Van Loon kijkt uit naar eerste Cross Country rally van het seizoen

Na de Dakar Rally in januari, heeft Erik van Loon een ambitieus programma voor ogen met als doel om optimaal voorbereid aan de start te staan van Dakar 2021. Door de coronapandemie die de wereld sinds maart in haar greep houdt, heeft Van Loon dat programma niet uit kunnen voeren. Ondanks de huidige onzekerheid in de wereld, lijkt het erop dat de Andalusië Rally aankomende week doorgaat. Van Loon staat aan de start met Sébastien Delaunay in de Toyota Hilux van Overdrive Racing.

“Gezondheid is het allerbelangrijkste,” zegt Van Loon. “De rally is een hobby die ik op een semiprofessioneel niveau beoefen, maar wanneer gezondheid en veiligheid in het geding komen, is het zo logisch dat dergelijke hobby’s even niet kunnen. We hebben nu een aantal evenementen voor ogen om te gaan rijden, maar iedere dag kan die kalender veranderen. Dus we kijken van evenement tot evenement wat er wel of niet kan. Nu richten we ons op de Andalusië Rally, een nieuw evenement dat door corona is ontstaan. Normaal gesproken zouden we nu richting Marokko gaan, maar daar werd de rally afgelast, de organisator is toen gaan zoeken naar een alternatief en is zo in Spanje uitgekomen. Een groot deel van de Dakar-top staat aan de start, dus dat wordt leuk!”

De Andalusië Rally wordt verreden in de omgeving van Villamartín, dat tussen Sevilla, Jerez en Málaga ligt. Op 4 en 5 oktober vinden de shakedown en keuringen plaats. Op 6 oktober staat er een korte proloog op het programma van 10 kilometer. Daarna volgen er nog 4 dagen met 7 proeven in totaal, samen vormen die een rally van 1030 kilometer op snelheid.

Het wordt de eerste rally waarbij de organisatie gebruik maakt van het elektronische roadbook. “Voor Sébastien gaat er wel wat veranderen. Vanaf een tablet moet hij nu het roadbook gaan lezen, dat is eigenlijk een soort van evolutie van het voorgekleurde roadbook, maar dan digitaal. Hij krijgt nog wel een papieren versie, maar die moet verzegeld in de auto en mag alleen gebruikt worden wanneer de elektronische niet functioneert. Dit is om ervoor te zorgen dat er nog minder kans is dat men kan valsspelen. Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn.”

Foto: Van Loon Racing & Toyota

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws