Wat brengen de eerste dagen tijdens de Dakar Rally


Morgen, 2 januari, staat de proloog op de agenda, je kan het niet echt een voorgerechtje noemen, eerder een klein amuseke van wat komen gaat. Elf kilometer lang is deze proef over wat zanderige wegen. Belangrijk is wel dat hiermee de startvolgorde bepaald wordt voor de dag nadien, wanneer de rally echt van start gaat.

Etappe 1: Jeddah-Bisha 622 km waarvan 277km tegen de klok (3 januari)
Deze eerste proef wordt voornamelijk verreden op gravelwegen doorheen valleien, navigatie is hier belangrijk gezien het groot aantal kruispunten die aanwezig zijn. Risico op lek rijden is hier aanwezig wegens delen met serieuze stenen en rotsen.

Etappe 2: Bisha – Wadi Ad-Dawasir 685km waarvan 457km tegen de klok (4 januari)
De eerste 30km duinen worden een feit in deze proef, deze krijgen de deelnemers onder de wielen tijdens het eerste deel van de proef. Alvorens de finale van de proef in te gaan krijgen de deelnemers ook serieus stuk “off track”, met andere woorden zoek de kortste en vooral juiste weg met het minste gevaren.

Etappe 3: Wadi Ad-Dawasir – Wadi Ad-Dawasir 630km waarvan 403km tegen de klok (5 januari)
Omschreven als “the gateway to the Empty Quarter”, met andere woorden pure, onvervalste woestijn! Een flinke portie duinen, wijdverspreid en in kleine groepjes aan elkaar verbonden. Technische stukken worden hier afgewisseld met snellere delen. Dit is een proef waar de kandidaat winnaars al zeker een verschil gaan proberen maken ten opzichte van hun concurrenten.

Foto: A.S.O./F.Gooden/DPPI

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws