Rast wint een spektakelrijke race 2 in de DTM op Zolder

René Rast heeft net zoals de eerste ook de tweede race gewonnen dit weekend. Hij doet daarmee ook een gouden zaak in het kampioenschap, want Müller eindigde slechts negende en Frijns viel uit na een crash in de pit. Mike Rockenfeller plaatst zijn Audi RS5 DTM op P2 en Lucas Auer neemt de laatste podiumplaats mee voor BMW Team RMR. De onfortuinlijke Glock klom van een laatste plaats uiteindelijk nog op naar een vierde stek in de uitslag.

Op een droge baan met hier en daar nog een natte plek is het René Rast die het snelst vertrekt en de twee BMW’s meteen voorbijgaat. Ook Ferdinand Habsburg is snel weg, maar maakt een foutje en zorgt er voor dat Timo Glock spint en meteen de grindbak in moet. Beide rijders kunnen de race verderzetten, maar rijden nu op de laatste plaatsen.

Robin Frijns profiteert van dat foutje om Nico Müller voorbij te gaan voor P4. Ook goed gestart is Mike Rockenfeller die meteen aansluit bij Rast en P2 inneemt. Ondertussen remt Frijns, Sheldon Van Der Linde prachtig uit in de Jacky Ickx. Hij pakt daarmee de laatste podiumplaats vroeg in de race. Het gevecht gaat wel verder en bijna kan Van Der Linde Frijns opnieuw te grazen nemen, maar de Nederlander laat dat niet gebeuren en houdt P3. Hiermee kunnen Rast en Rockenfeller wat afstand nemen van de rest.

Na zes rondes komt Glock als eerste binnen voor zijn verplichte bandenwissel. Een ronde later komt ook Harrison Newey binnen. Aberdein krijgt ondertussen een vijf seconden tijdstraf omdat hij verkeerd stond op de starting grid. Ook Habsburg komt vroeg binnen om te proberen nog iets van zijn race te maken.

Met nog 40 minuten te gaan lijkt Rast opnieuw de snelste te zijn en vergroot hij zijn voorsprong op Rockenfeller naar 2.5 seconden. Die tweede moet gaan achteruitkijken, want Robin Frijns komt dichter. Net op dat moment beslist Audi sport Abt Schaefler dat Frijns naar binnen moet komen. De Nederlander maakt echter een fout bij het verlaten van de pits en moet noodgedwongen zijn Audi RS5 DTM aan de kant zetten. Dat brengt de Safety Car naar buiten en René Rast en Mike Rockenfeller lijken daar van te profiteren, want zij kwamen binnen net na Frijns.

Alle andere rijders blijven buiten tijdens de safety car. Enkel Philip Eng waagt het erop en komt zodoende ook als laatste terug buiten. Met nog 27 minuten te gaan wordt de race opnieuw op gang getrokken en het is Müller die het best weg is. Achteraan wordt heel hard getrokken en geduwd, maar niks erg gebeurd. Müller slaat meteen een gaatje op Van Der Linde. Ondertussen krijgt Eng te horen dat hij een Drive Through heeft omdat hij te snel weg was bij de herstart.

Met nog twintig minuten te gaan wordt ook Müller naar binnen geroepen en wordt het duidelijk dat Marco Wittmann de leiding heeft overgenomen van Rast. Wittmann kan de voorsprong wel vergroten tot bijna vier seconden met nog zeventien minuten te gaan. Hij is dus duidelijk sneller dan Rast en Rockenfeller. Met nog een kwartier te gaan komt Wittmann binnen voor een tweede stop en neemt Rast de leiding opnieuw over.

Müller rijdt ondertussen rond op P9 en scoort daarmee dus heel slecht in het kampioenschap. Hij ziet in de virtuele stand Rast terugkomen tot op tien punten. De Duitser daarentegen springt over Frijns die hier geen punten scoort.

De voorsprong die Rast heeft op Rockenfeller vergroot naar zo’n vier seconden. Derde in de race, Lucas Auer, ligt nog eens zes seconden verder. Met nog zeven minuten te gaan lijkt de race in een beslissende plooi te vallen, al zijn er hier en daar nog enkele duels. Zo probeert Newey nog voorbij Fabio Scherer te gaan en ook Habsburg probeert zich daarin nog te mengen. Dit alles gebeurt voor P5 en zo’n 25 seconden achter de leider.

Müller probeert nog alles om Wittmann voorbij te gaan voor de twee extra punten, maar hij moet zich tevreden stellen met een negende plaats. Ook in de strijd voor plaats vijf verandert er niks meer.

René Rast dus op één, Mike Rockenfeller eindigt tweede en de derde stek is voor Lucas Auer.

Volgend weekend is er opnieuw DTM in Zolder met ronde 15 en 16 op het programma.

Tekst: Kevin Storme

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws