Autoworld: Mazda 100 jaar

Als eerbetoon aan deze dynamische honderdjarige, organiseert Autoworld, van 16 oktober tot 13 december, een retrospectief gewijd aan dit Japanse merk met een twintigtal bijzondere en historische auto’s, vele documenten en uitzonderlijke schaalmodellen.

Deze tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt dank zij de actieve steun van Mazda Motor Belux en enkele verzamelaars die hun auto’s ter beschikking stellen.
Naast de Luce Coupé 130 Rotary uit 1969 tot actuele modellen zoals de Mazda MX-5 ND, de Mazda 3 Hatchback en de MX-30 (special 100th Anniversary), toont Autoworld o.a. een MX-5, RX-7, 121 DB “Bolleke” of ook nog een MX-5 Cup Car (MMB).
 
Vier historische racewagens maken het plaatje compleet: de Cosmo 110 S van 1967 (MMB) – de RX-7 winnaar van de 24 u van Francorchamps in 1981 (Jacky van Kempen), de 323 GTX waarmee Grégoire de Mévius in 1991 het wereldkampioenschap rally voor productiewagens won (Geri Pelli – Italië) en als orgelpunt de 787B die in 1991 de 24 u van Le Mans won en wordt uitgeleend door het museum van Le Mans, speciaal voor deze gelegenheid.

De Japanse constructeur Mazda viert dit jaar zijn honderdste verjaardag met een speciale Belgische link, met o.m. een overwinning in de 24 Uren van Spa Francorchamps, een Belg aan het stuur van de winnende Mazda 787B in Le Mans 1991 en nog veel meer.

Naar goede gewoonte zorgen schaalmodellen voor een historisch overzicht van dit populaire Japanse merk. Een unieke, wellicht enige collectie in Europa, van +- 150 modellen met seriemodellen vanaf 1948, unieke prototypes en uiteraard de successen in de autosport in verschillende disciplines.

Bron: persbericht Autoworld
Info: https://www.autoworld.be

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws