Vier vragen aan Nyck de Vries

Nyck de Vries maakte zijn debuut in seizoen 6 van de volledig elektrische raceserie en eindigde het jaar als Beste Rookie op de elfde plaats. Hij pakte zijn eerste podium als tweede in de seizoensfinale van Berlijn en hielp de eerste een-twee van het team in de serie veilig te stellen. In seizoen 7 staat Nyck opnieuw in de rij voor het Mercedes-Benz EQ Formula E Team.

Seizoen 7 wordt je tweede in de Formule E. Voel je je nu thuis in de serie en in het team?

Nyck de Vries: “Het team moest aan het begin van hun debuutseizoen nog enigszins bij elkaar komen en meer geoefend worden. Dat gold ook voor mij, want toen ik begon, zat ik nog in de Formule 2 terwijl ik mijn voorbereidingen moest treffen voor de Formule E. Ik moest alles tegelijk doen en ging gewoon met de stroom mee. Ik voelde me waarschijnlijk niet zo goed thuis als nu. Het kost altijd tijd en het is iets dat niet kan worden afgedwongen. We hebben echter gedurende het seizoen een sterke werkrelatie ontwikkeld en zijn geleidelijk meer op elkaar ingespeeld. Ik heb het destijds nooit gemerkt, maar achteraf kan ik zien dat er een duidelijk verschil is tussen hoe ik me toen voelde in het team en nu. Ik ben erg blij met mijn positie in het team en met alle betrokkenen.”

Hoe moeilijk vond u het om te leren omgaan met energiebeheer en -strategie, zaken die essentieel zijn in de Formule E?

Nyck de Vries: “Hoewel er niet veel tijd was in de tests voorafgaand aan het seizoen, probeerde ik me voor te bereiden op wat ik zou kunnen tegenkomen tijdens raceweekenden en in de loop van het seizoen, maar de waarheid is dat geen van deze dingen hetzelfde is zoals in een echte race. Op een testdag ben je alleen op de baan en zet je ronden neer. Het is in alle opzichten een perfecte race, maar in een echte race vecht je altijd tegen andere coureurs en moet je constant beslissingen nemen over bijvoorbeeld of je daar en dan energie wilt verbruiken, of je wilt aanvallen, verdedigen of je positie behouden, voorlopig wachten om te zien hoe de race zich ontwikkelt. Het is erg moeilijk, en het vinden van de juiste balans is een enorme uitdaging. Bovendien heb je ook te maken met tegenstanders waarvan je de strategie niet kent, wat ook erg moeilijk is. Over het algemeen is het formaat van de Formule E een enorme uitdaging. Alles vindt plaats op één dag, en je hebt heel weinig tijd om te oefenen, het is allemaal heel anders en veeleisend, maar uiteindelijk is dat racen. Het is een racewagen, en ik zou zeggen dat ik me goed heb aangepast. Ik moet natuurlijk nog veel leren, maar we zijn op de goede weg. Ook in het kampioenschap was aanvankelijk alles nieuw en anders. Er wordt van je verwacht dat je direct presteert, maar tegelijkertijd moet je eerst aan dingen wennen. Ik ben blij met hoe snel we ons hebben aangepast, niet alleen als team, maar ook voor mij persoonlijk. Formule E is een zeer interessante en innovatieve serie – een van de beste naar mijn mening. Ik denk dat dit de weg voorwaarts is, en ik ben verheugd er deel van uit te maken.”

Mercedes-Benz EQ Formel E Team

Zijn er gebieden waar je het in seizoen 7 beter zou willen doen in vergelijking met je rookieseizoen?

Nyck de Vries: “Er is nooit één weg naar succes. Er zijn altijd veel verschillende aspecten die tot een resultaat leiden. Ik denk dat kwalificatie erg belangrijk is, en ik zou graag wat verbeteren in de Super Pole. Als we wat verder vooruit konden beginnen in de races, dan zouden onze kansen om een ​​behoorlijk resultaat te behalen met ons sterke pakket goed zijn. We zaten echter soms een beetje verder in de rangorde, wat het ons tijdens races moeilijker maakte, dus ik zou het in dergelijke omstandigheden beter willen doen, vooral wat betreft intelligent omgaan met energie en inhalen.”

Waar kijk je het meest naar uit in seizoen 7?

Nyck de Vries: “Ik kijk er echt naar uit om weer op de juiste Formule E-circuits te rijden en terug te keren naar een normaler raceschema en -omgeving na de situatie waarmee we aan het einde van vorig seizoen werden geconfronteerd. De Formule E deed fenomenaal werk met de Berlijnse finale en leverde een evenement af dat veilig was voor alle betrokkenen, maar we moesten ontzettend veel races op dezelfde locatie rijden. In feite heb ik tot dusverre maar op een derde van de circuits gereden die normaal op de kalender zouden staan, en ik vraag me af hoe de andere Formule E-circuits en -locaties eruitzien.”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws