Eddy Chevaillier over Mont-Blanc, San Remo en Aarova Rally Oudenaarde

Een van de plaatselijke matadors zondag in de Aarova Rally in Oudenaarde is zeker Pieter Tsjoen. Hij probeerde zich voor te bereiden in het buitenland, al viel dat door de weersomstandigheden niet altijd mee. Wij gingen eventjes ons licht opsteken bij co-piloot Eddy Chevaillier, om te horen met welke ambities het duo zondag aan de start verschijnt.

“Het najaar zou moeten de covid periode van begin 2020 vergeten. Dit is namelijk niet zo. De inspanning van de organisatoren is positief. Maar ik vrees dat er nog iets gaat volgen ……

We zijn nog niet Condroz of Ieper…..

Voor de professionele organisatie’s zoals DG Sport en SuperStage is een wedstrijd broodwinst. Wat spijtig is voor de gepassioneerde en vrijwillige organisatoren, die hun wedstrijden hebben moeten annuleren. ( Omloop, EBR )

Omloop van Vlaanderen of Mont-Blanc, 2 wedstrijden , zelfde datum. Het was in eerste instantie Roeselare, maar deze wedstrijd , of beter de organisatie heeft de juiste beslissing genomen. Het was niet 5 voor 12, maar 2 voor 12 en onmogelijk om een ‘covid-veilige’ wedstrijd op poten te zetten. Hun inspanningen tot op de laatste minuut , mogen we zeker niet uit het oog verliezen. Chapeau hiervoor. Dus, werd het voor ons Mont Blanc.

Een wedstrijd die Pieter graag meedoet en waar we reeds in 2010 en 2016 aan de start stonden. Goeie verkenningen , met 50% van de proeven die we nog op nota hadden van in het verleden.

Geen risico bij aanvang en alles viel mee , tot …… proef nummer 7. Een lekke band door een scherpe steen die in de rijlijn lag. Waarschijnlijk door voorganger uitgereden. De wielenwissel duurde dan ook meer dan 2 minuten. We hebben er de laatste jaren niet meer op geoefend en zijn al zo snel niet meer op onze leeftijd. Uitgezonderd dit voorval, hebben we een leuke rally gereden en waren we tevreden van het resultaat. Een mooie streek en alles blind voor een piloot. Ja, in het buitenland is een navigator nog steeds belangrijk in de rallyauto. Maar dat maakt het ook spannend. Pieter en ik rijden al 19 jaar samen. We kennen elkaar door en door en we hebben vooral hetzelfde idee. Dat is zeer belangrijk op onbekend terrein.

SanRemo, een mytische naam in de rallysport. Een wens van Pieter om er eens te rijden.

Zeer goeie verkenningen gedaan. Bijna zoals de echte italianen ….. geen 2x zoals voorgeschreven in het reglement, maar wel een paar keer meer …… We hebben zelfs deelnemers zien verkennen, met een voorrijder om de weg vrij te maken of om te zorgen dat ze de volledige breedte van de weg kunnen gebruiken en zo hun rijlijnen konden uitproberen. Op zijn Italiaans dus ……

Spijtig genoeg is de storm Alex roet in het eten komen gooien. Nadat eerst de shakedown werd geannuleerd , hadden we nog geen idee van wat er ging volgen. De politie reed rond met luidsprekers om de mensen te waarschuwen dat ze in hun huis moesten blijven. We vonden dat al raar. De ochtend van de wedstrijd werden we aan het ontbijt al aangesproken door mensen van de pers, dat de eerst ronde niet zou doorgaan en de start pas om 13u zou zijn, ipv 8u. Toen we foto’s van de proeven en de verbindingswegen hadden gezien , was het snel beslist om in te pakken. De rally werd dan uiteindelijk geannuleerd.

Antibes stond ook op ons lijstje, deze wedstrijd gaat nu ook niet door, als gevolg van dezelfde storm. Was mijn droom om daar te rijden.

Dus, nu dit weekend de Aarova rally. Pieter zijn thuiswedstrijd, maar ikzelf ben er nog nooit aanwezig geweest. Ondanks zijn overwinning vorig jaar. Ik hoop dat de weergoden rustig gaan blijven. Er worden daar veel bochten afgesneden. Ik denk dat het snel een modderpoel gaat zijn. Een mini Condroz, zou Kris Princen zeggen.

Uiteraard gaan we ons best doen, maar het deelnemersveld is sterk. En…. ik zou toch nog graag eens willen winnen ….. Maar in een rally kan alles tot de laatste meter …… Heb al een paar rally’s gewonnen in de laatse kp. Semois laten we wel aan ons voorbij gaan.

We kijken uit naar 2021. Mooie wedstrijden in een mooie streek. Ik heb niks tegen belgische rally’s, maar geniet meer van het onbekende ….. het buitenland dus.

Condroz, Ieper en Spa. Het is allemaal een beetje afwachten ………

En hopen een piloot die een heel jaar met een PTR auto het BRC kampioenschap wil rijden in 2021.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws