Reacties vanuit Toyota Gazoo Racing

Ogier wordt de vijfde piloot in 30 jaar die de WRC-titel wint met een Toyota, waarmee hij zijn kroon terugwint nadat Ott Tänak in 2019 het kampioenschap met het team won. In een seizoen als geen ander na de verstoring veroorzaakt door de coronaviruspandemie, ging Ogier het tegen teamgenoot Elfyn Evans aan om de titel in de laatste ronde op Monza te winnen, wat een veeleisende nieuwe aanwinst bleek te zijn op het WRC. kalender. Naast technische etappes op het historische Italiaanse autosportterrein die door aanhoudende regen op vrijdag extra uitdagend werden gemaakt, waagden de bemanningen zich op zaterdag op nabijgelegen bergwegen en kwamen ze in winterse omstandigheden terecht die autorijden verraderlijk maakten.

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Al een winnaar in Zweden en Turkije dit jaar in wat ook zijn eerste seizoen bij Toyota was, reed Evans zaterdag in een podiumpositie toen hij van de weg gleed op een ongelooflijk gladde rechtshandige. Evans kwam op zondag terug aan de start en had nog een waterkansje op de titel. Het initiatief lag echter bij Ogier, die zaterdagochtend naar de leiding van de rally was verhuisd in omstandigheden die vergelijkbaar waren met die van de Rallye Monte-Carlo, waar hij zevenvoudig winnaar is. Hij profiteerde van 17,8 seconden op de laatste dag, die bestond uit nog drie etappes rond het circuit en park van Monza. Opnieuw zorgde de regen voor een uitdaging, vooral in de laatste etappe, maar Ogier haalde het met een eindmarge van 13,9 seconden.

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Tommi Mäkinen voegde zich bij Ogier en Ingrassia op het Monza-podium met uitzicht op het rechte stuk en ontving de winnende fabrikanttrofee in zijn laatste evenement als teambaas voordat hij een nieuwe rol op zich nam als motorsportadviseur van Toyota vanaf januari 2021.
Toyota eindigt als één-twee in het klassement van de rijders en bijrijders, met Evans en zijn navigator Scott Martin op de tweede plaats na een doorbraakseizoen waarin ze voor het eerst meededen om het kampioenschap.

Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen maakten een opmerkelijk jaar af, die in hun rookie-seizoen op het hoogste rallyniveau de vijfde plaats in het kampioenschap veiligstelden met een zesde top-vijf-finish in zeven evenementen.

In het constructeurskampioenschap komt Toyota op een goede tweede plaats, vijf punten verwijderd van de winnaar, dankzij de inspanningen van de line-up voor het hele seizoen, die vier van de zeven evenementen samen won.

Tommi Mäkinen: “Het is weer een geweldig gevoel, dit keer zijn we eerste en tweede in het rijderskampioenschap. Goed gedaan van al onze piloten en copiloten, ze deden allemaal geweldige seizoenen. Dat Seb zeven kampioenschappen wint, is absoluut een ongelooflijke prestatie en ik ben blij dat hij het met onze auto heeft kunnen doen. Elfyn was ook briljant, zoals we hadden verwacht toen we hem contracteerden. Ik ben ook heel ons team dankbaar. Ze hebben geweldig werk verricht en ik heb er nu alle vertrouwen in dat ik het team kan verlaten om het geweldige werk voort te zetten dat ze hebben gedaan sinds we zijn begonnen. Het is een geweldig voorbeeld van solide teamwerk en hoeveel je kunt bereiken, en ik zal ze op de voet volgen en altijd bij ze zijn. “

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Sébastien Ogier: “Zeker, dit is een goede dag voor ons. Het is een ongelooflijk weekend geweest en heel, heel uitdagend. Deze laatste proef was absoluut een van de minder plezierige proeven van mijn carrière. Het was zo zwaar, we probeerden gewoon te overleven en geen fouten te maken. We wisten toen we hier kwamen dat het enige dat we moesten doen winnen was. De start van de rally was erg moeilijk, maar we hielden ons aan ons plan, we bleven pushen en probeerden de druk te behouden. Wat er met Elfyn gebeurde, was belangrijk voor ons en onze hoop op de titel. Tegelijkertijd vond ik het enorm sneu voor hem en Scott, ze hebben een geweldig seizoen achter de rug. Ik denk dat het team ook de titel van de constructeur had verdiend, we vochten met drie teams tegen vijf en kwamen zo dichtbij. Maar deze zevende titel is voor mij ook een grote prestatie van het team en ik had het niet zonder hen kunnen doen, dus bedankt aan hen en ik kijk nu al uit naar dit bonusseizoen voor mijn carrière in 2021. ”

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Elfyn Evans: “Vandaag was het natuurlijk moeilijk om weer op gang te komen na wat er gisteren gebeurde. We mikten op de Power Stage en ik denk dat het tempo redelijk goed was, maar helaas slaagden we erin om de auto twee keer tot stilstand te brengen in behoorlijk extreme omstandigheden. We zijn er in geslaagd om een aantal punten te pakken om ervoor te zorgen dat we de positie achter Seb in het kampioenschap veilig konden stellen – gefeliciteerd aan hem en aan Julien. Het seizoen op de tweede plaats eindigen is natuurlijk niet wat we wilden, maar het is nog steeds niet slecht en een stap voorwaarts ten opzichte van mijn vorige seizoenen. Ik heb echt genoten van mijn eerste jaar bij Toyota en ik ben er zeker van dat we met de motivatie binnen het team kunnen blijven verbeteren en volgend jaar op betere posities kunnen komen. ”

2020 FIA World Rally Championship / Round 07 / ACI Rally Monza / 3-6 November, 2020 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Kalle Rovanperä: “Het was een heel lastig weekend en vandaag wilde ik er gewoon doorheen komen. Op de Power Stage was ik heel voorzichtig. Het waren echt zware omstandigheden op de grindsecties en het was goed om tot het einde te komen en de rally te finishen. Het is voor mij een heel mooi eerste seizoen geweest met een World Rally Car. Ik denk dat we het redelijk goed hebben gedaan. We hadden wat pech in sommige rally’s, wat normaal is bij rally’s, en we hadden ook een aantal hele goede weekenden. Het belangrijkste is dat we een vrij constant seizoen hebben gehad en bewezen hebben dat we ook snel kunnen zijn. Grote dank aan het team en felicitaties aan Seb en Julien. “

Foto’s: Toyota Gazoo Racing

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws