Het vertrouwen komt beetje bij beetje terug

Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq hebben gisteren hun doel bereikt. In de Aarova Rally kwamen ze als zesde over de streep, maar scoorden wel de punten van de vijfde plaats voor het Jobfixers Belgian Rally Championship. De winnaar, aan het stuur van een WRC-wagen, kwam immers niet in aanmerking voor het nationale kampioenschap.

Na zeven maanden opgelegde pauze trok het kampioenschap zich in de regio rond Oudenaarde opnieuw op gang. Het minste wat kon gezegd worden is dat de weersomstandigheden het parcours enorm lastig en verraderlijk hadden gemaakt. Voor Sébastien Bedoret en corijder Thomas Walbrecq was er maar één ding echt belangrijk: het halen van de finish. “Mijn laatste drie wedstrijden waren alle drie op een schuiver geëindigd”, stelde Sébastien. “En deze zondag hadden de weergoden het parcours in één grote valstrik herschapen. Soms stond er zoveel water op de weg dat mijn ŠKODA FABIA Rally2 Evo zelfs op een rechte lijn moeilijk onder controle te houden was. Er was enorm veel watergladheid en er waren meer risico’s nodig dan ik heb genomen. Voor mijn zelfvertrouwen kon ik me niet veroorloven nog een keer in de fout te gaan.”

Al in de eerste chronorit werd de wedstrijd ondersteboven gegooid en gingen enkele van de favorieten de hort op. Op het ontzettend compacte parcours, met minder dan 100 km tegen de klok, was het aangewezen om onmiddellijk in het juiste ritme te zitten. Maar met meer dan twintig wagens uit de Rally2-categorie aan de start was het geen sinecure te bepalen waar de lijn tussen aanvallen en veilig rijden lag!

“We staan aan de finish, dat is het belangrijkste”, stelt Thomas. “Maar het is uiteraard niet het verhoopte resultaat. We misten wat vertrouwen om nog meer aan te vallen, en daardoor konden we nooit echt de strijd met de snelste rijders aangaan. We wilden ons in ieder geval niet zenuwachtig laten maken, en hebben ons strikt aan het vooraf bepaalde strijdplan gehouden. Ik voelde dat Sébastien naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer vertrouwen kreeg. Dat is een goed voorteken voor de rest van het seizoen.”

Na deze herneming in Oudenaarde wordt het Belgische rallykampioenschap over twee weken verder gezet in Vresse-sur-Semois, met de splinternieuwe South Belgian Rally. Op een volledig ‘natuurlijk’ parcours hopen Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq opnieuw de weg naar het podium te vinden.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws