Rast slaat een dubbelslag in eerste race in Zolder

René Rast heeft de eerste race van het tweede weekend op circuit Zolder gewonnen. Hij springt daarmee over Nico Müller in het kampioenschap en heeft nu tien punten voorsprong en dit met nog drie races te gaan. Frijns kwam op het einde nog heel dicht, maar moest tevreden zijn met P2. Ferdinand Habsburg pakte zijn eerste podium na een lang duel met Jonathan Aberdein die de eerste BMW werd op P4.

Rast start van op polepositie na zijn fantastische kwalificatie, 1.18. Hij pakte de polepositie met drie honderdsten verschil op Ferdinand Habsburg die zijn snelste tijd niet kon verbeteren en bleef steken op 1.18.877. Rast reed naar een 1.18.843. Robin Frijns kon in de allerlaatste seconden zijn tijd nog verbeteren naar de derde startplaats, 1.19.103. Jonathan Aberdein verbeterde zijn tijd ook nog naar 1.19.119, maar moest zich tevreden stellen met P4. Hij werd daarmee wel de snelste van de BMW’s. Leider in het kampioenschap, Nico Müller, stelde opnieuw teleur in Zolder. Hij parkeert zijn Audi RS5 DTM op P8, 1.19.412.

Foto met dank aan DTM

Bij de start is het René Rast die als eerste door de eerste linkse gaat en daarmee zijn polepositie kan verzilveren. Nico Müller is de grootste verliezer bij de start. Hij verliest maar liefst zes plaatsen na contact met de Audi RS5 DTM van zowel Harrison Newey en Timo Glock. Hierdoor verliest hij wat onderdelen van zijn bolide en wordt de safety car op de baan geroepen.

Bij de herstart is het Rast die opnieuw als snelste weg is. Robin Frijns kan bijna profiteren en P2 nemen, maar moet uiteindelijk toch Habsburg voorlaten in bocht de ‘eerste linkse’. Na zes ronden is het Nico Müller die als eerste binnenkomt voor zijn verplichte bandenwissel. Mike Rockenfeller rijdt op dat zelfde moment ook de pitlane binnen, maar hij moet zijn Audi RS5 DTM parkeren met een technisch probleem.

Halverwege de race is het Robert Kubica die aan de leiding ligt, maar hij moet nog binnenkomen voor zijn verplichte stop. Ondertussen is Frijns bij Rast aangekomen en probeert hem voorbij te gaan voor de leiding. Müller heeft zich herpakt en rijdt zichzelf naar een zesde stek na negentien ronden. Na zijn stop komt Kubica meteen terug binnen en parkeert hij zijn auto in de box. Ook hij lijkt een technisch probleem te hebben met zijn BMW M4 DTM.

Foto met dank aan DTM

Robin Frijns maakt enkele fouten en verliest daarmee de aansluiting met de leider. Die leider rijdt wel met een waarschuwing rond voor het overschrijden van de track limits. Ze hebben tegelijkertijd wel een serieuze voorsprong genomen op het gevecht voor P3 tussen Habsburg en Aberdein. Ook voor P5 is er nog een serieus gevecht aan de gang tussen vier piloten: de Audi’s van Fabio Scherer, Nico Müller en Harrison Newey. Timo Glock vervolledigt het groepje voor BMW Team RMG.

Glock verliest de aansluiting met het groepje dat voor P5 vecht en ziet daarbij Jamie Green voorbijrijden. Al moet die tweede de plaats ook meteen teruggeven, omdat hij dat volgens de stewards op een niet conforme manier deed. Beide rijders vechten voor P8. Ondertussen komt Frijns een beetje terug op Rast, maar de tijd begint te dringen. Frijns heeft nog drie rondes om te vechten voor de overwinning. Nico Müller raakt niet meer voorbij Fabio Scherer en eindigt pas zesde.

Foto met dank aan DTM

Er zijn nu nog 84 punten te verdienen in het kampioenschap te beginnen met drie morgen in de kwalificatie (10:40 uur).

Tekst: Kevin Storme

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws