Alexey Lukyanuk wil naar het WRC

Alexey Lukyanuk behaalde zijn tweede FIA ​​European Rally Championship-titel in drie jaar op. Na een seizoen met de met Pirelli uitgeruste Citroën C3 R5 van het Saintéloc Junior Team, was dit wat de 39-jarige inwoner van Sint-Petersburg te zeggen had na zijn laatste succes samen met bijrijder en landgenoot Alexey Arnautov!


Wat betekent een tweede ERC-titel voor jou?

“Het is natuurlijk een zeer kostbare en waardevolle prestatie. Het zou natuurlijk leuk geweest zijn om voor dit resultaat op de proeven te hebben gestreden tijdens de Rally Islas Canarias, maar we wisten dat we niet voor Oliver hoefden te eindigen.”

Hoe hard heb je moeten werken voor deze tweede titel?

“Vroeger was er zoveel werk, nu is het geschiedenis. Het was natuurlijk een lang, zwaar seizoen met alles wat er gaande is in de wereld, maar ik ben erg blij met een geslaagde finish tijdens de laatse rally en vooral van het seizoen. “


Voelde u zich onder druk gezet om tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen te presteren?

“Eigenlijk lag er geen grote druk op mezelf, ik was meer gespannen en bezorgd voor Hongarije om eerlijk te zijn, omdat de rally erg lastig en onvoorspelbaar is, ook al hadden we tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen te maken met regen. De line-up was erg sterk met zoveel snelle coureurs. “


Alexey Arnautov keerde terug om je bij te staan ​​voor de seizoensfinale. Hoe belangrijk was dat?
“We hebben de Rally Islas Canarias drie keer gewonnen en het voelde heel goed om terug te komen met Alexey. Er is een gezegde: ‘wat je moet doen om een ​​man gelukkig te maken, dan moet je iets waardevols van hem afpakken en het teruggeven’. Dit was de situatie voor mij. Ik geniet echt van onze relatie, de sfeer in de auto. Het gaat niet alleen om het lezen van pacenotes, hij is een heel goede vriend van me en ik was blij dat hij terug was. “

Je hebt opvallende overwinningen behaald op Rally di Roma Capitale en Rally Fafe Montelongo na een aantal geweldige proeven. Zijn dit de beste proeven die je ooit hebt gereden?
“Ik ben over het algemeen tevreden met mijn rijstijl, misschien niet tijdens de Rally Islas Canarias, maar tijdens het seizoen was het sterk met solide prestaties en redelijk betrouwbaar. We zijn verbeterd, maar het is niet gemakkelijk om met beperkte middelen te vechten, hoewel het tot nu toe heeft gewerkt. Het zal in de toekomst steeds moeilijker worden, dus we zullen ons moeten aanpassen. “


Wie crediteert u voor uw laatste Europese titel?
“Deze titel zou niet mogelijk zijn zonder de steun van Citroën, Total, Saintéloc en Pirelli. Voor Citroën is dit hun eerste FIA ​​European Rally Championship in de Rally2-klasse en voor Pirelli is het ook belangrijk om aan de top te staan. Maar er zijn veel persoonlijke sponsors en partners die we ook moeten bedanken, omdat het niet gemakkelijk is om in deze moeilijke tijden te concurreren. We moeten ook onze fans en onze families bedanken voor al hun steun. “

Wat is het volgende?
“Het World Rally Championship is natuurlijk iets wat we altijd al wilden, maar we waren altijd een beetje apart met onze middelen. De omstandigheden in de wereld zijn niet gemakkelijk en we kunnen niet voorspellen hoe het zal zijn. Dus, om eerlijk te zijn, heb ik echt geen idee wat er daarna gebeurt. We moeten gewoon ons werk blijven doen. “


Recente ERC-kampioenen
2020: Alexey Lukyanuk (Rusland)
2019: Chris Ingram (Groot-Brittannië)
2018: Alexey Lukyanuk (Rusland)
2017: Kajetan Kajetanowicz (Polen)
2016: Kajetan Kajetanowicz (Polen)
2015: Kajetan Kajetanowicz (Polen)
2014: Esapekka Lappi (Finland)
2013: Jan Kopecký (Tsjechië)
2012: Juho Hänninen (Finland)
2011: Luca Rossetti (Italië)

Foto: FIA ERC

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws