Een stap in het onbekende

Dit weekend wordt op de Kroatische Autodrom Grobnik de derde manche van de NASCAR Whelen Euro Series afgewerkt. Voor Stienes Longin wordt het op de omloop in de buurt van Rijeka vooral zaak om in de kopgroep van de tussenstand te blijven. Na Vallelunga en Zolder had deze week het Tsjechische Most op het programma van de NASCAR Whelen Euro Series moeten staan. Maar door de omstandigheden die we onderhand allemaal voldoende kennen bleek dat onmogelijk. Gelukkig vond de organisatie van het kampioenschap een alternatief: Autodrom Grobnik in Kroatië.

De 4,1 kilometer lange en 18 bochten tellende omloop zal bij wat oudere liefhebbers van motorracen misschien een belletje doen rinkelen, want tot 1990 werd hier de Joegoslavische manche van het MotoGP-wereldkampioenschap gehouden. Toen die race voor de laatste keer werd gehouden was de nu 29-jarige Stienes Longin nog niet eens geboren. “Ik had inderdaad nog nooit van dit circuit gehoord”, stelt de Leuvenaar dan ook met een brede grijns. “Maar al bij het aanschouwen van de omloop op vrijdagochtend had ik door dat dit een fantastische baan moet zijn.” “Het is zeker het snelste circuit op de kalender”, vervolgt Longin. “Ik vermoed dat we hier een paar keer de begrenzer zullen bereiken. Bovendien zijn er weinig echt trage bochten, die bovendien allemaal over een beetje banking beschikken. Ik kijk er echt naar uit om hier te racen.”

Zijn gebrek aan ervaring op de Kroatische omloop baart Longin weinig zorgen. “Bij mijn weten heeft niemand van het huidige NASCAR-startveld hier ooit gereden”, legt hij uit. “De opdracht is dus dezelfde voor iedereen. Ik heb wel wat simulatorrondjes afgewerkt om te weten hoe het hier draait en keert, maar that’s it.” Zijn sportieve ambities kan Longin kort samenvatten. “Na Grobnik volgen nog twee meetings in Valencia, waarvan de tweede dubbele punten oplevert”, legt de PK Carsport-rijder uit. “Het is kwestie om bij de start van die seizoensafsluiter over een goede uitgangspositie te beschikken. Op dit ogenblik sta ik vijfde in de tussenstand, op 23 punten van leider Alon Day. Hier in Grobnik is het de bedoeling om minstens die positie te behouden en idealerwijs het puntenverschil wat te verkleinen.”

Zowel op zaterdag (15u15) als zondag (14u15) wordt er een race voor de Pro-klasse afgewerkt. Beide manches zijn live te volgen op het YouTube-kanaal van de NASCAR Whelen Euro Series (@EuroNASCAR).

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws