Compleet verslag van de Aarova Rally Oudenaarde

Het rallyseizoen 2020 is officieel opnieuw op gang getrokken. De Aarova Rally in Oudenaarde, die zich voor het eerst promoveerde tot een wedstrijd voor het Belgisch kampioenschap, bracht veel bekende namen en spektakel met zich mee. De Ier Graig Breen, die we allemaal kennen als één van de tenoren bij Hyundai Motorsport, won zoals verwacht de rally met de Hyundai i20 Coupé WRC. Maar de maximale punten voor het Jobfixers Belgian Rally Championship waren voor Adrian Fernémont. Hij kan zich kronen tot voorlopig leider in het kampioenschap.

De dag bracht alle soorten weersomstandigheden met zich mee. De regen viel op sommige momenten met bakken uit de hemel en ook op de weg regende het opgaves en sorties. Grégoire Munster ging op de eerste proef van de baan met zijn Hyundai i20 R5, zonder veel schade weliswaar, maar hij kon niet meer verder rijden. Daarna zagen we Pieter Tsjoen niet meer terug nadat hij overkop ging op de tweede proef met zijn Skoda. Ook Gert-Jan Kobus, die een Skoda bestuurde, verdween uit het klassement nadat de schade aan de wagen te groot was na een sortie. Breen leek heer en meester te worden in deze wedstrijd, maar toen zijn ruitenwissers het plots begaven, en hij het creatief moest oplossen met papier en spanbandjes, was het Niels Reynvoet (Skoda Fabia R5 Evo2) die verrassend de leiding nam na de eerste ronde.

Hoe meer de dag vorderde, hoe meer opgaves er de revue passeerden. Door het afwisselende weer, dat voor gevaarlijke situaties op de proeven zorgde, bleek de bandenkeuze een zeer bepalend aspect te worden voor deze wedstrijd. Zo verloren we nog Davy Vanneste (sortie), Guillaume De Mevius (mechanisch) en Jim van den Heuvel (sortie). Adrian Fernémont koos de perfecte banden voor de namiddag, waardoor hij kon opschuiven tot een tweede plaats en het maximum aan punten kon binnenhalen. Reynvoet settelde zich op een mooie derde plaats, al ondervond hij op de laatste proeven wat problemen met de wagen. Kris Princen daarentegen koos de verkeerde banden, waardoor hij op de laatste proef nog een wiel vooraan verloor en zo zijn vierde plaats verloor aan Bernd Casier. De Ford Fiësta R5 MK2 bewees zijn diensten, waardoor het vertrouwen alsmaar groeide na zijn sortie op de test afgelopen vrijdag. Al was het ook even spannend op de laatste proef voor Casier, hij ging ook even van de baan, maar kon gelukkig snel verder. Sébastien Bedoret had maar één doel voor ogen: vertrouwen tanken en de wagen heelhuids aan de finish brengen. Dat is hem ook gelukt met een zesde plaats in het algemeen klassement.

Op de zevende plaats zien we Vincent Verschueren, die met zijn Volkswagen Polo GTI R5 meer had verwacht van zijn thuisrally. Maar de gekende weersomstandigheden en een schuiver op Maarkedal gooiden wat roet in het eten. De top tien werd afgesloten door Cédric De Cecco (Skoda Fabia R5), Fred Miclotte (Skoda Fabia R5 Evo2) en Cédric Cherain, die met zijn Citroën C3 R5 op de laatste proef nog een slippertje maakte en te kampen had met een lekke band, waardoor hij veel tijd verloor.

Bij het Porsche geweld bleek het ook één grote afvallingsrace. Enkel Andy Lefevere bleef overeind nadat Tim Van Parijs moest opgeven door een gebroken achterbrug, en zowel Patrick Snijers als Gunther Monnens het decor opzochten.

Ook bij de RACB Mcup kon men een slagveld niet vermijden. Bjorn Syx hield stand met zijn BMW E30 M3. Met de opgaves van Kurt Braeckevelt, Chris Vandamme, Steve Brown, Loic Pirot, Lorenzo Vandenheede en Wim Muilwijk waren het Tom Ceupens (BMW 130i) en Wouter Lievens (BMW E36 M3) die de podiumplaatsen vulden. De top vijf werd afgesloten door Mathias Vanhee en Eric Deprez.

In het Criterium werd snel duidelijk dat deze Aarova rally een moeilijke strijd zou worden. Leider in het kampioenschap Nicky Thijs moest tijdens de eerste ronde al snel opgeven na een sortie. Zo was het Frederik Vandeloock (BMW E30) die met de zege naar huis ging en zich nieuwe leider mag noemen in het klassement. Hij had in Oudenaarde maar liefs anderhalve minuut voorsprong op Stefaan Tjoens, die de Renault Megane bestuurt. De derde plaats was voor Johny Louies in de BMW E36 M3 nadat hij in de eerste ronde last had van een aangeslagen voorruit. Met geluk, want Jeroen Catelin kon een hele dag genieten van een tweede plaats, maar verloor op de zesde proef enkele minuten door een schuiver. Een vierde en vijfde plaats waren voor Steve Coussaert (Peugeot 208 R2) en Jesse Monnens (Opel Astra).

Bij het Pirelli Junior BRC was het Charles Munster die stand kon houden in de Aarova Rally. Leider in het klassement Gilles Pyck moest opgeven na een sortie, waardoor Munster met een maximum aan punten naar huis gaat. Tom Rensonnet kon eveneens zijn wedstrijd niet afmaken met zijn Peugeot 208 Rally4 in de RACB kleuren nadat hij de motor niet meer aan de praat kreeg.

Bij de Historics was het eveneens Bjorn Syx die deze overwinning op zijn naam mag zetten. Dirk Deveux bleek met zijn Ford Sierra Cosworth 4×4 te sterk voor Paul Lietaer, die met zijn Opel Manta 400 tevreden moest zijn met een derde plaats. Jean-Louis De Roeck en Koen Verhaeghe vullen de top vijf aan.

Margot Ureel
Margot Ureel
Margot Ureel is de jongste en enige vrouwelijke medewerker van RallyandRaces. Autosport ligt haar nauw aan het hart, ze is dan ook steevast te vinden op tal van rally’s. Door haar ervaring op de rallyradio verwoordt ze de nieuwsitems met de nodige zorg en kwaliteit.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws