is misschien niet dezelfde als wat we gewend zijn. Om deze reden was de test die we daar vorige week hebben gedaan een belangrijke voorbereiding. In deze tijd van het jaar kan het weer onzekerder zijn dan normaal, en op een eiland als Sardinië kan het sowieso heel snel veranderen. Wat zware regenbuien en de omstandigheden veranderden volledig in slechts een paar minuten. Alles is nog open in het kampioenschap, dus we moeten ons best blijven doen en het maximale aantal punten halen in Sardinië. ”

Elfyn Evans : “Elke keer dat je een rally op een hoogtepunt eindigt zoals we in Turkije deden, is dat altijd een goede opsteker voor de volgende wedstrijd. Het kampioenschap leiden is zeker een goede positie om in te staan, ook al komt hier de extra uitdaging bij dat we de weg op Sardinië moeten vegen. Het is zoals het is, maar het zal het geen gemakkelijke gebeurtenis voor ons maken – als het natuurlijk droog blijft. Als je in oktober naar Sardinië gaat, zijn de weersvoorspellingen enigszins moeilijk. Het maakt het misschien wat minder veeleisend voor de banden, maar we zullen nog steeds een aantal moeilijke keuzes hebben: we staan ​​voor een aantal etappes waarbij we de banden moeten kiezen voor de eerste en tweede etappes zonder terug te keren naar service, dus het wordt nog steeds een grote uitdaging. “

Kalle Rovanperä: “In mijn pre-event test voor Sardinië had ik meteen een goed gevoel in de auto, en het werd zelfs nog beter toen we wat wijzigingen aanbrachten, dus ik ben blij om de rally in te gaan. Sardinië is meestal veel wegreiniging tijdens de eerste passage, dus het is belangrijk om daar goede grip te hebben. Het kan op sommige plaatsen ook behoorlijk ruw zijn en tijdens de tweede passage zullen er grote sporen zijn, dus je moet een goede setup hebben om ook daar mee om te gaan. Het lijkt erop dat we enkele regenbuien kunnen verwachten en dat ze vrij lokaal kunnen zijn – dus het zal alleen nat zijn in sommige delen van de etappes. De informatie van onze weerploegen zal echt belangrijk zijn om te weten of het gaat regenen of niet en welke banden we moeten nemen, vooral omdat ik heb gehoord dat de etappes erg glad kunnen zijn als het regent. “

Foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws