Belcar 2020 zit erop

Geen 24 uur van Zolder dit weekend, zelfs geen ingekorte versie, door de coronapandemie. Daarmee zit het Belcar seizoen er helaas al op. Het was een seizoen dat ondanks de inkorting toch voor heel wat spanning en sensatie zorgde. Hier is een round-up van het Corona seizoen van de Belcar.

Het seizoen begon dit jaar pas op 9 augustus met de Belcar Race Days op Circuit Zolder. Dat de eerste manche in het midden van de zomer plaatsvond was er niet aan te merken. Al bij de kwalificatie op zondagmorgen begon het tegen de verwachtingen in te regenen. Eerst was het nog een beetje motregen, maar al snel werd het een regelrechte zondvloed. Bij die kwalificatie was het trouwens Gilles Magnus die de Russell Racing by PK Carsport Norma M20 FCT op polepositie zette.

In de race zelf was het starten op regenbanden, maar na een halfuur begon de zon te schijnen en kwamen de eerste slicks boven. De race verliep redelijk vlot met op twintig minuten van het einde nog een Full Course Yellow nadat Tim Joosen met de Deldiche Racing Norma zijn rempunt miste en daardoor samen met de Hamofa BMW I8 uit de race crashte. Het was uiteindelijk Russell Racing by PK Carsport die vanaf polepositie de eerste race van 2020 won.

De tweede ronde van het Belcar seizoen vond plaats in het voorprogramma van de DTM op het TT circuit Assen in het eerste weekend van september. Hier waren er twee races en dus dubbele punten te verdienen. Op zaterdag was er een race van een uur en op zondag moesten de piloten twee uur het beste van zichzelf geven. In de kwalificatie op vrijdag stond er geen maat op het duo Boonen/Dejonghe. Zij plaatsten de Norma M20 van Deldiche Racing op polepositie.

Bij race 1 regende het even bij de start, maar het was pas halverwege de race dat de hemelsluizen opengingen en dat was fataal voor Sam Dejonghe die zijn Norma in de muur parkeerde. De rode vlag werd bovengehaald en de race startte met nog enkele minuten te gaan opnieuw op. Het was uiteindelijk Tim Verbergt in de andere Deldiche Racing Norma die de race won, voor het team van Longin. De laatste podiumplaats was, na een straf voor de Speedlover Porsche, uiteindelijk voor de Lamborghini van Belgium Racing.

Opnieuw wisselvallig weer bij race 2 in Assen en dat zorgde voor meerdere safety cars en verschillende gele vlaggen. Op de startgrid had de organisatie een nieuwigheid voorgesteld en was het de tweede snelste rondetijd in de kwalificatie die op polepositie mocht starten. Dat zorgde ervoor dat het team van Krafft Racing de race mocht aanvoeren bij de start. Al deed dat er niet zo hard toe, want al in de eerste ronde ging Magnus in de Russell Racing by PK Carsport Norma van P4 naar P1. Hij kon die positie ook vasthouden en won zijn tweede race in de Belcar 2020.

Halverwege het seizoen was het Belgium Racing day de leiding had in het kampioenschap met Speedlover als eerste achtervolger. De eerste prototype was Russell Racing by PK Carsport. Zij lagen op een derde plaats overall.

Exact een maand later stond het American Festival Nascar op Circuit Zolder op het programma. De derde ronde in de Belcar was opnieuw maar één race van drie uur. In een natte kwalificatie stond er net als op de Belcar Race Day’s geen maat op Magnus in de Norma M20. Dylan Derdaele in de Belgium Racing Lamborghini was de eerste niet proto op een achtste plaats.

De race op zondag was de eerste die onder volledig droge omstandigheden kon doorgaan en dat zorgde voor extreem snelle rondetijden. Zo snel dat de Russell Racing maar liefst vier keer onder de normtijd ging en hierdoor telkens een drive through moest nemen. Na drie uur racen was het uiteindelijk Krafft Racing die met de overwinning ging lopen. Voor Bert Longin was die overwinning extra emotioneel, want hij verloor enkele dagen daarvoor zijn vader.

De laatste manche van het Belcar 2020 seizoen was er opnieuw één met twee races in het voorprogramma van het tweede raceweekend van de DTM Zolder. Geen Deldiche Racing dat weekend, want de drie wagens hadden sinds de vorige race nog last van elektrische problemen en die waren nog niet opgelost. De kwalificatie telde opnieuw voor de twee races en de polepositie voor race 1 was voor de Krafft Racing Norma M20 van Bert Longin. Bij race 2 mocht het duo Gepts/Decurtins van op de polepositie vertrekken.

In race 1 waren het beide Lamborghini’s die het snelste weg waren, al kon Longin toch orde op zaken zetten na de tweede bocht. Een crash van Russell Racing by PK Carsport zorgde ervoor dat de safety car moest buitenkomen en zo bleef alles dicht bij elkaar. Na een spannende race met veel inhaalmanoeuvres moest Longin een drive through uitvoeren na een overschrijding van de normtijd. Hierdoor was de overwinning voor T2 Racing van het duo die ook de polepositie had van race 2.

Een goede start in race 2 van Longin werd niet beloond en na een crash met nog een uur te gaan moest hij opgeven en zat het seizoen van Krafft Racing er dus op. Ook de jonge Yannick Redant maakte nog een foutje en parkeerde zijn Porsche 911 in de muur waardoor de zege in klasse 2 naar Belgium Racing van de broers Wauters ging. De algemene zege in de laatste race van het jaar was net als in race 1 voor T2 Racing.

Doordat er dus geen 12 uur van Zolder gereden worden zijn dit de winnaars van de klassementen. Het algemene klassement werd gewonnen door de Belgium Racing Lamborghini van het duo Derdaele/Saelens. Zij wonnen ook het Belcar 3 klassement. Klasse 1 of de zege bij de prototypes werd een prooi voor Krafft Racing van het trio Bert Longin/Stienes Longin/Christoff Corten. De Speedlover Porsche van John De Wilde werd de winnaar van Belcar 2. In Belcar 5 waren de bloemen voor de Küpper Racing BMW M3 van Marco Petry/Bernd Küpper. Klasse 6 werd overtuigend voor Simtag Racing van het trio Jo Lammens/Gilles Puelings/Janez Jerse.

Tot volgend jaar, voor een hopelijk ietwat normaler seizoen.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws