Eerste Europese juniorenzege voor Grégoire Munster-Louis Louka, een reactie

Grégoire Munster en Louis Louka hebben afgelopen weekend hun eerste Europese juniorenzege uit hun nog prille carrière behaald. In de Rally Fafe Montelongo hield het duo onder andere Mikolaj Marczyk (Skoda Fabia R5) en Oliver Solberg (VW Polo GTI R5) af. In de EK-tussenstand bij de junioren is Munster tweede op 7 punten van leider Solberg. In de algemene eindstand van de rally eindigden Munster – Louka als vierde, goed voor een derde plaats in de algemene EK-tussenstand.

Na achtereenvolgens sterkte prestaties in de Rally di Roma, de Rally di Alba, de Rally Liepaja, de WK manche in Estland en twee weken geleden nog in de Rallye Castine – Terre d’Occitanie zakten Grégoire Munster en Louis Louka afgelopen week af naar Portugal om deel te nemen aan de Rally Fafe Montelongo, een nieuwkomer in het ERC. Net als in de vorige wedstrijden deed het duo het ook deze keer uitstekend met een eerste Europese eindzege bij de junioren tot gevolg. “Samen met Louis kan ik terugblikken op een fantastisch weekend waarin we er opnieuw in geslaagd zijn om progressie maken te koppelen aan een resultaat neerzetten. Die eerste Europese juniorenzege geeft me heel veel voldoening. Vooral omwille van de steeds wisselende omstandigheden waardoor de juiste bandenkeuze maken geen sinecure was. Het gevolg was dat we op zoek moesten gaan naar een compromis: slicks aanbinden voor de droge rit in de wetenschap dat het in de tweede rit wel eens zou kunnen gaan regenen. In de ene rit konden we dan voluit gaan om in de daaropvolgende rit het iets voorzichtiger aan te doen of omgekeerd: even van het gas gaan en de wagen aan de finish brengen om in de daaropvolgende rit voluit in de aanval te gaan. Enkele keren zijn we gestart met mix van twee slicks en twee regenbanden die we, net zoals we dat in de Monte Carlo deden, kruislings monteerden. We moesten ons constant aanpassen aan de steeds wisselende omstandigheden. Behalve boeiend was het bijzonder leerrijk” weet Grégoire Munster.

De Belgische Luxemburger sloot de openingsdag van de wedstrijd af met zijn eerste snelste tijd ooit in het ERC. Na 9 ritten stond hij op de vierde plaats. Een positie die hij tijdens de slotdag met brio wist te verdedigen. “Deze wedstrijd maakte oorspronkelijk geen deel uit van het ERC. Het was voor iedereen een nieuwe rally waardoor we met zijn allen op gelijke voet van start gingen” zegt Grégoire Munster. “In aanloop van de rally hebben we in droge omstandigheden getest om dan in het weekend een mix van verschillende weertypes voor de wielen geschoven te krijgen. Die eerste snelste tijd in het ERC zal ik koesteren, net als die eerste juniorenzege. Vergeet niet dat we nog altijd maar bezig zijn aan ons eerste volledige seizoen met een R5. Om dan in nog maar onze derde ERC-rally het juniorenklassement te winnen maakt me trots. In het kampioenschap staan we nu op 7 punten van Oliver Solberg, volgens veel insiders van de sport toch één van de toekomstige toprijders in het WRC.”

Behalve een tweede plaats in het juniorenkampioenschap staat Grégoire Munster ook derde in het algemeen kampioenschap. Volgend weekend rijdt hij voor het eerst sinds de Rally van Haspengouw eind februari nog eens een wedstrijd in België. “Zondag nemen we deel aan de Aarova rally, de tweede wedstrijd van het Jobfixers BRC. Na onze vele buitenlandse rally’s, waarbij we behalve veel grip ook een goede afstelling hebben gevonden voor onze Hyundai, wordt dit een compleet andere wedstrijd waarbij we op zoek moeten gaan naar de juiste afstelling. Maar dat maakt het ook interessant. Ook nu zondag willen we progressie maken koppelen aan een resultaat neerzetten” besluit Grégoire Munster.

Foto’s ©FIAERC

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws