Wederopbouw trouw aan het origineel, fabrieksrestauratie in perfecte staat: Porsche 911 S Targa

Van een spectaculaire schuurvondst tot een zo goed als nieuw verzamelobject met patina: de eerste in Duitsland geleverde Porsche 911 S Targa is weer op de weg na een uitgebreide fabrieksrestauratie die meer dan drie jaar heeft geduurd. De eigenaar, een oude verzamelaar en Porsche-liefhebber, ontdekte de auto in de VS. “De Targa stond daar bijna 40 jaar in een garage zonder deuren, afgedekt met een plastic zeildoek. De toenmalige eigenaar was de auto schijnbaar gewoon vergeten ”, zegt Uwe Makrutzki, hoofd van Porsche Classic Factory Restoration bij Porsche AG. “De 911 S Targa is op 24 januari 1967 afgeleverd bij de Porsche-dealer Hülpert in Dortmund. De restauratie is voor ons een bijzonder project – een van de eerste 911 Targa-modellen heeft immers zijn weg terug gevonden naar Zuffenhausen.”

Resto 911 MY1967

Als soft-window-versie heeft deze vroege Targa een zachte achterruit in plaats van de glazen ruit die vanaf 1967 verkrijgbaar was. Tussen eind 1966 en 1968 zijn er door Porsche slechts 925 exemplaren met S-motor, korte wielbasis en soft-window geproduceerd. De zeldzame sportwagen verkeerde in erbarmelijke staat. Na dienst te hebben gedaan als demonstratieauto voor de Porsche-dealer, werd hij in 1969 verkocht aan een klant in de VS. De open 911 werd vervolgens van 1977 tot het einde geparkeerd in een garage in Long Beach (New York State). Aan de positieve kant was hij compleet – wat vooral aangenaam was met het oog op de vele optionele extra’s, zoals de extra verwarming van Webasto, getinte voorruit, Blaupunkt Köln-radio, lederen stoelen, halogeenmistlampen en buitenthermometer.

Resto 911 MY1967

De filosofie van de afdeling Porsche Classic Factory Restoration is om de voertuigen zo natuurgetrouw mogelijk te restaureren. De zoektocht naar authentieke kleine onderdelen zoals kabelklemmen, rubberen doorvoertules en afdichtpluggen voor de 2.0 liter S-motor bleek moeilijk. “Replica-onderdelen van externe leveranciers zijn voor ons uitgesloten. Gelukkig kunnen we in dergelijke gevallen in onze ‘schatkist’ reiken ”, zegt Makrutzki. Porsche Classic heeft niet alleen toegang tot het centrale magazijn met momenteel meer dan 60.000 verschillende originele reserveonderdelen: de in-house specialisten beschikken ook over de originele richtsets, framematen, databladen en technische tekeningen.

Resto 911 S Targa MY67 Softwindow

De tweede grote uitdaging was de buitenhuid van het Targa-dak. “Het materiaal van vandaag heeft een andere korrel en is robuuster dan het origineel. Maar onze klant vond het niet leuk. Daarom hebben we speciaal voor dit project een visueel identieke hoes laten maken. Ondanks hun decennialange ervaring moesten onze experts steeds geleidelijk werken om de juiste afwerking te bereiken, dit wil zeggen de verlijming en stiksels ”, legt Makrutzki uit. Dit heeft als voordeel dat voor het volgende 911 Targa soft-window model nu al een passende, eigentijdse Targa dakbedekking op voorraad is.

Resto 911 S Targa MY67 Softwindow

De opdrachtgever had ook een speciale wens voor de coating van de chassisdelen, motorpanelen en luchtfiltersysteem: in plaats van de bijzonder robuuste poedercoating die tegenwoordig normaal wordt gebruikt, koos hij voor echte originaliteit en koos hij daarom een een tweecomponenten lak in zwart – komt overeen met de staat van levering in 1967.
Na ongeveer 1.000 uur aan de carrosserie te hebben gewerkt, werd de 911 Targa met de hand gespoten in dezelfde kleur als voor de levering meer dan 50 jaar geleden – in Polo Red. Omdat de eigenaar de sportwagen niet alleen wil ophalen maar er ook in wil rijden, koos hij voor het aanbrengen van een opgespoten lakbeschermingsfolie met een licht matterend effect. Deze technologie werkt zonder lijm en kan daarom ook na vele jaren zonder residu worden verwijderd.

Resto 911 S Targa MY67 Softwindow

Het duurde in totaal meer dan drie jaar voordat de eerste 911 S Targa die in Duitsland werd afgeleverd, eindelijk in een zo goed als nieuwe staat werd hersteld met de knowhow van de fabrikant – inclusief het charmante patina. Het volgende project van de Targa-eigenaar en gepassioneerde Porsche-verzamelaar staat al in de Porsche Classic-werkplaats en wacht op zijn restauratie – een zeer vroege 928.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws