Pole 24 Hours of Spa voor Marciello

Mercedes-AMG Team AKKA ASP start de editie 2020 Total 24 Hours of Spa van op de beste startpositie, na een schitterende ronde van Raffaele Marciello.

De allesbeslissende shootout werd verreden op een opdrogende piste en in snel vallende duisternis, maar dat weerhield er de 20 deelnemers aan SuperPole niet van om uiterst snel voor de dag te komen.

De strijd voor de pole positie bleek uiteindelijk te worden uitgevochten door de vijf rijders die het laatst in actie kwamen. Maro Engel, vorig jaar al op pole, was de eerste van dat kwintet die naar een plek helemaal bovenaan de tabellen reed, aan het stuur van zijn #4 Mercedes-AMG Team HRT bolide.

Maar lang hield de Duitser dat niet vol. Marciello, de op drie na laatste rijder die in actie kwam, liet zich van zijn beste kant zien en zijn wagenbeheersing en pure snelheid leverden bij zijn eerste poging een rondje in 2’32.166 op. Bij zijn tweede rondje kon hij zijn tijd niet verbeteren, maar hij bleek uiteindelijk toch 0.356 seconden sneller dan Engel.

Frederic Vervisch was de volgende in rij, maar hij kon geen van de twee Mercedes-AMG rijders verontrusten, en reed met zijn #66 Audi Sport Team Attempto bolide naar een voorlopige derde plaats. Patrick Pilet kwam als voorlaatste aan de beurt, maar kon zich met een 2’33.541 maar net in de top 10 wringen.

En zo bleef enkel Kelvin van der Linde in de #31 Audi Sport Team WRT R8 over, de snelste wagen tijdens de kwalificaties van donderdagavond. De Zuid-Afrikaan zette bij zijn eerste ronde een 2’32.386 neer, met een verbluffende laatste sector. Dat was 0.220 seconden trager dan Marciello, maar de Audi-rijder had nog een tweede poging achter de hand.

In de eerste sector ging Van der Linde sneller dan de AKKA ASP-rijder, maar een foutje bij de exit van de Dubbele Linkse kostte de Zuid-Afrikaan nogal wat tijd, waardoor de tijd van Marciello niet meer kon worden bedreigd. Dat betekent dat de kleppers van Mercedes-AMG Team AKKA ASP en Audi Sport Team WRT morgen de eerste startrij vormen.

Dezelfde constructeurs delen de tweede rij: Engel legde beslag op de derde plaats, Vervisch op de vierde. Christopher Haase reed met de #25 Audi Team Sainteloc naar een sterke vijfde plaats, net voor de eerste Porsche, de GPX Racing van Thomas Preining.

De top 10 werd vervolledigd door de #51 AF Corse Ferrari, de #63 Orange1 FFF Racing Lamborghini, de #163 Emil Frey Racing Lamborghini en de #47 KCMG Porsche van de winnaars van vorig jaar, Kevin Estre, Richard Lietz en Michael Christensen. De 911 GT3-R van het team uit Hong Kong kreeg aan het eind van de Warm Up, afgewerkt net voor de SuperPole, af te rekenen met een lekke band, maar Estre slaagde er toch nog in om een degelijke startpositie te veroveren.

De enige Silver Cup vertegenwoordiger in SuperPole, de #89 AKKA ASP Mercedes-AMG, had donderdagavond al de pole in zijn klasse veroverd. Benjamin Hites kwam vanavond in actie, en reed naar een 19de plaats algemeen.

De editie 2020 van de Total 24 Hours of Spa start op zaterdag om 15u30. Het is de 20ste editie van het GT-tijdperk, en de tiende sinds GT3 in 2011 de hoogste categorie werd. U hoeft geen fractie van de actie te missen, want de race wordt volledig gecoverd door een livestream op de Total 24 Hours of Spa website, de officiële Facebook-pagina ven het evenement, en het GT World YouTube-kanaal.

Raffaele Marciello, #88 Mercedes-AMG Team AKKA ASP: “Dit was een goede kwalificatiesessie voor ons. Het is altijd goed om in de top 5 te starten, want zo is het makkelijker om bij de start uit de problemen te blijven. We verwachten een droge start morgen, dus hebben we de afstellingen van de wagen niet te veel aangepast. We hebben de bandendruk wat aangepast, om ze zo makkelijker in het optimale venster te krijgen. De afwezigheid van track limits verandert niets voor mij, want de situatie is dezelfde voor iedereen. We kregen de toelating om het te doen, dus doen we het ook.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws