Cédric De Cecco beleefde zijn droom in de Rally Monza !

Ze hebben het gedaan! Zondag gingen Cédric De Cecco en Jérôme Humblet over het eindpodium van de ACI Rally Monza 2020, de finale van het World Rally Championship! En ook al hadden sommige klassementsproeven een duidelijk kunstmatige grondslag, toch veranderde de etappe van zaterdag, in de bergen ten noorden van Bergamo en in extreme weersomstandigheden, deze afspraak in een onwaarschijnlijke uitdaging. Er waren er velen die in de fout gingen en die op zondagnamiddag ontbraken op het appél. Cédric en Jérôme daarentegen, die nog nooit eerder de kans hadden in deze omstandigheden te rijden, noch op dit niveau van competitie, zorgden voor een verrassing. Ze brachten niet alleen hun Skoda Fabia Rally2 Metior Sport binnen zonder het minste krasje, maar hielden ook vast aan een 18de plaats in het algemene klassement, en de 7de plaats in de categorie WRC3. Het Belgische duo bracht zijn taak dus tot een goed einde, zelfs meer dan dat…

Sedert onze aankomst in Monza, beleefden we hier echt onze jongensdroom”, verduidelijk Cédric. “Alles was anders: de sfeer, het parcours, de tegenstanders, de weersomstandigheden, enz… Sommige passages, zoals de showproef op het circuit, doorspekt met chicanes en bochten, waren weinig interessant. Andere stukken, zoals de aarden verbindingswegen langsheen het circuit, werden al gauw een slagveld, terwijl de zaterdag in de bergen, met de sneeuw, smeltende sneeuw, de smurrie en de mist, ons een geheel andere wereld liet ontdekken. Toegegeven, we werkten slechts vier proeven af van de voorziene zes, maar ook al wisselden we van de ‘Medium Wet’ naar de ‘sneeuwbanden’, toch was het verre van een gezondheidswandelingetje! We reden constant met in ons achterhoofd de gedachte dat het belangrijkste voor ons was dat we de proeven aflegden, ervaring opdeden en een avontuur beleefden te midden de WRC sterren! We kwamen intact uit deze knotsgekke dag en toen restte ons enkel nog de drie ritten van zondag af te werken… »

De klassementsproef ‘Grand Prix’, veel kunstmatiger dan dit vind je ze niet, kon De Cecco weinig begeesteren, maar hij lonkte wel naar een 8ste plaats in de categorie WRC3. Die was in het bezit van de Italiaan Perico, op een Skoda Fabia Rally2 Evo. “Van bij de eerste passage op de enige echte proef van deze zondag, liep ik op hem een volle 17 seconden in”, vervolgtCédric. “Ik moest er dan nog drie inhalen tijdens de Power Stage. Helaas ging er iemand twee wagens voor ons van de baan en dat zorgde voor een nieuwe neutralisatie. Maar in de eerste tussentijd hadden we al 8 seconden voorsprong op Perico. We kregen dus een normtijd die ons toeliet de 18de positie te pakken in het algemene klassement en de 7de plaats in WRC3. Dat heet dan een onvergetelijk weekend beëindigen op een meer dan positieve noot…”

Op het eindpodium was Cédric De Cecco niet enkel maar tevreden over zijn prestatie, behaald in een context die hem totaal vreemd was, maar de bijna tastbare emotie die hij voelde van bij het begin van de week, maakte plaats voor … de zin om deel te nemen aan andere WRC proeven! “Over het geheel van de rally, die werd betwist in toch wel gevaarlijke omstandigheden, lieten we maar 20 seconden liggen door rond te gaan in het begin van de wedstrijd. We hebben inderdaad geen besttijd gehaald in  WRC3, maar wat op ons het meeste indruk heeft gemaakt, is dat alle rijders die voor ons geklasseerd staan, allemaal professionele rallyrijders zijn ! Zaterdag, in de bergen, waren wij de zesde snelste wagen in WRC3, als je alle tijden bij elkaar telt! En ja, ik weet dat met 35 jaar oud mijn hoop niet meer mag vestigen op de internationale scène, laat staan op het wereldtoneel, maar deze prestatie toont aan dat met gelijk materiaal en met dezelfde banden als de anderen, de resultaten wel volgen. De balans die we kunnen opmaken uit deze Rally Monza is 5000 keer positief ! Niemand binnen het team van Metior Sport verwachtte zich aan een eindresultaat van deze orde. Mijn dank gaat uit naar alle partners die het mogelijk hebben gemaakt om, samen met Jérôme, dit te beleven. Om, gedurende één week te kunnen meespelen op de speelplaats van de allergrootsten, om daar te zijn geweest, tot op het einde en getuige te zijn geweest van een zevende wereldtitel voor Sébastien Ogier en een tweede opeenvolgende constructeurstitel voor Hyundai. Deze week zullen we niet zo gauw vergeten. Nog maar eens was 2020 een zeer bijzonder jaar, in meer dan één opzicht… » 

In de Rally Monza reed Cédric De Cecco met fierheid in de kleuren van Best Sider, Yacco Belgique, Ixo Models, Roof Isolation, de Groep Mazzoni, MC Solar, Hofman, Spa Racing, NPR Technic, Auto-Attelage, T-Management, Alter Ego, CDC Automotive, Marina Racewear, Herock WorkWear en Berwaert Consulting bvba.

Foto’s: Max Ponti

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws