Schnitzer Motorsport en BMW: terugblik op een halve eeuw gedeelde autosportgeschiedenis.

Schnitzer is een naam die nauw verbonden is met de geschiedenis van het merk BMW in de internationale autosport. Meer dan een halve eeuw lang waren Schnitzer Motorsport en BMW samen in actie op racecircuits over de hele wereld en vierden ze geweldige successen in verschillende categorieën. Deze samenwerking speelde ook een belangrijke rol bij het vormgeven van de sportprestaties en het momentum van het merk BMW. Nu komt er een einde aan deze lange, succesvolle gezamenlijke reis. Een overzicht van overwinningen, titels en triomfen van de jaren 60 tot nu.

Nürburgring (GER), 22th June 2019. BMW M Motorsport, 24h Nürburgring, Nordschleife, Herbert Schnitzer Jr. (GER) BMW Team Schnitzer.

Het succesverhaal van het oorspronkelijke raceteam, opgericht door Josef en Herbert Schnitzer Senior en geleid door zijn halfbroer Karl ‘Charly’ Lamm, begon halverwege de jaren zestig. Lamm’s tweelingbroer Dieter Lamm kreeg ook een belangrijke rol; hij was verantwoordelijk voor de technische processen en logistiek van het team tot aan zijn dood in 2014. In het begin vierde Schnitzer Motorsport titels in het Duitse Circuit Championship en het Europese Hill Climb Championship met BMW-raceauto’s. In 1975 won Jacques Laffite het Europese Formule 2-kampioenschap in een formule-racewagen met BMW-motor.

En zo ging het verder: sportwagens, toerwagens, prototypes, GT-races – de lijst met triomfen die Schnitzer Motorsport en BMW samen hebben gevierd in de internationale races is lang en indrukwekkend. Schnitzer was in de jaren tachtig driemaal Europees kampioen toerwagen. Dat was ook het moment waarop de reeks van negen overwinningen in de toerwagenraces op het ‘Guia Circuit’ in Macau begon. Tussen 1989 en 2010 behaalde Schnitzer vijf keer de overwinning in de 24-uursrace op de Nürburgring en leverde een belangrijke bijdrage aan het feit dat BMW de recordwinnaar tot nu toe was in deze uithoudingsklassieker. Hetzelfde geldt voor de 24-uursrace op Spa-Francorchamps, die Schnitzer vanaf 1985 ook vijf keer won. Daarbovenop waren de titels met Roberto Ravaglia (ITA) in het World Touring Car Championship in 1987 en in de DTM in 1989, evenals met Joachim Winkelhock (GER / 1995) en Johnny Cecotto (ITA / 1998) in het Duitse Super Touring Car Championship.

Zonder twijfel zijn de belangrijkste hoogtepunten van de samenwerking ook de algemene overwinning van de 24 uur van Le Mans (FRA) in 1999 met de legendarische BMW V12 LMR. Met dat prototype won Schnitzer in hetzelfde jaar ook de 12-uursrace in Sebring (VS). Het team claimde de titel in het GT-klassement van de American Le Mans Series (ALMS) in 2001. Tussen 2005 en 2009 nam Schnitzer als BMW-fabrieksteam deel aan het FIA World Touring Car Championship (WTCC) en vierde hij een sensationele 25 overwinningen als evenals in totaal 57 podia.

In 2012 keerde Schnitzer terug naar de DTM als een fabrieksteam met BMW – en samen vierden ze een triomfantelijk comebackjaar, met de coureurstitel voor Bruno Spengler, de teamtitel voor BMW Team Schnitzer en de constructietitel voor BMW. BMW Team Schnitzer was tot 2016 actief in de DTM, met een succesvol record van 25 overwinningen en 88 podiumplaatsen.

In de afgelopen jaren zette Schnitzer zijn activiteiten in GT-racen voort, onder meer in de International GT Challenge (IGTC). De overwinning met Augusto Farfus (BRA) op de GT World Cup in Macau is onvergetelijk. Het was de laatste race van Charly Lamm als teambaas voordat hij het management van het team overdroeg aan Herbert Schnitzer junior. Lamm stierf een paar weken later onverwachts.

In het net afgelopen seizoen 2020 keerde BMW Team Schnitzer onder nieuw management terug naar het podium van de 24-uursrace op de Nürburgring en eindigde op de derde plaats met de BMW M6 GT3. Als gevolg van de vereiste herschikking van de op het werk gebaseerde teamstructuur, zal de samenwerking met BMW Team Schnitzer niet worden voortgezet.

“We zijn erg trots dat we al meer dan een halve eeuw een belangrijke rol hebben gespeeld bij het vormgeven van de internationale motorsport met BMW en op het respect dat Schnitzer Motorsport over de hele wereld wordt betoond”, aldus Herbert Schnitzer junior. “We zijn ook erg trots op de successen en titels die we de afgelopen decennia samen hebben gevierd, in toerwagenraces, in GT-racen, op Le Mans, in Macau en op de Nürburgring-Nordschleife. We willen BMW bedanken voor de decennialange samenwerking en voor het vertrouwen dat altijd in ons is gesteld. We kijken met veel plezier terug op alles wat we met BMW hebben bereikt. Ik denk dat de zo langdurige en succesvolle samenwerking met BMW als de onze uniek is in de autosport. BMW was ons leven en onze passie. ”

BMW Motorsport wil de familie Schnitzer en het hele team oprecht bedanken voor alle decennia van succesvolle samenwerking.

Foto: BMW – Schnitzer Motorsport

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws