BMW iX werd grondig getest in extreme omgeving

Een jaar voorafgaand aan de marktintroductie verloopt het serieontwikkelingsproces voor de BMW iX zoals gepland. Na de presentatie van het definitieve ontwerp van de BMW iX op de #NEXTGen 2020 in München, waren de prototypes van het nieuwe technologisch vlaggenschip klaar voor de laatste wintertest ten noorden van Scandinavië. De duurtest, die onder extreme weersomstandigheden buiten de poolcirkel werd gehouden, diende onder meer voor het finetunen van aandrijf- en veersystemen. Bovendien werden de elektromotoren, de vierwielaandrijving en de oplaadtechnologie, de hoogspanningsaccu’s en het warmtebeheer aan de veeleisende zuurtest onderworpen bij temperaturen onder nul.

De tuning en testritten brachten de prototypes van de BMW iX tot in de meest noordelijke regio’s van Europa. Op verlaten wegen in Fins Lapland, de Noordkaap en op het Noorse eiland Magerøya moesten zowel de vijfde generatie BMW eDrive-technologie als de ophangingscontrolesystemen hun functionaliteit en betrouwbaarheid bewijzen in bijzonder veeleisende weg- en weersomstandigheden. Testingenieurs evalueerden daarbij vooral de interactie tussen aandrijf- en ophangingssystemen op wegdekken met een lage wrijvingscoëfficiënt. Onbeveiligde tracks, ijzige wegen en ijsoppervlakken die speciaal zijn voorbereid voor testritten aan de rand van de poolcirkel, boden de ideale omstandigheden om de motorbesturingstechnologie, de elektrische vierwielaandrijving en de ophangingsregelsystemen nauwkeurig te coördineren tot aan de grenzen van en laterale voertuigdynamica.

Tijdens de wintertest stonden de componenten van BMW eDrive Technology voor heel bijzondere uitdagingen. De hoogspanningsaccu’s en de oplaadtechnologie ondergingen bij extreem lage buitentemperaturen praktijktesten voor dagelijks gebruik in hartje winter. Evenzo toonden displays informatie over het laadniveau, het bereik en de bedrijfsstatus, evenals het warmtebeheersysteem, dat constant de optimale bedrijfstemperatuur van het aandrijfsysteem en de hoogspanningsbatterijen garandeert, hun weerstand tegen extreme temperaturen onder het vriespunt.

Binnen de kortste tijd vroeg het uitdagende testprogramma meer van de BMW iX-prototypes dan de toekomstige productiemodellen gedurende hun hele levenscyclus moeten weerstaan. De evaluatie van alle testresultaten en de daaruit voortvloeiende finetuning van alle aandrijf- en ophangingscomponenten van de BMW iX zullen de komende maanden de weg banen voor de lancering van een nieuw tijdperk van rijplezier.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws