Grégoire Munster beleefde een moeilijke rally

Grégoire Munster en Louis Louka (Hyundai i20 R5) hebben op de slotdag van de rally van Monza met de finish in zicht moeten opgeven. Munster reed na een haarspelbocht op een stalen kabel waarna de wagen over de kop ging. Een abrupt einde van een moeilijke rally die in loodzware omstandigheden werd gereden. Een harde leerschool ook die helemaal geen afbreuk doet aan het fantastische debuutseizoen als officieel rijder van Hyundai Belux.

Grégoire Munster kwam aan de start met een wagen die werd ingezet door Hyundai Motorsport en gerund werd door het Red and Grey team. De omstandigheden waarin de deelnemers de baan op moesten waren uitzonderlijk moeilijk. De regen viel met bakken uit de lucht waardoor de slotwedstrijd op het circuit van Monza meer weg had van de legendarische RAC-rally waar de deelnemers op de slotdag korte klassementsritten met heel veel chicanes in de Britse parken afwerkten. Grégoire Munster gleed in de openingsrit op donderdag, bij het oprijden van het onverhard, tegen lage snelheid tegen een muurtje. Ondanks de lichte impact plooide de stuurstang achteraan rechts, wat meteen de reden was van mindere 9e tijd in WRC3.

Op vrijdag regende het oude wijven en lagen de klassementsritten er verzopen bij. Munster begon de dag met een schuiver waarna de motor afsloeg. Zes klassementsritten later was hij opgeschoven naar de 23e plaats. Op zaterdag werd koers gezet richting Voor-Alpen waar de deelnemers een sneeuwvrij parcours voor de wielen geschoven kregen. Zaterdagmiddag schoof Munster op naar de 21e plaats. Niet veel later begon het hard te sneeuwen. Door tal van incidenten werd er nog maar één van de drie ritten in de bergen gereden. Munster deed het prima in de rit van Gerosa, schoof op naar de 16e plaats om uiteindelijk de dag als 17e en 6e in WRC3 te beëindigen. Op zondag had het er alles schijn van dag hij ook op die plaats zou finishen tot hij op een stalen kabel reed, over de kop ging en moest opgeven. Een ontgoocheling voor Grégoire Munster die veel meer van deze wedstrijd verwacht had, maar die met een pak ervaring in de rugzak naar België keert. Eén mindere prestatie weegt niet op tegen een seizoen waarin het derde eindigde in het ERC en vice-Europees junior kampioen werd.

“Dit was een moeilijke wedstrijd, misschien wel de moeilijkste van het seizoen, die op donderdagnamiddag al niet goed begon” zegt Grégoire Munster. “De grootste moeilijkheid was om op dit speciale parcours en in de gegeven omstandigheden een goed ritme te vinden. Ik vind het jammer wat gisteren gebeurde en het was zeker niet de bedoeling om het seizoen op zo’n manier te beëindigen. Maar kijk, soms gebeuren zo’n dingen. Ik word daar niet vrolijk van, maar ik wil er ook niet té lang bij stil blijven staan. In moeilijke momenten kan je ook het meest leren. Ik weet waaraan ik moeten werken om volgend jaar nog sterker voor de dag te komen. Ik onthoud vooral het positieve van dit jaar en dank iedereen die daar op de één of andere manier aan heeft meegewerkt.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws