Complete voorbeschouwing Aarova Rally Oudenaarde

Het was een zeer lange stilte, waarschijnlijk de langste stilte ooit. Covid- 19 heeft enkele mokerslagen uitgedeeld aan tal van organisaties en wedstrijden. Maar dit weekend is het weer zover, het Jobfixers Belgian Rally Championship wordt opnieuw op gang getrokken met de Aarova Rally in Oudenaarde. Voor Superstage natuurlijk dubbel feest, want zij krijgen de eer om deze wedstrijd op BK-niveau te organiseren. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen met een deelnemerslijst om u tegen te zeggen!

Met 77 deelnemers in het nationale gedeelte en 35 deelnemers in het Criterium kunnen we nu alvast spreken van een topeditie. 23 R5 wagens nemen het zondag tegen elkaar op voor titelwinst in Oudenaarde. We zien onder meer Adrian Fernémont aantreden met zijn Skoda Fabia R5 Evo. Maar de grote naam aan de start is toch die wel van Graig Breen, die de Hyundai I20 Coupé WRC komt testen op onze Belgische wegen ter voorbereiding op Ieper. Winnaar in de Haspengouw Ghislain De Mevius zal er dit weekend niet bij zijn, maar zijn broer Guillaume De Mevius tekent wel present met de Citroën C3 R5, terwijl Sébastien Bedoret, Cédric De Cecco, Niels Reynvoet, Fred Miclotte en Steven Vergalle het Skoda team zullen vervoegen, net als Pieter Tsjoen, die terugkeert van weggeweest. Maxim Potty wil zijn sortie in de Haspengouw zo snel mogelijk vergeten en komt opnieuw aanzetten met de Skoda Fabia R5. Jo Muylle heeft al wat ervaring in Oudenaarde en mag ook plaatsnemen in de Skoda Fabia R5. Ook onze noorderburen komen even piepen. Gert-Jan Kobus, de broer van, zal eveneens de Skoda Fabia R5 aan de tand voelen.

Cédric Cherain laat ook opnieuw van zich horen. Na zijn winst in de Monteberg rally keert hij terug met de Citroën, net als Davy Vanneste, die revanche wil nemen na zijn opgave. Maar de topfavoriet bij Citroën is toch wel Kris Princen. Hij staat te popelen om het maximum aan punten te scoren voor het eindklassement. Grégroire Munster komt aanzetten met de Hyundai i20 R5. Hij zat alvast niet stil tijdens de coronaperiode en heeft ondertussen al tal van kilometers in de benen.

In het kamp van Volkswagen zien we Vincent Verschueren als uitblinker in de lijst. De ervaring die hij al heeft opgedaan met de Polo GTI R5 zullen in zijn thuishaven zeker van pas komen. Daarnaast zien we ook streekrijder Jean-Baptiste Broekaert, Henri Schmelcher en de Brit Meirion Evans aan het stuur van een Polo. Bij Ford kunnen we ook een zeer bekende naam zien blinken, namelijk deze van Bernd Casier. Hij komt aantreden met de nagelnieuwe Ford Fiësta R5 MKII. Jimmy D’hondt en Christophe Devleeschauwer mogen zich aan die lijst vervoegen, samen met de Nederlander Jim van den Heuvel. Voor het Porsche geweld kijken we uit naar Andy Lefevere, Gunther Monnens, Patrick Snijers en Timothy Van Parijs, die voor eigen publiek rijdt.

Bij de RACB MCup kunnen ze ook niet klagen qua deelnemers. Met onder meer Bjorn Syx, Kurt Braeckevelt, Tom Ceuppens, Wim Muilwijk, Lorenzo Vanheede en Franky Boulat kan dit spektakel betekenen om duimen en vingers bij af te likken. Voor het Junior BRC zijn alle ogen gericht op Gilles Pyck met de Peugeot 208 R2. nadat hij in de Monteberg Rally kon schitteren in de Ford Fiësta R5, zal het opnieuw wat wennen worden in de Vlaamse Ardennen. Concurrentie zal ook hier zeker niet ontbreken. Onder meer Charles Munster (Peugeot 208 R2),Tom Rensonnet (Peugeot 208 Rally4), Emile Vandermarliere (Peugeot 208) en Aäron Ollevier (Peugeot 208 R2) komen aan de start met de titelwinst als doel. Maar ook Jean Dilley, jongere broer van Guillaume, mag men zeker niet onderschatten. Hij zal starten met de Ford Fiësta R2T.

Ook het Historic BRC geeft dit weekend opnieuw het startschot, al was de interesse hierin niet zo overweldigend als bij het nationale gebeuren. Paul Lietaer mag de titel als topfavoriet met zich meedragen en start met de Opel Manta 400. Ook dirk Deveux is er weer bij met zijn vierwielaangedreven Ford Sierra Cosworth. Verder zien we nog de BMW M3’s van Jean-Louis De Roeck en Paul-Mathieu Soenens,Ford Sierra van Frank Baert. Maar ook Arthur Kerkhove, Thomas Vauterin, Patrick Mylleville en Tuur Vanden Abeele, die zijn vroegere BMW 323i terug aan de start brengt, zullen van de partij zijn.

In het Criterium zien we de winnaar van de Haspengouw opnieuw aan de start. Nicky Thijs zal met de BMW E36 zijn leidersplaats proberen vast te leggen, maar ook hier zal de concurrentie niet mals zijn. Johny Louis (BMW E36 M3) en Frederik Vandeloock (BMW E30) zullen zeker wat tegenstand bieden. Maar ook Stefaan Tjoens (Renault Megane), Patrick Lievens (BMW E30), Brecht Lavaert (BMW 130i) en Jeroen Catelin (Renault Clio RS) zouden graag vooraan eindigen.

De Aarova Rally telt zondag drie verschillende klassementsproeven: De Bruwaan (8,71 km), Maarkedal (8,65 km) en Kruisem (10,14 km), samen goed voor 92 km tegen de klok. De proeven zullen elk driemaal verreden worden, enkel De Bruwaan mag een rondje extra doen. Zaterdag zal er vanaf 19h30 een ceremoniële start op de Markt van Oudenaarde plaatsvinden, waarna de teams hun wagens in het centrum van de stad in het gesloten wagenpark parkeren om zondag dan aan het echte werk te beginnen. Na 10 klassementsproeven zal de winnaar omstreeks 17h30 gekend zijn. Hou het veilig en coronaproof!

Margot Ureel
Margot Ureel
Margot Ureel is de jongste en enige vrouwelijke medewerker van RallyandRaces. Autosport ligt haar nauw aan het hart, ze is dan ook steevast te vinden op tal van rally’s. Door haar ervaring op de rallyradio verwoordt ze de nieuwsitems met de nodige zorg en kwaliteit.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws